На данашњи дан: 7. август 1804. – Милeнко Стојковић побио дахијe на острву Ада калe

0
(0)

У време дахијског насиља Миленко је био најчувенији јунак преко Мораве тога кад Кара Ђорђе у Шумадији подиже народ Турке онда и Миленко подиже народ преко Мораве на оружје. Миленко је био вредан и добар па га народ послушао и устао на Турке.

Срби победе и ови побегну из Београда низ Дунав у градић Адакале. Кад су дахије побегле у Адакале буде заповеђено Миленку Стојковићу да иде за њима и да их побије а главе њихове да пошље у Београд. Старешини Адакала заповедио је турски паша да изда дахије. Миленко дође у вече и старешина Адакала покаже кућу у којој су биле дахије.

Он удари на њих похвата их и одсече им главе па однесе у Београд. Циганин коме је било наређено да на Дунаву опере крваве дахијске главе испусти нехотице Аганлину у воду те је однесе Дунав и тако се није могла донети у Београд.

Кратка историја

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почетак буне против дахија (видео)

2 (1) Почетак буне против дахија. Говори Михајло Јанкетић Да ли је овај текст користан? …

Београдске дахије: И паре и живот!

0 (0) Када вас професионални лопов пљачка, он узвикне: “Паре или живот!“, па имате избор …

3 Коментара

  1. beograđanin na vodi

    I tako, pošto su izdani od svoje sabraće Turaka, misleći da su na sigurnom, uhvaćeni su noću, verovatno na spavanju i bunovni i hrabrom akcijom desetostruko jačeg protivnika savladani. Ili je, možda hrabri i krvi žedan Milenko sam odsekao sve četiri glave, jednu po jednu a možda je i jednim zamahom uspeo, u jednom cugu da otfikari sve četiri! Zaista zla sudbina turskih dahija. Ona glava koju je ispustio trapavi Ciga, verovatno je Dunavom stigla do Crnog mora i do svoje postojbine – Turske!

    • Смео бих да се закунем да Аганлија није ни убијен! Много је тада мангупских радњи одрађено, а за време Милоша, ни броја се не зна колико је махинација овај урадио! Миленко је иначе пре устанка био „мартолоз“ – србин официр у турској војсци !!!

  2. вредан и добар па га народ послуша

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend