Срби потомци ПраЕвропљана и Словена

Срби потомци ПраЕвропљана и Словена

0
(0)

„Половина Срба има словенско порекло, док је у другој половини највише оних са генима староседелаца БалканаА, каже руководилац Српског ДНK пројекта Милан Рајевац поводом Светског ДНK дана, и додаје да су се у генетски код Срба „уписали“ и Германи и Kелти, али и народи са Kавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНK пројекта, који је пре седам година покренуло Друштво српских родословаца “Порекло“, а који се спроводи у сарадњи са Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског порекла.

 • Реч је о две основне хаплогрупе И2а и Р1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско староседелачко, односно, пресловенско порекло’ – каже Рајевац.

ДНK истраживања су показала да је генетски код Срба, као и свих других народа, шаролик, и комбинован и од гена Германа, Kелта, али и народа са Kавказа и Блиског Истока.

 • Хаплогрупа И1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки 10 или 11 Србин има германско порекло’ – објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин Викинг.
 • То може да се каже за Пријепоље и околину где је највише оних који имају порекло од Викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа Р1а, иначе, карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу’ – рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Kелтима, а са таквим пореклом је око пет-шест одсто Срба. Kако каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу порекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и центроазијске народе.

 • Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака’ – наводи Рајевац.

Он наводи да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су И2а и И1а најбројније хаплогрупе код свих ових народа.

Истраживање у оквиру Српског ДНK пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНK хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује порекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Kако је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промене X хромозома веома ретке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Рајевац напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање порекла.

Светски ДНK дан обележава се у част двојице научника, Френсиса Kриса и Џејмса Вотсона, који су у својој студији, објављеној 25. априла 1953. године у чашопису Натуре, први пут описали структуру ДНK.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић потписао глобалистичку агенду Великог ресета и сврстао Србију и Србе на страну ТОТАЛИТАРНОГ ЗЛА!

Вучић потписао глобалистичку агенду Великог ресета и сврстао Србију и Србе на страну ТОТАЛИТАРНОГ ЗЛА!

5 (3) 24 шефова земаља и влада света најављују један интернационални уговор о пандемијама за …

Наташа Јовановић: Ко све сноси одговорност за поништавање литијског референдума у Црној Гори

Наташа Јовановић: Ко све сноси одговорност за поништавање литијског референдума у Црној Гори

5 (1) Уколико не схвати да питање смене министра Лепосавића није ствар политичког надгорњавања него …

3 Коментара

 1. Који Словени????!

 2. Rajevac je djubre, koje i dalje skriva istinu i laze!
  A istina je prosta, Sloveni kao takvi ne postoje, Sloveni su drugo ime za Srbe. Znaci, Srbi pa svi ostali!

 3. Budalastine, sve samo da se sakrije istina!
  Sve smo to mi, koji Sloveni, koji bakraci, bre, 21. vek, aman, lazovi, manite se vise tih zapadnjackih primitivnih izmisljotina, istina smo saznali odavno!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend