Хроника

Министарство здравља дуплирало број радника

Београд — Министарство здравља је од новембра 2012. године до краја протекле године повећало број запослених за 374, показују подаци Министарства финансија.

Наиме, у новембру 2012. у овом министарству је радило 356 људи за чије зараде је исплаћено око 38 милиона динара, док се у децембру 2013. тај број повећао на 730 људи, за чије плате је издвојено 62,6 милиона динара.

Подаци показују да се у наведеном периоду укупан број запослених у министарствима и свим органима управе који им припадају повећао за 632. Иако је број запослених повећан за њих је исплаћено мање новца него претходне године. Тачније, за плате 17.465 запослених у новембру 2012. исплаћено је 1,8 милијарди динара. Децембра 2013. године за 18.097 запослених утрошено је 1,6 милијарди динара. 

Кад се говори о запосленима рачуна се да су то сви који су примљени у стални радни однос на неодређено време, затим на одређено, али и они који су ангажовани по неком другом основу. 

Министарство спољних послова је повећало број запослених у овом периоду за 120, у два ресора – Министарствима грађевине и урбанизма и пољопривреде примљено је по 56 људи, док се у Министарству правде тај број повећао за 43. 

Листу радника проширила су и Министарства културе за 11 људи, Министарство трговине за 30, ресор рударства и посторног планирања за 28, а Министарство рада за 17. 

Подаци Министарства финансија показују и да се у неким министарствима, попут просвете, енегетике, и финансија и привреде смањио број запослених. У овим подацима се примећује раст запослених и у државним агенцијама и фондовима. Тако је рекордер Републички завод за здравствено осигурање, који је у новембру 2012. запошљавао 2,494 људи, да би већ крајем децембра на платном списку имао 324 људи више – 2.818. 

РФЗО је уместо 1,03 милијарде динара колико је у новембру 2012. давао на плате, у децембру 2013. исплатио око 1,23 милијарде динара. 

У Републичком фонду за здравствено осигурање за Тањуг демантују писање појединих медија да је у том фонду повећан број запослених и додају да је од доласка Момчила Бабића на место директора број запослених у ствари смањен за девет. Они се позивају на матичну евиденцију, јер како кажу, ниједан службеник у државном сектору не може бити запослен или ангажован по неком уговору о раду, а да при томе није здравствено осигуран и нема свој ЛБО број. 

У РФЗО, међутим, коригују податке Министарства финансија наводећи да је код њих тренутно запослен 2.431 радник, као и да је за плате запослених током протекле године издвојено 300 милиона динара мање него претходне. 

У периоду новембар 2012 – децембар 2013. ПИО фонд је повећао број запослених са 3.580 на 3.683, а за три милиона је повећан износ за њихове плате. 

Национална служба за запошљавање је у том року повећала број радника за 35 (са 2.008 на 2.043), али је износ за њихове плате за годину дана готово дуплиран – са 159,56 милиона на 268,72 милиона динара. 

Више запослених, према подацима Министарства финансија, регистровано је и у агенцијама. На пример, Агенција за приватизацију повећала је број радника за седам, СИЕПА за четири, Агенција за осигурање депозита у овом периоду има осам радника више, а Национална агенција за регионални развој (НАРР) 15.

 

танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!