fbpx

На данашњи дан пре две деценије на Савиним водама НАТО ракетирао аутобус и три аутомобила

5
(1)

Таман смо изашли на Савине воде, када је настао хаос. Грмело је. Горели смо… Врисак и јауци парали су небо.

Овако је злочиначки пир НАТО пилота, на данашњи дан 1999. године, када је ракетиран цивилни аутобус „Ђаковица превоза“, који је саобраћао на линији Пећ -Кула – Рожаје, и три аутомобила, који су застали на контролном пункту на Савиним водама, где се додирују Црна Гора и Метохија, тада описала тешко повређена Вера Малевић, комунални инспектор из Берана. Једна од 43 тешко рањена цивила, који су имали срећу да не буду међу 20 жртава, које су НАТО авиони дословце запалили двема ракетама.

– После су тукли касетним бомбама. Нису дали медицинским екипама да се приближе и укажу нам помоћ – причали су повређени путници који су се опорављали у болницама у Пећи и Беранама.

– Истина је да због бомбардовања нисмо могли да помогнемо унесрећенима, сведочио је на једном суђењу у Бијелом Пољу, невезано за овај случај, сада већ покојни угледни берански лекар проф. др М. М.- Када је коначно престало, појурили смо ка рањенима. Искасапљени лешеви лежали су свуда унаоколо. Са грана су висиле неексплодиране касетне бомбе. Због њих нисмо могли да помогнемо свим повређенима, док их војници и припадници полиције са пункта нису вешто неутралисали пластичним кесама.

Међу страдалима било је и оних који су покушавали да помогну рањенима, јер је НАТО авијација засипала то подручје касетним бомбама још пуна два сата.

– Већина рањених задобила је повреде од гелера. Највише је Срба, али има и Албанаца и Рома – казао је тада дежурни лекар у пећкој болници.

Бескрупулозност планера „Милосрдног анђела“ најбоље се огледала у изјави једног анононимног званичника НАТО, који је казао да је место на којем је извршен напад – борбена зона, па је аутобус можда упао у заседу. НАТО, међутим, никада није потврдио да је аутобус упао у заседу.

БЕЗ КОМЕНТАРА

Ратнохушкачка пропаганда НАТО 3. маја „није могла да коментарише извештаје“, а сутрадан још нису били у могућности да потврде одговорност за напад на аутобус.

– Ми тај напад не искључујемо, настављамо да радимо на истрази – цинично је изјавио портпарол НАТО Џејми Шеј, који је додао да нема никаквог доказа да су НАТО авиони погодили аутобус, признајући да су имали неколико авиона у том подручју.

М. СЕКУЛОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Са ЕУ и НАТО прекинути било какав вид сарадње док не престане ИЖИВЉАВАЊЕ Хашке инквизиције

5 (2) Кармел Ађијус, председник судског механизма који је наследио Хашки трибунал, сматра да се …

Књига о злочинима Озне

5 (3) Најзад је, 73 године од промене назива Озне у Удбу, изашла капитална књига …

5 Коментара

 1. NIKADA ZABORAVITI I NIKADA OPROSTITI!
  NIKADA!
  A VI STO SE S NJIMA RUKUJETE, LJUBITE I DOCEKUJETE IH NA SRPSKOM TLU HLEBOM I SOLJU DA BOG DA SE ZATRLI ZA SVA VREMENA!

 2. Kako čovek da poveruje u ovakva istraživanja tj. zaključke, kad dosad mnoge stvari nisu nesumnjivo utvrdjene, npr. ko su zapravo bili germani? Germani izgleda uopšte nisu bili nikakvo pleme, nego se ovaj naziv koristio za neke rimske trupe. Nemci, doduše, danas slave pobedu germana nad rimljanima u Teutonburškoj šumi, ali u prvom veku kad se ova bitka odigrala, nije bilo govora o germanima, već o nekom savezu različitih plemena. O tome svemu postoji jedna velika, izuzetno zanimljiva priča, ali ovde je nemoguće prepričati je. Dovoljno bi bilo da ovu teoriju o delimično „germanskom“ poreklu Srba prihvatimo sa rezervom.

 3. svi oni koji podrzavaju ovog zlikovca i nato placenika morace to surovo da plate oduzimanjem svega sto imaju.

 4. Dragan Stankovic

  @Rajko

  Germani su poreklom iz arapskih zemalja. Davidovi. Razumeš.
  827 preko severne afrike upadali su u Siciliju a 200 i neke na Balkan. To su sadašnji Grci koji su poklali Srbe.
  U mathematici postoji Limes Granica tj po borbama između Vandala tj Slovena koje danas nazivaju Deutsche
  Vandal – vandalizam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *