Минималац 228 евра

0
(0)

Минимална зарада ће следеће године у Србији бити 27.022 динара или 228 евра, најавио је Синиша Мали, министар финансија. Влада Србије одлучила је да минимална цена рада буде повећана за 8,6 одсто, односно да цена по сату рада буде 155 динара. Са овом одлуком се, међутим, нису сагласили представници синдиката.

Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, рекао је да су и синдикати и послодавци, као и представници Владе постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе. Представници синдиката су рекли да нису могли да прихвате одлуку од 8,6 одсто, јер је на састанку органа синдикалних организација договорено да се тражи повећање од 10 одсто, па без поновног одлучивања тих органа нису могли да прихвате нову цену.

Истичу да нису имали времена да са чланством размотре предлог Владе о повећању за 8,6 одсто, док су га послодавци прихватили. Најважније је, кажу, да се минималац последње три године знатно повећао.

– Морам да кажем да је минимална зарада порасла 28 одсто за те три године, а да је просечна плата порасла свега 10 одсто – навео је Орбовић.
Како је за „Вести“ изјавио

Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије Слога, одлука Владе да минималац повећа за 8,6 одсто толико је срамна и понижавајућа, јер је, како истиче, то повећање унапред „појела“ реална инфлација, а не званична статистика којом власт барата.

– Највећу одговорност сносе актуелна власт и комплетна Влада, а то што се с овом одлуком нису, наводно, сагласили представници синдиката не умањује њихову одговорност – каже Веселиновић.
Зоран Ђорђевић, министар за рад, рекао је да је Влада донела одлуку да минимална цена рада буде већа за 8,6 одсто, јер је законска обавеза да се до 15. септембра донесе одлука о износу минималца.

– Нећемо доносити ништа нереално. Нека времена, када су одлуке доношене да би се додворавало грађанима, сада су ствар прошлости. Излазимо са оним што реално можемо, а у овом тренутку ово је оно што држава може да учини – рекао је Ђорђевић.
Минимална зарада тренутно износи 143 динара по сату, што је 24.882 динара месечно, односно око 210 евра.

Привремена мера
У Србији око 300.000 радника прима минималац. Из Уније послодаваца кажу да је таква плата заправо привремена мера.

– Уколико то стање исплате минималне цене рада траје дужи период, онда послодавац треба или да промени делатност или да размисли о томе да укине фирму – истакао је Милош Ненезић, председник Уније послодаваца Србије.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Најплаћенији функционери месечно примају и по 20.000 евра

4.3 (6) Државни функционери у Србији у просеку примају плату од око 1.000 евра, али …

СРАМОТА Труднице чак пет месеци без плате!

4.2 (5) Проблеми родитеља датирају много пре појаве коронавируса. Додатно је ванредно стање закомпликовало, већ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *