Миле Ронхил, могао би ти назад на пијацу паприке да ваљаш?

0
(0)

* „Најбоље би било да се нађемо сви за истим столом и да причамо о приступу. Не негирамо да су почињени злочини над Бошњацима, али исто тако сматрамо да информација (о Сребреници) није целовита, јер не укључује злочине над Србима“

___________________________________________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да готово нико не размишља о томе да ли би Србија могла да поднесе да јој се врати Косово, јер би у том случају Албанци добили прилику да значајно утичу на будућност и политички живот Србије.

„Питање је да ли би грађани Србије на то пристали и да ли би Србија то могла да поднесе“, истакао је Додик.

Он је навео да би Албанци чинили 20 одсто бирачког тела и добили трећину посланичких мандата у Скупштини Србије, а можда и најзначајније државне функције, као што су место председника или премијера.

„Поштујући међународне стандарде, Албанцима би морали да дате 30 одсто места у Скупштини Србије, па и битне државне позиције, попут премијера, председника парламента, државе… Албански језик морао би да се уведе и у парламент“, рекао је Додик за „Курир“.

Додик је истакао да је Косово и Метохија најзначајније питање за Србију и сваког Србина, где год се он налазио, те поновио предлог да се север ове покрајине припоји Србији.

„Сматрам да би четири општине са севера Косова требало да се реинтегришу у територијални састав Србије, али да се уједно обезбеде сва права и највећи степен заштите српског народа и црквене имовине на Космету, као и да се за њу тражи нека врста екстериторијалности“, каже председник Српске.

Он је оценио да је створен утисак да су Албанци, наводно, власници Косова, али да је чињеница да у четири општине на северу Космета доминира српско становништво, које није спремно тамо да буде мањина.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је крајњи циљ консултација на које је позвао све лидере парламентарних странака у Републици Српској, да се постигне политичко јединство о веома важном питању за Српску и нагласио да ту нема никаквих скривених намера.

Повод за консултације је посебна седница Народне скупштине Републике Српске која је заказана за сутра, а на којој ће једина тачка дневног реда бити информација о извештају Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, који је написан 2004. године.

Истичући да покушава да изгради политичко јединство, Додик је нагласио да демантује приче да у вези с тим постоје неке скривене намјере и да је у питању предизборна прича.

„Најбоље би било да се нађемо сви за истим столом и да причамо о приступу. Не негирамо да су почињени злочини и над Бошњацима, али исто тако сматрамо да информација није целовита, јер не укључује злочине над Србима“, нагласио је Додик.

Додик је за „Глас Српске“ изјавио да из те информације, такође, треба искључити елементе за које је време показало да нису тачни.

Председник Српске сматра да би за Републику било најбоље да се и представници опозиционих странака одазову позиву на састанак.

„Када неко гради национални консензус, ни не помишља да би било ко могао да остане изван тога. Не видим разлог да неко побегне од овог питања. На крају крајева, они су били на власти када је та информација писана. Не да се сакрије било какав злочин, већ да се на основу доступних података са терена утврди нова информација, која ће моћи да послужи као релевантна за оцену тих догађаја“, истакао је Додик.

(Срна)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти Милошевићу ниси за црно испод нокта, а од тебе може само да се направи Мануел Норијега! Ускоро…

3 (2) НЕКИ људи са којима обично разговарам о фудбалу, буквално о томе ко како …

Срби Косова и Метохије: Вучића чека затвор због предаје електро-привреде шиптарским терористичким бандама

4.4 (7) Иако је прошло не 72 часа него 372 часа још увек нисмо добили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend