fbpx
Насловна / Србија / Млади шиптари са југа Србије не знају срспки језик па уместо да им министар образовања носи књиге на српском он им дели бесплатне на шиптарском?!
Млади шиптари са југа Србије не знају срспки језик па уместо да им министар образовања носи књиге на српском он им дели бесплатне на шиптарском?! 1

Млади шиптари са југа Србије не знају срспки језик па уместо да им министар образовања носи књиге на српском он им дели бесплатне на шиптарском?!

Свега пет одсто албанских ученика из Бујановца, Прешева и Медвеђе, који српски језик уче као нематерњи, има задовољавајуће знање српског и функционалну способност за ефикасну усмену или писану комуникацију на том језику, показали су данас саопштени подаци.

По резултатима Студије могућности унапређења наставе и учења српског као нематерњег језика у основним школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, углавном се ради о ученицима који су своје знање српског стекли ван наставе, у непосредном контакту с припадницима већинског народа, или кроз праћење медија.

Такође је наведено да је потребно да се ученицима обезбеде нови уџбеници, а наставницима за тај предмет одговарајући семинари и обука.

Координаторка студије Наташа Бошковић рекла је на скупу у Палати Србија да је студија рађена од фебруара до јула ове године у 16 школа у три општине на југу Србије, међу ученицима одељења четвртог и осмог разреда, где се српски учи као нематерњи језик.

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић рекао је да су резултати студије веома важни и да је сада потребно да сви државни органи, локална самоуправа и заинтересовани донатори учине све да се обезбеде средства за спровођење препорука из те студије.

Министар просвете Срђан Вербић рекао је да његово министарство жели да високо – факултетско – образовање буде доступно свима, а то није могуће без познавања српског језика.

„Стратешки је важно да сви грађани Србије говоре српски језик да би могли да се школују и након тога запосле“, рекао је Вербић и додао да то није политичко, већ економско питање.

Он је оценио да је студија преседан која доказује да „смо сазрели као друштво“.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је рекао да српско законодавство има „хвала вредне“ одредбе за заштиту мањинских права, али је веома важно да се те одредбе и спроведу.

Девенпорт је рекао да је од изузетне важности да Албанци с југа Србије уче српски, али би било од великог значаја и да Срби науче албански језик, због лакшег суживота и рада у мултиетничким срединама.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Приштина: Четири болнице трговале људских органима 11

Приштина: Четири болнице трговале људских органима

Због сумње да се илегално баве трговином људских органа, инспекција је привремено затворила четири приштинске …

Мило и Хашим политички близанци: Сложно против Срба 12

Мило и Хашим политички близанци: Сложно против Срба

Знали смо да посљедњих година Мило Ђукановић и Хашим Тачи дјелују као један, али данас …

7 Коментара

 1. Vera Vasiljevic

  Sto ne podeli besplatne knjige nasoj deci. Zato na severu i jugu zemlje ljudi ne znaju jezik zemlje u kojoj zive. Kako narod kaze: Hrani kuce, da te ujede

 2. Darko Milicevic

  Kada bi „amerikanci“ odnosno stanovnici SAD imali knjige svako na svom maternjem jeziku niko nikoga ne bi razumeo. Zvanični jezik je srpski, ali oni se školuju za albansku državu koja ima nameru da taj deo Srbije pripoji šiptarskoj državi. Na moju veliku žalost naša vlast im u tome mnogo pomaže.

 3. Bogdan Pendic

  navucena deca fngleski od kvora i nije cudo savremeno i obucena:P

 4. Milutin Srejić

  OVOJ BI JA OVAKO MATOR , PA NEKA SVAKO MISLI DA SAM PEDOFIL ,

 5. Milan Stanojevic

  JOS CE SIPTARE U CRKVU DA VODI A POPOVI DA DRZE LITURGIJU NA ALBANSKOM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *