fbpx

Михајловић: Ала ја знам да кењам!

0
(0)

БЕОГРАД – Министарство енергетике очекује у овој години склапање уговора за три велика пројекта-изградњу 317 малих хидроелектрана, Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Нови Сад и хидроелектране Бистрица, најавила је министарка енергетике Зорана Михајловић.

Уговори између инвеститора, локалних самоуправа и министарства за 317 хидроелектрана у 17 општина у Србији ће бити потписани за десетак дана, рекла је Михајловић Тањугу.

Она је подсетила да је то инвестиција вредна око милијарду евра, која ће запослити око 700 до 800 људи.

Потписивање уговора за ТЕ- ТО Нови Сад се очекује у трећем кварталу ове године, чим буду завршени разговори између града Новог Сада и инвеститора, који су у току, казала је Михајловић.

Тендер за ТЕ-ТО Нови Сад је завршен прошле године и постојали су захтеви да се услови тендера прошире, подсетила је министарка.

Град Нови Сад и Електропривредом Србије (ЕПС) воде разговоре са конзорцијумом компанија које су победиле на тендеру и које треба да модернизују и прошире ТЕ-ТО Нови Сад, а међу којима је Нафтна индустрија Србије (НИС) и једна словачка и грчка компанија. Та инвестиција је процењена на око 250 милиона евра.

Када је реч о реверзибилној хидроелектрани Бистрица, то је инвестиција вредна 600 до милијарду евра, истакла је Михајловић. У наредних месец и по очекујемо финалне договоре ко ће и како градити ту хидроелектрану и каква ће опрема бити уграђена, а биће најсавременија, казала је Михајловић.

Она је подсетила да је Влада Србије потписала споразум са Канадом за изградњу те хидроелектране, али и додала да има још заинтересованих компанија да учествују у изградњи, консалтингу и опремању Бистрице.

ХЕ Бистрица ће бити у власништву ЕПС-а, јер је то један од најважнијих објеката за енергетску стабилност Србије, посебно у зимским месецима, поручила је Михајловић.

Реверзибилне хидроелектране су, како се често може чути, златне резерве енергетског система, јер производе струју када је најскупља и најпотребнија, односно за време највеће потрошње

 

Танјуг

припрема: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је заташкана афера „Флy Флy Травел“, агенције чије су пословнице отварали Зорана Михајловић, Синиша Мали и Марко Чадеж?

4.8 (42) Ускоро ће се навршити две године од банкротства и затварања туристичке агенције „Флy …

Ухапшени директор ЈП Инфраструктуре Железница Јевтић: Паре сам давао Зорани Михајловић и њеном мужу на руке

4.9 (9) На саслушању у полицији још синоћ директор ЈП Инфраструктуре Железница Србије Мирољуб Јевтић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *