четвртак , 24 септембра 2020

Министар спољних послова Пољске: Велико присуство миграната значи да Европа мора да очекује нове терористичке нападе

0
(0)

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски критиковао је Европску унију због непромишљеног пријема великог броја миграната пошто, по његовој оцени, чак и ако избеглички талас заобидје Пољску, масовно присуство миграната значи да Европа мора да очекује нове терористичке нападе.

„Ту је на делу теорија великих бројева. Ако имамо милион избеглица одкојих два одсто могу да буду исламисти, то је већ 20.000 људи. А чак и даод тих 20.000 свега неколико стотина буде спремно да стави шехидски појас, и то је снажна армија која ће доспети медју муслимане који у Европиживе годинама“, казао је Вашчиковски за данашњи Дјењик Газета правна.

Вашчиковски је критиковао Европу што није раздвајала од почетка ко је „заиста избеглица“ а ко долази у потрази за бољим животом.

„Европа је поступила непромишљено када их прима тако масовно и тако неконтролисано. Погрешили су немачки политичари који су их подстицали. Најављивалису да ће их примити а на крају се показало да чак ни тако добро организованадржава није у стању да изадје са њима на крај“, рекао је Вашчиковски.

Пољски министар апеловао је да Европљани заједно седну и размисле како бимогли да зауставе талас избеглица.

„Сигурно је да ће бити потребна финансијска средства, али новац не може дареши све. Решење тог проблема није лако, зато што избеглице не желе да будуу логорима, желе нормалан живот. А Европа нема могућност да да милионимаљуди посао и стан. Може да их пресели из логора у тим земљама у логоре уЕвропи. А они не желе да буду избеглице у логорима у Пољској, чак ни у Немачкој“, казао је нови шеф пољске дипломатије.

Вашчиковски је изразио сумњу да Европска унија може да буде надлежназа борбу против тероризма а заједничку одбрану шенгенских спољашњих граница за коју би могао да се оспособи Фронтекс подрива сада атмосфера неповерења медју чланицама.

„Спорно је да ли би могла да се формира тако велика медјународна служба, затошто имамо атмосферу подозривости. Не знам да ли би велике европске земљебиле у стању да предају контролу над границама институцији тог типа. Преће се ослонити на своје службе“, казао је Вашчиковски.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ана Брнабић нуди српско држављанство мигрантима са севера Африке! (видео)

4.1 (9) Гости продукције „Центар“ и „Србин инф“ били су Драган Пилиповић, дипломирани политиколог и …

Бихаћ: Масовни сукоб полиције и миграната, више повређених (видео)

5 (1) У мигрантском центру Липа код Бихаћа синоћ је дошло до сукоба више стотина …

Један коментар

  1. Teško, gospodine, da od milion arapskih izbeglica samo 2% budu islamisti, pre svega

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *