Насловна / Безбедност / Мобилни телефони су несигурни јер „зидови имају уши“ – директор Спољне обавештајне службе Русије

Мобилни телефони су несигурни јер „зидови имају уши“ – директор Спољне обавештајне службе Русије

Шпијуни су данас изузетно технички потковани, рекао је шеф руске обавештајне службе, који каже да не користи мобилне телефоне или интернет док је у канцеларији. Погодите који је уређај старе школе једини изузетак?

Сергеј Наришкин, директор Спољне обавештајне службе Русије, изашао је у јавност, те разоткрио неке мање познате детаље савремених шпијнскух мера.

„Данас је тешко нешто учинити без мобилног телефона, друштвених мрежа или безготовинског плаћања. Користимо све облике и инструменте обавештајних активности“, рекао је Наришкин за ТВ канал „Русија 1“.

Али предупредити је значи бити у предности, рекао је шеф обавештајне службе, објашњавајући зашто је опрезан што се тиче ових уређаја.

„Када сам у канцеларији, искључим телефон [мобилни] и однесем га у одвојену собу“, открио је Наришкин.

„Знаше, чак и зидови имају уши. Али, зидови су сигурни, а електронске комуникације – морате бити врло, врло пажљиви у вези са обавештајним активностима.“

Иако је Наришкин напоменуо да његов радни простор „нема ушију“, рекао је да излази на мрежу (интернет) само изван канцеларије. То је рекао високи званичник обавештајне службе који има имунитет од зависности од интернета из безбедносних разлога, али шта је са гледањем ТВ-а?

Телевизија је једини уређај који је дозвољен у канцеларији шефа обавештајне службе.

„Сигуран је [против прислушкивања]. Није важно, сигуран је.“

Осим тога, Наришкин, обавештајни официр током каријере, пружио је још један увид у активности Спољне обавештајне службе Русије. Екипа ТВ канала „Русија 1“ је посетила обуку елитног тима за посебне операције ове службе, те постала први медиј којем је било дозвољено снимање обуку тајне јединице. (видео изнад)

Спољна обавештајна служба Русије је наследила прву Главну управу КГБ-а још 1991. године, када се распала моћна совјетска агенција. Сада је задужена за прикупљање страних обавештајних података и о томе извештава председника.

Извор: Восток / РТ

Актуелно

ВЕЛЕИЗДАЈНИК се састао са првим руским обавештајцем

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са директором Спољнообавештајне службе Руске Федерације Сергејом …

Сергеј Наришкин на челу руске СВР

Руски председник Владимир Путин предложио је донедавном председнику Државне думе Русије Сергеју Наришкину да преузме …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *