Хелм

На помолу нова влада Црне Горе без ДПС-а

Парламентарна већина која је победила 30. августа 2020. године поново је заједно, рекао је новинарима један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

„Ево га политички споразум. Представници странака које су учествовале у разговорима ставили су своје потписе. Десило се оно што су многи сумњали да може да се догоди”, казао је Мандић који је напоменуо да се до договора дошло лако.

Састанак је организован на иницијативу Демократског фронта (ДФ) који је доставио предлог споразума. Овим документом потврђени су следећи циљеви: борба против корупције и криминала, влада посвећена европским интеграцијама.

„Наредних дана крећемо у разговоре да се дефинишу остали елементи као што су избор новог скупштинског руководства и нове владе. О свему ће јавност бити обавештена, ускоро почиње седница скупштине, знаће се све”, нагласио је Мандић.

Коментаришући изјаву председавајућег Европског парламента за сарадњу са Црном Гором Владимира Билчика за „Побједу”, да влада са Демократским фронтом не би имала подршку Европске уније, Мандић је навео:

„Принцип који прихватамо је да не тражимо ништа друго осим онога што нам је народ дао и не желимо да у договоре буду укључене структуре које нису добиле подршку грађана.”

У споразуму се истичу елиминација сваке могућности повратка ДПС-а на власт у било којој форми и наставак демонтаже бившег режима. Влада и парламентарна већина као апсолутни приоритет у средиште свога рада ставиће борбу против корупције и организованог криминала на свим нивоима. Такође, спровешће изборну реформу и обавити све реформе за ванредне парламентарне изборе у што краћем року.

Влада ће интензивирати економске реформе у циљу унапређења животног стандарда становништва и свој политички акценат усмерити доминантно на социоекономске теме.

Овим документом се обавезује „заједнички приступ решавању питања избора Судског савета, чланова Уставног суда и врховног државног тужиоца и око ових питања ће се покренути интензивни дијалог са парламентарном опозицијом у циљу стварања што ширег консензуса”.

„Влада остаје максимално посвећена европским интеграцијама, регионалној сарадњи као и поштовању свих преузетих међународних обавеза. Влада и парламентарна већина изражавају спремност да ставе мораторијум на сва идентитетска питања која деле друштво или око којих у овом тренутку није могуће постићи шири друштвени консензус закључно са парламентарним изборима”, пише у потписаном споразуму парламентарне већине.

УРА спрем­на на до­го­вор

Цр­но­гор­ски пре­ми­јер Дри­тан Аба­зо­вић ре­као је ју­че у Бе­о­гра­ду да је ње­го­ва УРА спрем­на на до­го­вор о но­вој пар­ла­мен­тар­ној ве­ћи­ни. До­дао је да ми­сли да шеф но­ве вла­де тре­ба да бу­де не­ко ко до­но­си те­шке од­лу­ке и ко не при­ста­је на ком­про­ми­се са оним што тре­ба да бу­де део вла­да­ви­не пра­ва, пре­но­си Тан­југ.

Медојевић Билчику: Свако свој посао

Један од лидера ДФ и председник ПзП Небојша Медојевић поручио је известиоцу Европског парламента за Црну Гору Владимиру Билчику да се не меша у унутрашњу политику Црне Горе јер, како је навео, не познаје довољно политику проширења ЕУ. Медојевић је Билчику то поручио у одговору на наводе европског изасланика да ДФ не види као решење за проевропску владу и такав расплет не би имао подршку ЕУ, преноси Танјуг.

„Као представник ванпарламентарне странке у Словачкој, вероватно није до краја у току с процедурама преговора са ЕУ”, казао је Медојевић. Лидер ПзП је на „Фејсбуку” написао да Билчика жели да подсети да је ЕУ подржавала и једну од најкорумпиранијих влада у Европи, коју је водио Мечијар. „Како онда ЕУ не би подржала Владу Црне Горе коју би водио ДФ која ће покренути радикалне реформе и масовне кампање против корупције и мафије коју у Црној Гори оличава Билчиков и Лајчаков (а посебно Липкин) фаворит Ђукановић”, написао је Медојевић и додао: „Посебно ћемо обратити пажњу приликом истраге о везама црногорске мафије с ликвидацијом истраживачког новинара Јана Куцијака, и његове веренице, за шта постоје одређене индиције. Дакле, драги Билчик, свако свој посао.”

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!