Моравски стил српске куће све очарао

0
(0)

МИНИСТАРСТВО грађевинарства примило је више од сто захтева грађана, који су заинтересовани за бесплатне главне пројекте српских традиционалних кућа. Ово, међутим, није коначна цифра, јер очекује се да велики број захтева ових дана пристигне поштом. Јавни позив грађанима за израду и уступање главног пројекта је завршен 20. марта. Највеће интересовање влада за шумадијски и моравски тип породичних здања.

У наредном периоду, комисија Министарства ће оценити пристигле захтеве, јер за доделу пројекта морају да се испуне услови – да је подносилац пријаве власник земљишта, што доказује листом непокретности, затим да је достављена информација о локацији, коју је издала надлежна локална самоуправа и која даје податке о могућностима и ограничењима градње на катастарској парцели, а од докумената потребно је да се приложи и план парцеле.

– Највише захтева имамо из централне и јужне Србије – каже за „Новости“ Никола Јовановић, члан комисије Министарства. – Они грађани, који испуњавају услове добиће не само главни пројекат за изабрани модел породичне куће, већ ће тај документ садржати и елаборат енергетске ефикасности. Тиме ће бити заступљени принципи енергетске ефикасности и испуњени услови за добијање енергетског пасоша.

Према рачуници, грађани ће примера ради за кућу од 140 квадрата захваљујући акцији Министарства грађевинарства уштедети око 4.000 евра. Јер, просечна цена за израду главног пројекта износи око 20 евра по квадрату, док енергетски елаборат кошта још око 1.000 евра.

У понуди су приземне куће и то од 50 до 70 квадрата, затим од 70 до 100 и од 100 до 140 квадрата. Рачуна се да би градња таквих објеката власнике коштала око 400 евра по квадрату наравно у зависности од материјала и опреме коју планирају да уграде.

srpska-kuca-sumadjski-stil

Шумадијска кућа

МОДЕЛИ
У понуди је било 16 модела кућа за четири типа – војвођански, моравски, шумадијски и планински. Модели су понуђени у каталогу идејних решења награђених и откупљених од пројектаната који су учествовали на конкурсу Министарства грађевинарства.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

5 Коментара

  1. lijepa je ali meni lici malo orjentalno – ili kao stare bosanske kuce u novijem izdanju 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend