На Балканском путу дроге српска царина има само једног пса специјализованог за откривање наркотика!

На Балканском путу дроге српска царина има само једног пса специјализованог за откривање наркотика!

Џекс, шест година стар црни лабрадор, службени је пас, специјализован за откривање наркотика и један је од четири пса Управе царина, тренираних да открију недозвољену робу.

Џекс је “специјалиста” највише за откривање марихуане, хероина, кокаина, а како је за Танјуг рекао Владимир Чолаковић из Одсека за царинску контролу и употребу службених паса Управе царина, може да осети и таблете, као и стероиде.

Пас када открије наркотике, узнемири се и гребе, а може да се тренира и да седне, али то се обично ради са псима који се обучавају за откривање експлозива.

Наравно, како каже, пас не сме да буде немиран када је експлозив у питању, а када се ради о дроги, пас се више узбуди.

Лабрадор Џекс иначе је у Србију дошао из Француске, где је прошао обуку од девет месеци, након које се “јавио на дужност” у српску Управу царина.

Испрва је команде Џексу, или можда боље рећи Жаку, задавао на француском, прича Чолаковић, док га није “пребацио” на српски.

Џекс је иначе дружељубив пас, згодан је људима за рад, када се рецимо контролише аутобус пун људи, деце и ако га неко случајно нагази у тој контроли, он неће реаговати и зато је добро што је лабрадор, каже Чолаковић, јер да је неке друге расе, у том случају могао би да уједе.

“То је јако битно, јер пас не може да носи корпу док ради и мора да буде мирољубив. Џекс, који нам је дошао нам је као куче од годину дана, у августу пуни шест година, а иначе је код мене кући и стално је са мном”, каже Чолаковић.

Поред Џекса, Управа царина има још једног пса тренираног да открије наркотике, као и два пса обучена да открију цигарете, а који се тренутно налазе на обуци у Румунији и доћи ће у новембру.

Поред паса, Управа царина у борби против кријумчарења недозвољене робе и људи, користи и модерне мобилне скенере, којих има 10, затим располажу и једним фиксним скенером који је на аеродрому “Никола Тесла”, а постоје и два скенера за контролу пртљага, те осам скенера за контролу течности.

“Скенери су у употреби већ седам година и имамо добре резултате, првенствено на откривању наркотика, акцизне робе, цигарета и илегалних миграната”, каже за Тањуг Горан Петровић из Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина.

Од почетка рада скенера, наводи, откривено је више од 1.425 килограма разних наркотика, више од 57.000 боксова цигарета, те више од 170 илегалних миграната.

Оцењује да резултати не би били ни приближно такви, да нема скенера, који првенствено служе да се убрза поступак контроле, јер, како каже, сам моменат скенирања траје 20-ак секунди, контрола слике пар минута, те, за максимално пет минута, возило које се контролише, или се пушта у слободан промет, или се одваја за детаљан физички преглед.

Истиче да су цариници оператери на скенеру искусни, сваким даном стичу искуство, тако да сваки оператер, што је дуже на том уређају, боље може да открије скривену нелегалну робу, или људе.

Царински скенер произвела је кинеска компанија Нуктек, а реч је о трећој генерацији мобилног система за инспекцију великих теретних камиона и контејнера, са линеарним акцелератором као извором Икс зрака како основом система.

Доза радијације коју уређај емитује, апсолутно испуњава стандарде Светске здравствене организације и Међународне агенције за атомску енергију, а оператери на скенеру имају пејџере за мерење радиоактивности.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Трагедија на Ибарској магистрали – четвороструко убиство за које су криви убијени

Јутро 9. августа 2019. године је за многе је само један давно минули тренутак али …

Вучићев режим уништио сточарство, увозе месо које је ђубре по багателним ценама

Вучићев режим уништио сточарство, увозе месо које је ђубре по багателним ценама

Произвођачи товних свиња у Србији оцењују да су могућности за извоз свињског меса у Европу …

Један коментар

  1. Како се зове тај симпатични лабрадор?александар вучић или кајл скот

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *