fbpx

Министарка правде: Слаби резултати у борби против корупције

0
(0)

До сада је испуњено 71 одсто планираних активности из Акционог плана за поглавље 23, а највише активности испуњено је из области основних права, док су најслабији резултати у борби против корупције, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

– У неким потпоглављима смо били бољи. Када је реч о основним правима, ту смо највише активности испунили, док су најслабији резултати у борби против корупције, али на неки начин имамо и оправдање јер дужи део године нисмо могли да предлажемо законе због спровођења парламентарних избора – рекла је Кубуровић за телевизију Пинк.

Она је изразила наду да ће тај заостатак бити отклоњен следеће године, јер је борба против корупције један од приоритета Владе Србије у коме учествује више министарстава.

Држава спремна за борбу против корупције

– Када је реч о Министарству правде, новина је усвајање новог Закона о организацији надлежности државних органа у борби против организованог криминала, корупције и тероризма и ради се на специјализацији јавних тужилаца и судија који ће поступати у овим предметима – рекла је она.

Према њеним речима, хапшење појединих председника судова показује спремност државе да се бори са корупцијом без обзира коју функцију неко врши, али и нарушава поверење грађана.

– Све је то у циљу да отклонимо недостатке и учинимо правосуђе ефикаснијим – додала је.

О Закону о извршењу и обезбеђењу који је ступио на снагу 1. јула, министарка правде је казала да су успели у томе да 900.000 предмета буде решено до краја, као што је раније и рекла да очекује.

– Током 2017. надам се да ће овај закон показати тако добре резултате, као што су били до сада – каже.

Ко сноси одговорност када малолетник почини кривично дело?

Министарка правде је најавила и нови Закон о малолетним починиоцима кривичних дела који ће током следеће године бити пред посланицима Скупштине Србије и истакла да се неће смањити граница одговорности, али да ће тај закон регулисати статус малолетника и омогућити едукацију судија и тужилаца који се баве тим кривичним делима.

На питање ко сноси одговорност када малолетник почини неко кривично дело, министарка правде је рекла да се утврђује да ли постоји одговорност родитеља, али да постоје и васпитне мере које се могу изрећи малолетнику.

Нови казнено-поправни завод у Панчеву

Упитана да ли изградња новог казнено-поправног завода у Панчеву значи да више неће функционисати затвор који се налази у центру Панчева, Кубуровић је рекла да није примерено да затвор буде у центру града, а да ће новим заводом бити повећан капацитет на 500 осуђеника и притвореника.

– Побољшавамо капацитете, јер постоји пренасељеност у затворима, испуњавамо критеријуме ЕУ и често заштитник грађана Саша Јанковић пише о пренасељености. У Србији је капацитет за 9.500 листа, а имамо око 10.700 лица – додаје.

Спречавање насиља у породици

Према њеним речима, ради се и на обуци полицајаца и тужилаца које су предвиђене Законом о спречавању насиља у породици.

Кубуровић је најавила и да ће марту следеће године бити отворен Привредни и Прекршајни суд у Ужицу, након тога Прекршајни суд у Пожаревцу, као и почетак изградње нове Палате правде у Крагујевцу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *