уторак , фебруар 20 2018

На Балкан се вратило 300 терориста Исламске државе?

Званичне процене служби ЕУ и земаља Западног Балкана показују како је, од појаве ИД, на Блиски исток отишло да ратује око хиљаду људи са ових простора.

Тероризам је један од највећих проблема држава и потребно је да се препозна и разуме да би био побеђен

Део је погинуо у борбама у Сирији и Ираку, али део се вратио у своју матичну земљу, пише “Глас Салвоније”, а преноси портал “Индеx.хр”.

Процењује се да се вратило отприлике њих 300, а око 200 је погинуло. Остатак су жене и деца које су повели са собом у рат на страни Исламске државе.

Како преноси “Индекс“, њих седморо је са хрватским држављанством. Тренутно их надзиру обавештајне службе, а иако поседују хрватске документе, двоје их је заправо из БиХ, један из Србије, два из Аустрије, а још двојица из Швајцарске.

“Нико од њих никада није живео у Хрватској, а хрватско држављанство добили су преко родитеља који су се одселили у западноевропске земље“, наводи се у тексту.

Међутим, осим службених информација, познати су и други случајеви.

Како се наводи, осим Доре Билић, још су се три или четири младе Хрватице придружиле џихадистима у Сирији и Ираку. Претходно су прешле у ислам. Пре одласка у Сирију и Ирак неке од њих живеле су у БиХ у селу Горња Маоча, у којем има радикалних муслимана.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић рекао је на другој Регионалној конференцији о борби против тероризма и спречавања и сузбијања насилног екстремизма како су међу факторима радикализације економски и друштвени проблеми. Такође, проблем је пропаганда.

– Тероризам је један од највећих проблема држава и потребно је да се препозна и разуме да би био побеђен. Потребно је рано суочавање с изазовима, потребна је активна потпора влада земаља у региону, али и финансијска потпора ЕУ. Претходна конференција одржана 2016. у Тирани фокусирала се на одлазак бораца, а овогодишња на неутрализовање утицаја повратника – рекао је Свилановић.

Истраживање под називом “Игра стрпљења: процена и одговор на претњу коју повратак страних бораца представља на западном Балкану” показало је да је од 2012. до 2017. године око 5.000 људи из земаља ЕУ отишло у Сирију и Ирак, а међу њима је око 1.000 људи са западног Балкана.

Беч је и даље главно место где се радикализују и организују исламисти у региону. Безбедносни стручњаци кажу како посебну пажњу треба обратити и на јачање радикалног исламизма и селафијско-вехабистички покрет у Словенији, чије је седиште у Јесеницама.

Словеначка обавештајна служба већ неколико година надзире исламске организације у земљи. Такође, најавили су како би радикални исламисти у будућности могли да представљају непосредну претњу националној безбедности.

Вестионлине, индеx.хр

Актуелно

Смајић: Вучић поправља слику Хрватске у свету

Долазак српског председника Александра Вучића у Загреб представља догађај високог безбедносног ризика по српског председника, …

У босанском кампу „Аскера“ за обуку аскера снимљена и застава Исламске државе

„МОЖДА некима смета што су верски освештени, што се не стиде тога да су муслимани, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons