Србија: Министрима кајмак, народу ни за хлеб

0
(0)

Ново раслојавање становништва Србије или повишице по функцији и заслузи, тек уредба о коефицијентима, која би требало да дефинише висину плата запослених у државној управи, предвиђа да распон између најмање и највеће уместо досадашњих један према осам и по скочи на чак један према 12.

Тај предлог с роком усвајања до краја идућег месеца, постављеним у програму који је Влада Србије потписала с Међународним монетарним фондом, довео је до усијања атмосферу у јавности. Синдикалци су га називали, срамотним, из Удружења послодаваца се чује да расходи на зараде не смеју да буду већи од оног што се привређује, а стручна реч сматра да то померање није лоше ако има за циљ да заустави одлив најбољих.

У Удруженим синдикатима Србије Слога, предлог виде као „безобразно иритирајући“, јер како за „Вести“ објашњава лидер тог синдиката Жељко Веселиновић, његово усвајање ће за три пута увећати месечна примања државног врха.

– То значи да ће распон плата ићи од 25.000 динара (око 210 евра) до 300.000 (нешто више од 2.540 евра) за председника државе, премијерку и министре – истиче Веселиновић и указује да ће највеће повећање имати управо они који су и до сада имали највише, док се за оне са најмањим примањима, готово ништа неће мењати.

Надница од два долара
– Српски државни функционери, зарађују као њихове колеге у европским земљама где је много већи стандард, док наша радничка класа у просеку ради за једва два долара дневно – каже Жељко Веселиновић, истичући да ће нови коефицијенти бити још једна пљачка народа.

Оценује да ова власт грађане све више доживљава као поданике, а не као на народ у чијој је служби и чији сервис треба да буду.

Овакав предлог је, према његовим речима, доказ да власт има потпуно одсуство моралне и било какве друге одговорности и свести о социјалном и економском стању нације.

– Прекобројна администрација је, уместо према стручној спреми и професионалној квалификацији, запошљавана у државним органима и институцијама према партијском кључу. Број службеника по министарствима је различит од ресора до ресора и гомилан без икаквих критеријума.

Тако постоје бројни државни секретари, заменици министара, саветници и специјални саветници са огромним платама, а функционери из владајућих партија намирују се чланствима у управним и надзорним одборима, за шта такође иде огроман новац грађана – појашњава први човек „Слоге“ и истиче да су бројне афере показале да државни функционери и на незаконит начин исисавају народни новац из буџета.

Благо речено, срамота, истиче и секретар Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић у изјави за наш лист:

– У земљама Европске уније, где и Србија стреми, не постоји ни распон од један према осам и по у платама какав сада имамо, а о један према дванаест и да не говорим. Тек таква размера ће створити и већи јаз између богатих и сиромашних и сигурно неће бити добро прихваћена у нашем народу.

Из другог угла на меру у најави гледа економски стручњак Љубомир Маџар који сматра да ако се награђује професионалност кадрова, а не улазећи у партијску поделу функција у државним органима, оваква мера може зауставити одлив најстручнијих из државних органа.

– На први поглед, предлог плата делује шокантно, али није превише, јер код нас постоји компресија плата, односно мали распон од врхунских до нижих примања. Самим тим је проблем што председник државе има мању плату од високопозиционираног банкарског службеника – тумачи Маџар уз напомену да ће јако висока бити примања малог круга људи.

Брана корупцији
– Морам да истакнем да се не залажем за оне које је партија запослила, већ за врхунске стручњаке. Њихове плате у државном сектору нису нарочите, па се приватник труди да их великим платама привуче. Зато кажем да држава, на овакав начин, треба да задржи најбоље. Те повишице су и на линији борбе против корупције, јер ако су људи у државној управи мало плаћени, наћи ће друге начине да буду намирени – објашњава Маџар.

Да укупна маса примања у буџетском делу не сме да буде већа него што то дозвољава повећање бруто друштвеног производа, указао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић у изјави за „Вести“. Каже да приватни сектор који пуни државну касу тражи да та ставка не пробије садашње трошкове.

– Такође се не сме дозволити да плате у јавним предузећима буду веће од оних у реалном односно приватном сектору – навео је Атанацковић који сматра да не сме бравар у Електропривреди Србије да има већу плату од свог колеге у приватној фирми.

Држава као компанија
Предузећа у свом власништву држава према речима Небојше Атанацковића, мора боље да контролише.
– Држава мора да се понаша једнако као власник неке фирме и да њој остаје профит од њених предузећа као што то раде у приватним компанијама, и мора да штеди као што то раде у приватном сектору – мишљења је Атанацковић

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

2 Коментара

  1. Ово је и смешно и тужно. Ако сам добро разумела Маџара постоји опасност да због неадекватне плате оде са функције бата Гашић, Нела Кубуровић, Неша слина, Дачић, Вучић, Недимовић, Михајловић, Ђукић Дејановић, доктор смрт, министар просвете, културе… Колико је ко постигао у свом ресору, како је изгледало министарство пре њивог министровања, како данас??? Њиховим одласком би више добила него изгубила ова мучена земља…
    Слажем се да одговорност и стручност подразумевају већа примања. Јесу ли садашњи кадрови оправдали своје постојање??? Може ли се платним разредом заокружити обавеза, и санкција због необављања посла у корист државе ???

  2. Ниједан политичар на власти не би смео да прими ни динара плате!
    Политичари би смели да буду само из редова пензионера са бар 20 година стажа из дотичне области министарства. Тако би уместо балавандера без радних књижица министри постали, по први пут у историји Србије, компетентнији за министровање.
    Такође, министар не би примао ништа сем редовне пензије и додатак за једно одело и путни трошак! На крају мандата би државно тужилаштво сравнило његово имовинско стање и његове породице пре и после мандата, и извршило још једну проверу рецимо две и три године након мандата.

    То кад будемо постали држава, наравно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend