Насловна / Србија / На данашњи дан пре 20 година НАТО бомбардовао зграду РТС, и убио 16 радника који су се затекли унутра
На данашњи дан пре 20 година НАТО бомбардовао зграду РТС, и убио 16 радника који су се затекли унутра 1

На данашњи дан пре 20 година НАТО бомбардовао зграду РТС, и убио 16 радника који су се затекли унутра

Ноћас у 2.06 се навршава 20 година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 радника те медијске куће.

То је, како подсећа РТС, био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем. Вечерас се одржава комеморативни скуп, а пре тога у 18 сати, заједно са Удружењем новинара Србије биће отворена Међународна конференција под називом „Крај некажњивости за злочине над новинарима“.
Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ 2000. године је саопштила да није било оправдања за бомбардовање телевизије.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић 2002. осуђен је на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе и људе и технику изместио из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

У знак сећања на погинуле, у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика „Зашто?“, породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

У нападу НАТО-а, у ноћи између 22. и 23. априла, погинули су: Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић(27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић (54), монтер.

(Данас-РТС)

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

НАТО на данашњи дан у Лужанима убио 60 људи међу њима и 15 деце 11

НАТО на данашњи дан у Лужанима убио 60 људи међу њима и 15 деце

БЕОГРАД – На данашњи дан 1999. године, у путничком аутобусу „Ниш-експреса“, преполовљеном пројектилом из НАТО …

Проклета авлија Озне 12

Проклета авлија Озне

БОГУ и народу треба поштено служити и без роптања испијати животне чаше чемера и стоички …

Један коментар

  1. TI ISTI NACISTI, SADISTI I UBICE NAM SEDE U GENERALSTABU U SRED BEOGRADA, IZDAJU NAREDJENJA SIZOFRENOM MANIJAKALNOM FARAONU KOJA ON MORA BEZ POGOVORA DA IZVRSAVA, RUGAJU NAM SE U LICE I GOVORE KAKO JE SVE TO BILO LEGITIMNO, OPRAVDANO I NEOHODNO JER SU MORALI DA ZAUSTAVE „GENOCIDNE SRBE“ U POHODU NA OSVAJANJE SVETA VALJDA, MALTENE, NE OSECAJU NI TRUNKU GRIZE SAVESTI, NITI ZNAJU STA JE TO, NEMAJU NIKAKAV OSECAJ KRIVICE STO SU UBIJALI BEBE, DECU, OMLADINU, ZENE, LJUDE GADJALI PO KUCAMA, AUTOBUSIMA, VOZOVIMA, MOSTOVIMA, BOLNICAMA!?
    SEPURE SE PO NASOJ ZEMLJI DANAS I DRZE CASOVE UCENICIMA OBJASNJAVAJUCI DA SMO MI ZLI, GENOCISNI, MAHNITI, POKAZUJUCI SVOJE MAPE SRBIJE DECI I SVE TO U ZEMLJI KOJU OVAJ SIZOFRENI PATULJAK BEZ MORALA, KARAKTERA, INTEGRITETA, CASTI I DOSTOJANSTVA RASPRODAJE, UNISTAVA I PLJACKA!
    A VI NA RTS OBJASNITE PORODICAMA STRADALIH ZASTO RADITE ZA OVE SADISTE I NACISTE I NJIHOVE PLACENIKE I SLUGE POKORNE?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *