Православље

Модерна Европа је синоним смрти

С ким си онакав си, каже народна пословица. To одговара речи библијској: Са преподобним бићеш преподобан а са развратним развратан.

Велики је био пророк Исаија, син Амосов – нека су благословени који су га родили – и велике је догађаје јасно прорекао, од којих је највеће рођење Спаситеља од Пречисте девојке. Тај велики пророк гледао је кроз Божији Дух као кроз доглед, гледао је у душе свога народа, па је видео само смрт и пакао. Као кад би човек отворио гроб и гледао у распаднутог мртваца. И овако је викао своме народу да би се уплашили и тргли: Шта говорите: направисмо савез са смрћу и учинисмо уговор са паклом… од лажи начинисмо себи уточиште и заклонисмо се за пријевару.

Прохујале су хиљаде година од када је свети пророк изговорио ове речи, које су одговарале оном времену и оним људима. А данас? Кад би се смиловао Бог да нам пошаље великог Исаију данас у Европу, шта мислите, какве ли би речи имао да каже људима рођеним хиљаде година доцније? Ја мислим, исте и истоветне. Ако би пошао из једне престонице европске у другу, са једног универзитета на други, од једне фабрике до друге, громогласни Исаија викао би још громогласније: Направили сте савез са смрћу и учинили сте уговор са паклом, лаж вам је уточиште и пријевара заклониште! Тако су чинили грешни Израиљци у старо време пре доласка Спаситеља света, али зашто ви тако чините, Европејци, после Његова доласка и Његове јасне науке и победоносне и животворне силе?

Древни Јевреји су за те речи престругали Исаију тестером. Европејци можда га не би престругали тестером, али би га свакако или обесили или затворили у лудницу. Но тим не би наудили Исаији. Њега би учинили двојно већим, а себе би уврстили у ред јеврејских богобораца и гонитеља сваке истине, што уствари и јесу. Јер ако се одричу братства с Јеврејима из неких споредних разлога, они су им побратими и савезници против Истине. Но шта се може против Истине? Ништа не можемо против Истине, говори апостол, него за Истину. Глуп и смешан изгледао би онај ко би се бацао блатом на сунце да га упрља или погаси. Блато не би стигло до сунца али би се вратило и пало на лице онога ко се баца на сунце.

Да је европско човечанство направило савез са смрћу и уговор са папом, то је најјаснија чињеница од свих чињеница у светској историји за последњих двеста година. Европа сва мирише на смрт. Европски универзитети проповедају смрт. Европски књижевници описују смрт. Европски научници обесмрћују смрт. Европски политичари раде за смрт. Европски васпитачи сеју смрт у душе омладине.

Европски империјалисти разносе смрт по целоме свету. Европски револуционари носе барјак смрти. Модерна Европа је синоним смрти. Неће да зна за живот после смрти.

Како то питаћете? Зар је ово за вас новост и изненађење? Зар нисте чули за свеопшти европски бунт против живота а за смрт? Христова црква је носилац живота, модерна Европа је носилац смрти. Црква говори: старији је живот од смрти, јер прво је био живот па је после дошла смрт; наука европска одговара: то није истина, него је старија смрт од живота, прво је била смрт па се из смртне материје развио живот. Црква говори: васкрсли Христос победио је смрт и позвао људе у царство вечног живота; европски универзитети једнодушно ругајући се одговарају: смрт је непобедива; живот је случајност на вечној њиви смрти. Црква говори: народи су породице Христа Бога нашега и треба да се разумеју и узајамно помажу. На то политичари одговарају: наш народ је крвљу и културом над многим другим народима, и он треба да влада над тим народима; осим тога још у обзир долазе и наш економски интерес, важнији од свега другог, и наш национални престиж. Ах браћо, једном речју: смрт и пакао! Још Црква говори васпитачима: деци треба дати Христа и децу Христу – то је све васпитање. На то одговарају стрвинари педагошки, тровачи туђе деце (јер се труде да своје немају): Никако то. Децу треба одучити од заблуда својих родитеља и збунтовати их против родитеља, да би пљунули на своје родитеље и све њихове светиње – то је модерно, то је прогресивно, то је научно! Црква учи европске народе: ви сте крштени, да би и друге крштавали. Као империјалисти ви заузимате туђе земље да би их искористили, а не да би Христа објавили, и Јеванђеље и Живот и братство. To није благослов него проклетство. И биће вам проклет ваш империјализам. Револуционари носе барјак смрти са насликаном главом мртвачком. Зашто? Зато што верују у вечну смрт и привремен живот насупрот Цркви која верује у вечни живот и привремену смрт.

Браћо моја, смрт је прорасла кроз европско човечанство као трава кроз оглоданог мртваца. Трагедија Европе је у томе што се приволела царству смрти, које сматра вечним, а одбацила царство Живота вечнога. Ухватила је савез са смрћу. А чим се везала са смрћу, она се везала и са паклом и са пакленим својствима, тј. са лажју и преваром и грабежом и отмицом и убиством и мржњом и сујетом и сваком другом сујетом, и сваким другим гробним смрадом. Смрт, вечна смрт – то се може с правом на писати на свима капијама кроз које се улази у Европу. A ви Срби сте потомци Косовских мученика који су погинули за Царство небеско и вечни Живот. Према томе, мислите сада хоћете ли са Европом, савезницом смрти или са Христом Царем вечног живота. Амин.

 

 

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ
КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР
ПОРУКЕ СРПСКОМ НАРОДУ ИЗ ЛОГОРА ДАХАУ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!