Насловна / Србија / Друштво / Министарство за рад НЕЗАИНТЕРЕСОВАНО поводом терора над радницама у Смедереву!

Министарство за рад НЕЗАИНТЕРЕСОВАНО поводом терора над радницама у Смедереву!

Фабрика Кајзен у Смедереву, из које је према наводима удружења Слога незаконито отпуштено десетак радница које су у петак ступиле у штрајк, није и неће за сада бити предмет контроле Инпектората за рад Министарства рада и социјалне политике. Разлог је, како тврде у Министарству за Инсајдер, то што не постоји пријава ни радника, а ни пријава послодавца. Министарство је, међутим, не тако давно проверавало сличне наводе у другим компанијама управо и на основу тврдњи у јавности.

Како се наводи у одговорима Инсајдеру, Инспекторат за рад овог Министарства излази на терен на основу пријава радника или анонимних дојава, којих у овом случају није било.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Инспекторат рада до сада нису имали притужбе радника, али ни послодавца, када је реч о фабрици Кајзен Смедерево. Министарство верује да би се радници обратили надлежном органу, у овом случају Министарству и Инспекторату, да је било неких нерегуларности и кршења Закона о раду“ , наводи се у одговору Инсајдеру на питање да ли је инспекција проверавала наводе који су објављени претходних дана о овој фабрици из Турске.

На додатно питање Инсајдера да ли Министарство, уколико не постоје пријаве запослених или послодаваца, има овлашћење да реагује на наводе из медија, кратко поручују:

„Инспекторат за рад излази на терен на основу пријава радника или анониомних дојава, како смо Вам у претходном одговору навели“ .

Након овог одговора Министарства, поставља се питање шта се променило од ванредних контрола Инспектората након писања медија у претходном периоду.

Тако је на пример, након писања медија о петнаестоминутном штрајку радника у јужнокорејској компанији Јура, донета одлука да Инспекторат Министарства за рад спроведе ванредну контролу ове фабрике.

Такође, и на самом сајту Министарства за рад, у одељку о Инспекторату за рад наводи се да се поступак инспекцијског надзора може покренути и по службеној дужности али и по захтеву странке.

Међутим, упркос могућности да покрене ванредни надзор и утврди да ли је било незаконитих отказа, Министарство за рад одлучило је да сачека пријаву.

Подсетимо, јуче је синдикат “Слога” у званичном саопштењу позвао Владу Србије да хитно реагује и упути инспекцију у турску фабрику “Кајзен” у Смедереву, где је менаџент, како наводе, незаконито уручио десетак отказа радницама које су ступиле у штрајк захтевајући боље услове рада и надокнаде за прековремени рад.

У петак је око три стотине радница турске фабрике Кајзен у Смедереву штрајковало је захтевајући исплату неисплаћених накнада за прековремени рад.

Штрајк је окончан, а дан касније је послодавац исплатио заостале зараде и прековремене сате, међутим, седморо запослених је добило отказ, односно раскинут им је уговор о раду, преноси Подунавље.инфо.

Како пише овај портал, радницима је понуђено да потпишу споразумни раскид, уз претњу кривичним пријавама због тога што су, како им је наводно објашњено у руководству фирме, постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „службене тајне“.

Онима који су одбили потписивање споразумног раскида уговора речено је да раздуже опрему и да напусте фабрику, уз најаву кривичне пријаве, пише овај портал.

Случај Јура
Пре две године је у центру пажње због оптужби да крши права радника у Србији била јужнокорејска Јура, једна од компанија с којом је Србија потписала уговор о субвенцијама. Синдикати су тврдили да се запослени у тој фабрици малтретирају, да им се ограничава одлазак у тоалет, да их терају да носе пелене, отпуштају због боловања, чак и физички кажњавају.

Након инспекцијског надзора констатовано је да „нико од запослених није пријавио случајеве злостављања и малтретирања који су наведени у појединим медијима, нити су инспектори дошли до доказа који би те наводе потврдили“.

Ово, међутим, није променило слику о Јури у јавности јер је, како се испоставило, ова компанија донирала аутомобиле Инспекцији рада.

Инсајдер.нет

Актуелно

АМАН ЧОВЕЧЕ, прогласили су читаву опозицију за фашисте и насилнике а ви чекате дијалог са Вучићем?!

Председавајући Савезом за Србију и председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је данас да уколико власт …

Напредњаци тероришу приватне превознике да не возе опозију на митинг у Београд

И даље је неизвесно да ли ће заинтересовании грађани југа Србије моћи организованим аутобуским превозом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons