Србија

МУП купује возила и наставља да крије цену и уговоре

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уручио је полицијским јединицама у Србији 80 нових возила, 60 комби возила – марица, 12 ватрогасних и осам санитетских возила. Али и ова набавка обавијена је тајном кад је реч о цени. Стефановић каже да су плаћена најјефтиније могуће, али да има информација које не може да објави.

Ватрогасна кола, комбији, амбулантна кола. МУП Србије обогатио је возни парк за још 80 возила.

“Настављамо са овим процесом. Ово је део набавке за ову годину, имамо још до краја године добрих вести”, навео је министар полиције.

А наставља се и са старом праксом, да су вести и непотпуне. Не зна се, на пример, колико која набавка возила вреди. Kао што је већ више од две године тајна колико је коштала набавка 710 шкода за полицију, данас је остало непознато колико кошта 80 возила паркираних иза министра. Јавности оставља да му се верује на реч да су купљени по најповољнијој цени.

“Зар мислите да бих себи дозволио да купим за динар скупље, а да не кажем да купујемо значајно јефтиније у односу на сваког другог, не само на државне органе. И друго, ја се потрудим да у гепеку сваког аутомобила постоје четири зимске гуме, потрудим се да имају два бесплатна сервиса а не један… Оно што не може да се открије, не може да се открије, зато што полицијске јединице које су давале различите спецификације у одређеним деловима возила, не желе да се те карактеристике откривају. Дакле, неке делове информација можемо да кажемо, а неке не”, каже Стефановић.

Али, додаје, свакако се зна колико је буџетом укупно предвиђено за набавку возила. За 2019. годину, то је 850 милиона динара.

У другим земљама – другачија пракса. Сједињене Америчке Државе, на пример, детаљно јавности представљају спецификације трошкова и то чак и кад је реч о војсци.

Александар Станков из Јужних вести, које су истраживале набавку 710 шкода о којој још нема детаља, каже да се ти аутомобили плаћају новцем свих грађана и да јавност има право да зна детаље набавке.

“Државна тајна може да буде, по мени би требало да буде можда тип возила, оно што је наручено да та возила садрже, не би требало да знамо шта све она могу – условно речено, али зашто да не сазнамо цену, конкретну цену једног аутомобила, да не знамо укупну цифру, па сад да ми мислимо колико кошта појединачни аутомобил. Мислим да то није никаква тајна”, каже Станков.

Станков подсећа на истраживање Јужних вести о куповини 710 шкода 2017, и каже да је због мањка информација отворен простор за сумњу на везе са главним дистрибутером возила Шкода – фирмом Ауто Чачак.

“Нека наша истраживања су показала да многе општине, центри за социјални рад и тако даље, последњих година постоји једна експанзија куповине управо шкодиних аутомобила и у 99 одсто случајева је дистрибутер Ауто Чачак. Не знамо за полицију каква је ситуација, али можемо да претпоставимо да је то повезано, као што се купује возило марке “Шкода” за центре за социјални рад, општине и тако даље – да се купи и за полицију”, наводи Станков.

Нису само новинарска питања наишла на зид ћутања. Наиме БИРН, који је такође истраживао набавку шкода, тражио је податке преко Повереника за инфирмације од јавног значаја, али и поред налога Повереника, па и касније судске пресуде – подаци јавности нису достављени.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!