На Балкан се вратило 300 терориста Исламске државе?

Званичне процене служби ЕУ и земаља Западног Балкана показују како је, од појаве ИД, на Блиски исток отишло да ратује око хиљаду људи са ових простора.

Тероризам је један од највећих проблема држава и потребно је да се препозна и разуме да би био побеђен

Део је погинуо у борбама у Сирији и Ираку, али део се вратио у своју матичну земљу, пише „Глас Салвоније“, а преноси портал „Индеx.хр“.

Процењује се да се вратило отприлике њих 300, а око 200 је погинуло. Остатак су жене и деца које су повели са собом у рат на страни Исламске државе.

Како преноси “Индекс“, њих седморо је са хрватским држављанством. Тренутно их надзиру обавештајне службе, а иако поседују хрватске документе, двоје их је заправо из БиХ, један из Србије, два из Аустрије, а још двојица из Швајцарске.

“Нико од њих никада није живео у Хрватској, а хрватско држављанство добили су преко родитеља који су се одселили у западноевропске земље“, наводи се у тексту.

Међутим, осим службених информација, познати су и други случајеви.

Како се наводи, осим Доре Билић, још су се три или четири младе Хрватице придружиле џихадистима у Сирији и Ираку. Претходно су прешле у ислам. Пре одласка у Сирију и Ирак неке од њих живеле су у БиХ у селу Горња Маоча, у којем има радикалних муслимана.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић рекао је на другој Регионалној конференцији о борби против тероризма и спречавања и сузбијања насилног екстремизма како су међу факторима радикализације економски и друштвени проблеми. Такође, проблем је пропаганда.

– Тероризам је један од највећих проблема држава и потребно је да се препозна и разуме да би био побеђен. Потребно је рано суочавање с изазовима, потребна је активна потпора влада земаља у региону, али и финансијска потпора ЕУ. Претходна конференција одржана 2016. у Тирани фокусирала се на одлазак бораца, а овогодишња на неутрализовање утицаја повратника – рекао је Свилановић.

Истраживање под називом „Игра стрпљења: процена и одговор на претњу коју повратак страних бораца представља на западном Балкану“ показало је да је од 2012. до 2017. године око 5.000 људи из земаља ЕУ отишло у Сирију и Ирак, а међу њима је око 1.000 људи са западног Балкана.

Беч је и даље главно место где се радикализују и организују исламисти у региону. Безбедносни стручњаци кажу како посебну пажњу треба обратити и на јачање радикалног исламизма и селафијско-вехабистички покрет у Словенији, чије је седиште у Јесеницама.

Словеначка обавештајна служба већ неколико година надзире исламске организације у земљи. Такође, најавили су како би радикални исламисти у будућности могли да представљају непосредну претњу националној безбедности.

Вестионлине, индеx.хр

Актуелно

ДОКЛЕ ВИШЕ! Тереза Меј поново запретила Србији

Велика Британија можда формално излази из окриља ЕУ, али се њен империјалистички став по питању …

Нови талас миграната на балканској рути

Нови талас миграната кренуо је балканском рутом према Западној Европи. Овај пут већина избеглица бира …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons