fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Молитва владике Николаја за спас српског народа

0
(0)

Сабрали смо се у Жичи, у Светосавској жижи српског народа, да отворимо своје срце пред Свевишњим Богом, те да се исповедимо и покајемо. Да принесемо покајање прво за себе а потом и за сав народ.

Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Божију заповест прекршисмо и образ окаљасмо, било лагањем или крадењем, било злобом и пакошћу, било развратом или отимањем, било пијанством или ждерањем или варањем или коцкањем, било псовањем и хуљењем светиње или клеветањем и оговарањем ближњих својих, било маловерством или саблажњавањем својих ближњих; кајемо се за безбројне грехове своје, знане и незнане, вољне и безвољне, било словом или делом или помишљу, било јавне или тајне, кајемо се и молимо Бога, да нам опрости и да због нас не казни сав народ наш и сву државу нашу. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!

Потом се кајемо за све грехе оних духовника и свештеника који у чему год згрешише пред Господом Богом и Светим Савом, било да малаксаше у вери или страху Божијем; било да небрижви бише у делу Господњем или да ослабише у љубави братској. Уколико се они не кају, кајемо се ми за све што је зло пред Богом у срцу, на језику или у владању њиховом. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе оних наших народних вођа, који заборавише да су Свеци српски основали ову државу и да је ово Света Земља, и који заборавише да су истакнути за прваке и вође једног светог и мученичког народа, па без страха Божијег и љубави према народу злоупотребише своју власт на народну привремену несрећу а на вечну пропаст и проклетство себе и свог порода. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе оних учитеља и књигописаца и књигопреводиоца, који омладини југословенској показаше клизав пут разних белосветских фантазера и фразера, пут безбожан и неморалан, који води народе у злочин и крв и уништење, на радост сатане и његових паклених сила. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе свих оних српских синова и кћери, који презреше дух и искуство и памет и веру у светињу и поштење и доброту свог народа и примише туђинску лудост и непоштење и сваку јефтину робу, да тиме замене ђчисто злато народно, у стотине ватри опробано. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!
Кајемо се и за све неправде свих неправедних судија и кметова, и порезника и шумара, и закупца и прекупца, и увозника и извозника; кајaо се и за злобу свих злотвора, за пороке порочних, за увреде деце према родитељима; кајемо се за свађе и деобе међу браћом, за све суровости јачега над слабијим, и за све немилости имућних хаспрам сиромашних, и за све вулгарности и баналности које се могу чути и видети по кафанама, по позориштима и по разним игралиштима свете земље наше, под чијом се кором скривају тела многих милиона војника и мученика за крст часни и слободу златну. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се и за све оне чија је душа подељена и чији је карактер неутврђен, те свеце славе а свеце псују, пост држе а пост псују, Богу се моле а Бога руже, црквом се хвале а у цркву не иду, Српство величају а Србе цепају, државом се поносе а државу штете. Ај, Боже велики, за све њих ми ти приносимо скрушено и плачно покајање. Ако Ти није довољно покајање наше за браћу нашу, покај и њих, Господе благи. И не допусти, Царе и Творче неба и земље, да се бич гнева Твога праведонга, којим у ве дане бијеш охоле и безбожне, спусти на народ слуге твога Светог Саве и мученика Твога Кнеза Лазара. Слава Ти, Боженаш, слава Ти Творе и спаситељу наш на век века. Амин.

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СПЦ: Позива се сав благочестиви народ да, 8. јануара у 16 часова у Београду, узме учешћа у молитвеном скупу подршке нашем страдалном народу у Црној Гори, Косову и Метохији и свим српским крајевима

5 (2) Српска православна црква (СПЦ) позвала је грађане да у среду, 8. јануара, дођу …

Зашто нема побуне? Волови јарам трпе, а не људи

5 (8) Kартел Александра Вучића је окупирао, опљачкао и понизио Србију. Седам и по година …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *