Милорад Додик: Југославија је била српска заблуда – посвећени смо изградњи Републике Српске као државе

0
(0)

ЗВОРНИК- Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Роћевићу код Зворника да је Република Српска стабилна, њене институције функционишу и да воља и жеља коју народ исказује за постојање Републике Српске никада нису били упитни, а да су у овом тренутку додатно повећани.

Додик је на трибини „Ријеч предсједника“ нагласио да садашње руководство Републике Српске осмишљава јаке политике које могу да допринесу додатној стабилности.

„Ми смо посвећени држави. Да не буде проблема, сматрамо да је Република Српска држава. Сматрамо да су Срби увијек били у неслободи када нису имали државу, те да је синоним за слободу – држава“, рекао је Додик и нагласио да су Срби у БиХ „посвећени изградњи Републике Српске као државе“.

Према његовим ријечима, концепт Републике Српске није против других, односно он гласи слобода за све, а српски народ никада није освајао слободу због неслободе других.

„Ми смо се увије борили за слободу коју смо даривали и другима и ту слободу с њима дијелили“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да је Републике Српска одраз управо те огромен тежње за слободом српског народа на овим просторима.

„На развалинама бивше Југославије схавтили смо да је то била и наша заблуда, да је српски народ унио идеју југословенства и сва своја страдања током Првог и Другог свјетског рата и све своје наде и очекивања“, рекао је Додик и додао да ту Југославију нису жељели они којима је дата слобода да организују своје државе, односно раније своје републике и да нам у оскудним политичким тренуцима окрену леђа и увуку нас у рат.

Он је нагласио да је управо српски народ био највећи страдалник ратних дешавања у бившој Југославији.

„Југославију су Срби до краја брнили, сматрајући да је добар оквир за све. Срби су посљедњи схватили да треба да граде своју државност, а резултат таквог схавтања је, наравно, постојање двије државе – Република Српска и Србија“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Ррепублика Српска ушла у Дејтонски мировни споразум са територијом и свим обиљежјима државе и да српски народ није ништа мање очакивао од тога да има своју државу.

„Дејтонски споразум ставио нам је предзнак ентитет. Али ми смо у себи носили идеју државе и никада од тога нисмо одустали и нећемо, не да бисмо кршили Дејтонски споразум, јер према свим стандардима како се одређују државе – Република Српска има све те елементе“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су све досадашње власти Републике Српске чиниле огроман напор како су знали и умјели да дају допринос стабилности Републике Српске.

 „Примаран циљ руководства Републике Српске је јача и стабилнија Република Српска. Желим да кажем да смо одлучно стали на концепт прекида јачања БиХ од 2006. године и успроставили политиклу јачања Републике Српске. 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција трага за наоружаним мигрантима који су пуцали на полицију код Бањалуке

5 (2) БАЊАЛУKА – Полиција Републике Српске активно трага за групом миграната који су користеће …

У Бoсни тренутно преко 12.000 Авганистанаца, већина Tалибани

3 (2) Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић потврдила је да је ово Тужилаштво започело …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend