fbpx

ММФ „НАРЕДИО“: Струја у априлу скупља за 15 одсто?

0
(0)

Поскупљење струје је још једна од обавеза коју ће Влада Србије преузети склапањем аранжмана с Међународним монетарним фондом, а вишу цену овог енергента грађани ће највероватније плаћати већ на рачуну за април, сазнаје Курир.

Поскупљење с којим у „Електропривреди Србије“ сада калкулишу, према сазнањима нашег листа, износи око 10 одсто, док би према очекивањима гувернерке Јоргованке Табаковић струја у априлу требало да поскупи 15 одсто.

– Међународне институције стално приговарају да су цене за домаћинства у Србији испод тржишних, па због тога није могућа права либерализација тржишта. Реалнија цена би требало да омогући привлачење страних улагања, али и додатна средства за инвестиције „Електропривреде“ у екологију и нове електране – наводи саговорник Курира из ЕПС.

Поскупљење је неминовност и за Народну банку Србије, која у извештају о инфлацији наводи да би регулисане цене ове године требало да буду повећане око седам одсто.

– Важан фактор остварења ове претпоставке је најављена корекција цене струје, чије смо повећање од 15 одсто претпоставили у другом кварталу године. Имајући у виду да је поскупљење претпостављено у априлу, регулисане цене би од тог месеца требало да убрзају раст – наводи НБС.

Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС, изјавио је за Курир да струја више не сме да се третира као социјална категорија, јер ако се тај тренд не заустави, не само да нећемо имати конкуренцију на тржишту него ћемо угрозити и енергетску безбедност земље.

Цене су испод тржишних и не могу да обезбеде профит од ког би ЕПС могао да гради нове погоне за производњу струје. Без њих, Србија у будућности може да буде увозник уместо извозник струје. Зато струја мора да поскупи јер ЕПС не може да издржи да она буде елемент социјалне политике – каже Ковачевић.

НИЈЕ ПЛАНИРАНО, АЛИ МОЖЕ ДА СЕ ДЕСИ

Драган Јовановић, извршни директор ЕПС, каже да до краја зимског периода неће бити повећања цене, али да је цена струје жива ствар. Из те фирме наводе да у годишњем програму пословања није планирано поскупљење, али да ће до краја марта Влада усвојити план финансијске консолидације, у којем ће бити прецизирано како ће се превазићи последице поплава. Овај план, додају, биће урађен у сарадњи с међународним финансијским институцијама (ММФ, Светска банка и ЕБРД) и садржаће задатке и рокове за побољшање финансијског пословања ЕПС.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли ЕПС користи пандемију као изговор да свима жестоко надува рачуне за струју?

5 (6) Пандемија ковида 19, због које се од половине марта код куће борави током …

ШТА ЈЕ СА СТРУЈОМ? Ни зими нам нису били овако високи рачуни

5 (9) Многи грађани су остали затечени, али и шокирани када су добили рачуне за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *