fbpx
Насловна / Србија / На данашњи дан: 7. август 1804. – Милeнко Стојковић побио дахијe на острву Ада калe
На данашњи дан: 7. август 1804. – Милeнко Стојковић побио дахијe на острву Ада калe 1

На данашњи дан: 7. август 1804. – Милeнко Стојковић побио дахијe на острву Ада калe

У време дахијског насиља Миленко је био најчувенији јунак преко Мораве тога кад Кара Ђорђе у Шумадији подиже народ Турке онда и Миленко подиже народ преко Мораве на оружје. Миленко је био вредан и добар па га народ послушао и устао на Турке.

Срби победе и ови побегну из Београда низ Дунав у градић Адакале. Кад су дахије побегле у Адакале буде заповеђено Миленку Стојковићу да иде за њима и да их побије а главе њихове да пошље у Београд. Старешини Адакала заповедио је турски паша да изда дахије. Миленко дође у вече и старешина Адакала покаже кућу у којој су биле дахије.

Он удари на њих похвата их и одсече им главе па однесе у Београд. Циганин коме је било наређено да на Дунаву опере крваве дахијске главе испусти нехотице Аганлину у воду те је однесе Дунав и тако се није могла донети у Београд.

Кратка историја

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почетак буне против дахија (видео) 11

Почетак буне против дахија (видео)

Почетак буне против дахија. Говори Михајло Јанкетић Да ли је овај текст користан? Кликните на …

Београдске дахије: И паре и живот! 12

Београдске дахије: И паре и живот!

Када вас професионални лопов пљачка, он узвикне: “Паре или живот!“, па имате избор да сачувате …

3 Коментара

  1. I tako, pošto su izdani od svoje sabraće Turaka, misleći da su na sigurnom, uhvaćeni su noću, verovatno na spavanju i bunovni i hrabrom akcijom desetostruko jačeg protivnika savladani. Ili je, možda hrabri i krvi žedan Milenko sam odsekao sve četiri glave, jednu po jednu a možda je i jednim zamahom uspeo, u jednom cugu da otfikari sve četiri! Zaista zla sudbina turskih dahija. Ona glava koju je ispustio trapavi Ciga, verovatno je Dunavom stigla do Crnog mora i do svoje postojbine – Turske!

    • Смео бих да се закунем да Аганлија није ни убијен! Много је тада мангупских радњи одрађено, а за време Милоша, ни броја се не зна колико је махинација овај урадио! Миленко је иначе пре устанка био „мартолоз“ – србин официр у турској војсци !!!

  2. вредан и добар па га народ послуша

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *