Хроника

Милутин Јеличић Јутка прекршио условну казну због прикривања имовине, прети му казна затвора

Бивши председник Општине Брус Милутин Јеличић Јутка, који је због прикривања имовине осуђен условно на осам месеци затвора са роком провере од две године, према подацима до којих је дошао Инсајдер, Агенцији за борбу против корупције није пријавио власништво над станом у строгом центру Београда, у улици Светозара Марковића. Тиме је Јеличић прекршио условну казну. Запрећена казна за кривично дело прикривања имовине је од шест месеци до пет година затвора.

Милутин Јеличић упутио је званичан захтев за упис власништва над станом у улици Светозара Марковића у центру Београда. А то значи да је куповина претходно већ извршена. Упркос томе стан није пријављен. Да је тај стан у његовом власништву и поред тога сто га није пријавио, указује и низ других цињеница. Његово презиме налази се на интерфону, поштанском сандучету и на вратима стана. Осим тога, на вратима је полочица са фирмом Паникоп која је у стопостотном власништву бившег председника општине Брус.

Поштанско сандуче у згради у улици Светозара МарковићаФото: Инсајдер / Поштанско сандуче у згради у улици Светозара Марковића
У имовинској карти Милутина Јеличића, сада одборника у Општини Брус, која је последњи пут ажурирана 5. децембра 2019. године, није уписан стан из Светозара Марковића у Београду. Да ту некретнину није пријавио, претходно је за Инсајдер потврдила и Агенција за борбу против корупције.

Стан морао да пријави најкасније до 31. јануара 2019.

Чак и сада да пријави стан Милутин Јеличић је прекршио закон јер ту некретнину није пријавио у задатом року. Имајући у виду да је захтев за промену носиоца права својине поднет у октобру 2018. Јеличић је промену имовинског стања морао према закону да пријави најкасније до 31. јануара 2019. године. Kако је Агенција потврдила за Инсајдер он то до тог рока није урадио.

„Утврђено је да именовани није пријавио власништво над станом у Светозара Марковића у Београду“, стоји у одговору Агенције на питања Инсајдера.

Истовремено напомињу да су на дан 2. децембар 2019, претрагом интернет презентације Републичког геодетског завода утврдили да Милутин Јеличић и његова супруга, за коју такође постоји обавеза пријављивања прихода и имовине, нису евидентирани као власници стана у улици Светозара Марковића.

Оно што је чињеница јесте да се таквом врстом претраге Јеличић заиста не појављује као власник стана у центру Београда.

Спорне измене података у бази катастра

Наиме, стан у улици Светозара Марковића у најстрожем центру Београда, у бази катастра води се још на извесну Драгану Kајганић. Уз тај податак, међутим, у делу који се односи на забележбе стоји да је 11. октобра 2018. године поднет захтев за промену носиоца права над тим станом под редним бројем 952-02-6-228-36332/2018. Да би се такав захтев поднео и прихватио, подносилац мора да достави купопродајни уговор као доказ да је он нови власник.

Kако су новинари Инсајдера утврдили, у децембру је у бази катастра као забележба поред броја захтева стајало и име Милутина Јеличића, као особе која је захтев и поднела.

Месец дана касније, његово име је избрисано. Остала је информација да је поднет захтев за промену носиоца права и исти број захтева.

На питања по чијем налогу и на основу чега су брисани подаци у овом случају из Републичког геодестског завода одговор до данас није стигао.

Занимљиво је и да је извештај о имовини и приходима ажуриран само три дана након што је Инсајдеру достављен одговор Агенције за борбу против корупције о спорном стану у Светозара Марковића. У међувремену, против Јеличића је поднета и анонимна кривична пријава због прикривања имовине.

Претила му казна од пет година затвора, добио условну
Подсетимо, Милутин Јеличић је у октобру прошле године осуђен условно на осам месеци затвора са роком провере од две године, јер Агенцији за борбу против корупције није пријавио да у свом власништву има двособан стан у Београду, седам непокретности у општини Брус, четири теретна и једно доставно возило, 100 одсто власништва у предузећу „Паникоп“, као ни потраживања на основу позајмице од око 2,4 милиона динара тој фирми.

Јеличић је осуђен на условну казну затвора од осам месеци, иако је прикривао имовину пуне две године, због чега се теретио за „продужено кривично дело непријављивања имовине“.

Према члану 72 Закона о Агенцији за борбу против корупције, за функционере који не пријаве имовину или дају лажне податке о имовини предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година.

У Закону се наводи и да функционеру који због тог кривичног дела буде осуђен на затворску казну престаје вршење јавне функције, а забрањује му се и стицање јавне функције у року од 10 година од правоснажности пресуде.

Суђење за полно узнемиравање и киривична пријава Министарства грађевинарства
Иначе, Милутину Јеличићу Јутки суди су за полно узнемиравање и недозвољене полне радње злоупотребом службеног положаја. Против њега је чак седам жена поднело кривичне, али је оптужница подигнута само у случају Марије Лукић, која је две године радила као његова секретарица.

Због великог притиска јавности, Јеличић је 14. марта ове године поднео оставку на функцију председника Општине Брус, а она је констатована на седници локалног парламента 2. априла.

Он је 1. марта изјавио да подноси оставку на функцију председника Општине, али је она достављена локалном парламенту тек 13 дана касније.

Против Јеличића се води и поступак по кривичној пријави Министарства грађевинарства због сумње да је користећи свој положај и утицај који је имао као председник Општине прекршио закон у случају нелегалног објекта на Панчићевом врху.

Министарство сумња да је Јеличић у договору са инвеститорком Снежаном Митковић, посредовао и трговао својим утицајем дајући налог НН службеном лицу, да фалсификује службене исправе. Милутин Јеличић се у овом случају сумњичи за кривично дело трговина утицајем, а случај је преузело Више јавно тужилаштво у Kраљеву.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!