Млади српски физичари трећи на свету

0
(0)

Тим средњошколаца из Србије освојио је бронзану медаљу на светском такмичењу из физике у Пољској.

Са такмичења под називом „Међународни турнир младих физичара” које постоји преко 30 година, тим српских гимназијалаца се вратио први пут с медаљама.

Млади физичари (Александра Петковић, Душан Игић и Војин Ивковић, ученици Гимназије „Светозар Марковић” из Ниша, Гаја Бракус, ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада и Милош Петрашиновић, ученик Гимназије „Вук Караџић” из Трстеника) месецима су припремали занимљиве научне експерименте кроз које су тражили одговоре на питања као што су: колико у некој тканини има нити, како настају карактеристични звучни ефекти у научно-фантастичним филмовима, или како натерати мехуриће у чаши киселе воде да се крећу надоле.

„Ради се о тимском такмичењу које подстиче истраживачки дух ученика, критичко размишљање, али јача и њихове дебатне способности кроз различите задатке које свако од њих мора да реши, експериментално и теоријски, и убедљиво објасни противницима и жирију”, рекли су Владимир Вељић и др Александра Алорић, национални координатори овог такмичења и чланови стручног жирија, јавља Танјуг.

Српска екипа остварила је на такмичењу, које је одржано од 6-13. јула, бољи пласман од Русије, САД, Аустралије, Велике Британије и 17 других тимова, рекле су руководиоци тима, др Јелена Пајовић и Ана Вранић.

Тим из Србије одабран је кроз квалификације на државном нивоу у организацији Друштва за промоцију и популаризацију науке и у сарадњи са Институтом за физику у Београду, Истраживачком станицом Петница, као и великим бројем научника и наставника. Припреме и учешће на овом такмичењу не би били могући без подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација, наводи се у саопштењу.

Нови циклус такмичења почиње 1. августа када ће бити објављени нови истраживачки задаци на сајту такмичења из физике.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГОРИ ОД НАЦИСТА: Отимање деце из Србије – Норвешки „ДРУШТВЕНИ ИНЖЕЊЕРИНГ“

5 (7) Психоактивне супстанце не могу успешно да се тестирају на животињама, али могу на …

Никола Алексић: „Министар Шарчевић под хитно мора одговарати због претњи родитељима“! (видео)

5 (7) Погледајте ново издање емисије „Ауторитет“, гост је био председник Патриотског блока Никола Алексић. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend