Србија

БОЛЕСНО! Вучић је због његове болесне сујете и дневне политике угрозио читав систем безбедности

Афера “прислушкивање” и даље потреса српску јавност. Иако се не зна да ли је председник Александар Вучић скинуо ознаку тајности са докумената која је читао на телевизији Пинк, министар полиције у томе не види ништа спорно и оцењује да је то било у интересу јавности. Борис Тадић сматра да је једини интерес оправдање Вучићевог кршења закона.

Да ли је Србија једина земља чији председник обавештава јавност о раду обавештајних служби и пред ТВ камерама чита податке из докумената са ознаком државне тајне? За министра полиције то није тема, већ праћење комуникација Александра Вучића.

“Шта је проблематично што је председник изнео податке који су у интерсу јавности, јавност треба да зна, поготово што су они који су били носиоци јавних овлашћења и јавних функција тврдили да није тачно, у време кад су вршили власт у овој земљи. А показало се да је тачно када су његхови претходници вршили власти из Демократске странке, и претходни, они из Социјалистичке странкпартије Србије, да се то прислушкивање догађало”, рекао је Стефановић.

Он не зна да ли је са документа са ознаком највеће тајности скинута заштита или не, али каже да то председник може да уради.

А закон о тајности података у члану 26 каже: “Народна Скупштина, председник Републике и Влада могу са појединих докумената опозвати ознаку тајности, без обзира на степен тајности, ако је то у јавном интересу или због извршавања међународних обавеза”.

Бивши председник Србије Борис Тадић пита – који је то јавни интерес натерао Вучића да јавно саопшти податке који носе највећи могући степен тајности.

“Можда, кажем можда, је скинуо ознаку државне тајне. Али то би било још горе јер је показао још једном принцип Луја XИВ – држава, то сам ја. Шта друго диктатори и апсолутисти раде, него поистовећују свој лични интерес с државом да би себе лично оправдао због кршнеја закона”, рекао је Тадић на конференцији за медије.

Да је јавним објављивањем података, пре свега о активностима безбедносних служби у односу на стране дипломате и обавештајце, нанета штета држави, систему безбедности и правосуђу сматра и Мирослав Хаџић. Он верује да је то само наставак акције плашења грађана.

“У друштву као српско у коме се држава појављује као главна претња за безбедност сопствених грађана, од Савамале, па да не набрајам даље… Држава, односно носиоци власти у држави, представљају директну претњу по безебднсот не малог броја грађана… И у таквим условима, када још додате ову врсту страшења, онда је логично да ту нема јавног интереса. Постоји партијски интерс, лични интерес, групни интерс, да се по сваку цену задржи контрола, не само над основним полугама моћи, већ смо сведоци тежње да се цело друштво стави под конторлу”, оцењује Хаџић.

Називајући га “карикатурном личношћу”, Тадић је оптужио Вучића да је направио „несагледиву штету“ држави, довео у питање дипломатски кредибилитет Србије и служби безбедности, угрозио међународни положај земље и прекршио бројне међудржавне протоколе, међу њима и Бечку конвенцију.

“Он је извршио кривично дело јуче. И опет тужилац не реагује, а морао је да реагује истог секунда. Сваки председник државе који би тако нешто урадио био би смењен у такозваном импичмент процесу или у легалном процесу смене. Само у Србији се то не дешава и Србија је због тога угрожена земља, а тиме и њени грађани”, каже Борис Тадић, бивши председник Србије.

Тужилаштво није реаговало на чињеницу да је Александар Вучић у живом телевизијском програму показивао документа са ознаком “државна тајна” и јавно читао њихов садржај.

Међутим, овлашћење за покретање “импичмента” има само “две трећине народних посланика”, али само у облику иницијативе коју прослеђују Уставном суду. Тек ако те судије оцене да је председник прекршио Устав, поступак може да почне. У Србији међутим, Александар Вучић је тај који под контролом има две трећине посланика. Такође, према закону, од 15 судија Уставног суда, пет бира председник, пет Скупштина, а пет Врховни суд.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Što te Bog ne pošalje u pakao da goriš sa svima onima koji su vladali pre tebe i tako oslobodi Srbiju, kad već narod nije u stanju da to učini što pre! Jašete nas i pljačkate više od pola veka, a narod sve više ostavljate u bedi, gladovanju i siromaštvu, pizda vam materina hoštaplerska! Tretirate nas kao životinje u divljini, pa ko preživi u Srbistanu, taj preživi! Majku vam jebem svima kapitalističku, lopovsku da vam jebem! Nabijem vam na kurac i NATO i EU i Soroša i Klintona i Blera i NVO i SRS i SPS i SzS i PSG i sve ostalo što vam daje mogućnost da se lakše održavate na vlasti! Da bogda svi pocrkali zbog vaših jebenih novaca! Ljudski život i zdrava i srećna porodica su važniji od novca, smrde jedne izopačene!

  2. Što te Bog ne pošalje u pakao da goriš sa svima onima koji su vladali pre tebe i tako oslobodi Srbiju od okupacije, kad već narod nije u stanju da to učini što pre! Jašete nas i pljačkate više od pola veka, a narod sve više ostavljate u bedi, gladovanju i siromaštvu, p##da vam materina hoštaplerska! Tretirate nas kao životinje u divljini, pa ko preživi u Srbistanu, taj preživi! Majku vam j##em svima kapitalističku, lopovsku da vam j##em! Nabijem vam na k##ac i NATO i EU i Soroša i Klintona i medije koji vas podržavaju i Blera i NVO i CNN i SRS i SPS i SzS i PSG i LDP i LSV i sve ostalo što vam daje mogućnost da se lakše održavate na vlasti! Da bogda svi pocrkali zbog vaših je##nih novaca! Ljudski život i zdrava i srećna porodica su važniji od novca, smrde jedne izopačene!

  3. Ovaj komentar želi da pokaže gađenje prema svim političarima, državnim institucijama i njihovim zlodelima!
    Što te veleizdajniče nesrbski Bog ne pošalje u pakao da goriš sa svima onima koji su vladali pre tebe i tako oslobodi Srbiju od okupacije, kad već narod nije u stanju da to učini što pre! Jašete nas i pljačkate više od pola veka, a narod sve više ostavljate u bedi, gladovanju i siromaštvu, p###a vam ma####na hoštaplerska! Tretirate nas kao životinje u divljini, pa ko preživi u Srbistanu, taj preživi! Majku vam j##em svima kapitalističku, lopovsku da vam j##em! Nabijem vam na k##ac i NATO i EU i Soroša i medije koji vas podržavaju i CNN i Klintona i Blera i NVO i SRS i SPS i SzS i PSG i sve ostalo što vam daje mogućnost da se lakše održavate na vlasti! Da bogda svi pocrkali zbog vaših usranih para! Ljudski život i zdrava i srećna porodica su važniji od novca, smrde jedne izopačene!
    Bez cenzure moliću urednike ovog portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!