Мигранти и даље масовно долазе у Прешево

Мигранти и даље масовно долазе у Прешево

ПРЕШЕВО – Мигранти из Македоније у Србију и данас долазе у групама иако су припадници Граничне полиције појачали контроле.

Велики број миграната почео је да долази у Србију крајем прошле и ове године, објашњава Мирослав Јовић из Одсека за безбедност Граничне полиције.

“Прошле године смо овде на прелазу Прешево имали 320 лица која су затражила азил а од почетка ове године тај број је око 5.000 лица – контроле смо појачали не само овде на прелазу већ и дуж границе са Македонијом”, каже Јовић.

Мигранти који преко дана чекају у атарима македонских села, границу прелазе углавном ноћу и сами се пријављују најближој станици полиције, кажу мештани.

Мештани пограничних села кажу да им помажу колико могу а поред њих све време на терену су активисти Црвеног крста у Прешеву.

“Сада имамо довољно хране за наредних пет до седам дана – био је проблем један дан пред крај прошле недеље али сад смо добили нове залихе из Београда и од донатора”, објашњава секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Халими.

Мигранти који дођу у Прешево углавном се окупљају око полицијске станице близу центра али је у току и реновирање фабричког ресторана некадашње дуванске индустрије где ће бити орворен званични прихватни центар.

Како је током посете Прешеву најавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин, прихватни центар ће почети са радом најкасније за десет дана и ту ће мигранти моћи да добију привремени смештај, храну и медицинску помоћ.

Прешево је данас обишла и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић коај је после разговара са мигрантима оценила да ти људи нису изложени ни једном од видова дискриминације.

Она је рекла Танјугу, позивајући се на разговоре са самим мигрантима, представнцима локалог Црвеног крста и других служби, да су сви они указали и да локално становништво, посебно зенама и деци помаже на разне начине.

Прешево је 22. јуна обишао и министар одбране Братислав Гашић који је тада истакао да Влада Србије с посебном пажњом прати проблем са мигрантима.

Од тог дана у Прешеву су припадници нишке Војне болнице организовала пункт за тријажу и хитну медицинску помоћ.

Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009.године али тада су то били појединачни случајеви.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *