На крају ће испасти да се Јовановић самозапалио и пуцао на себе из заседе

0
(0)

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је, гостујући у Инсајдер дебати, изјавио да су вештачења чаура пронађених испред куће новинара Милана Јовановића окончана и да указују да меци “нису имали функцију која се помиње у јавности, а то је покушај убиства”.

То је до сада било непознато јавности, а директорка фондације Славко Ћурувија Ивана Стевановић сматра да је тужилаштво са новим информацијама требало да изађе у јавност раније и тако спречи конфузију. Саговорници у Инсајдер дебати сагласили су се да мора постојати боља комуникација између јавног тужилаштва и грађана.

Новинару портала Жиг инфо из Гроцке, Милану Јовановићу, у ноћи 11. на 12. децембар запаљена је кућа и то у време када су он и супруга у њој спавали. Нападачи су убацили запаљену течност у гаражу која је саставни део куће и најближа је улици. За неколико минута горела је цела кућа. Према првим вестима испред куће су се у тренутку пожара чули и пуцњи, а на лицу места пронађене су и чауре.

“Чауре које су пронађене на лицу места, оне су вештачене и оне по налазу нису имале ту функцију која се описује у друштву или у одређеним круговима, а то је да је покушано убиство ка оштећеном Јовановићу”, рекао је Стаменковић.

Он је појаснио да првобитни закључци тужилаштва јесу, да се ради о кривичном делу изазивање опште опасности, као и да да је тужилаштво имало другачије доказе да би осумњиченима на терет ставило другу квалификацију. Ипак наводи да то не значи да ће до краја остати тако и да то зависи од доказа.

“Заиста нико не може да тврди јер неки нови докази, нове чињенице, могу бити продуковани и презентовани и онда ће тужилац наравно бити у обавези да и те доказе оцени и складу с овим осталим донеле коначну одлуку”, додао је Стаменковић.

Директорка фондације Славко Ћурувија Ивана Стевановић је рекла да, иако је њена организација део Радне групе за безбедност новинара због чега је била упозната са резултатом вештачења, сматра да је тужилаштво требало да ту информацију подели са грађанима раније.

“О тим мецима и тој пуцњави се непрестано говори у медијима и тужилаштво је требало да изађе много раније са овом информацијом о вештачењу и о томе да ли је било пуцњаве или не. То је просто једна ситуација која ствара конфузију у јавности”, закључила је Стевановић.

На питање новинарке како је могуће да новинари када пријаве претње од тужилаштва добијају одговоре -“Пријава се одбацује због тога што није било више претњи”, “Ни приликом једног инцидента није изговорена ниједна претња, већ се обраћао увредљивим речима”, “Порука новинарима да пазе када прелазе улицу је није претња него критички став”, тужилац Стаменковић каже да се одлуке нижих тужилаштва преиспитују.

Јовановић: Све што ми се десило је могло бити спречено

Новинари Портала Жиг инфо већ годинама истражују углавном финансијске злоупотребе у општини Гроцка и околним селима, неколико пута су се обраћали полицији и тужилаштву због претњи које добијају. Подносили су и пријаве због незаконитог рада надлежних.

Реакција је међутим изостала, а Милан Јовановић је у разговору са новинарком Инсајдера изнео став да је све што му се десило могло бити спречено да је реакције надлежних на време било.

“Пазите оно што смо ми објављивали и писали, то је могло да се спречи да су на те наше текствове реаговали остали медији, да је раговала полиција, да је реаговао јавни тужилац. Пазите, ако је то тачно што сам ја писао, значи да ту има елемената кривичног дела да неко пљачка ову земљу. Ако није тачно зашто ви господо мене нисте тужили да ја објављујем лажи”, рекао је Јовановић.

Он наводи да се ни данас не осећа безбедно јер нема сталну пратњу полиције, као и да му је спаљену кућу недавно обилазила ћерка првоокривљеног у истрази Драгољуба Симоновића, председника општине Гроцка.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

ЗБОГ КОРОНЕ МАЊЕ ДОЗНАКА ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Прилив пао за 23,8 одсто у првих пет месеци

0 (0) ПРИЛИВ по основу дознака у Србији је у првих пет месеци ове године …

3 Коментара

 1. “Чауре које су пронађене на лицу места, оне су вештачене и оне по налазу нису имале ту функцију која се описује у друштву или у одређеним круговима, а то је да је покушано убиство ка оштећеном Јовановићу”, рекао је Стаменковић.“!?!?

  Caure nisu imale funkciju pokusaja ubistva!?
  Je l’ ovaj idiot cuje sebe dok prica!?
  O, gospode Boze …
  Gadne neke caure, majku mu …

 2. Apsolutno je jasno da je doticni pucao sam na sebe i to iz zasede, apsolutno!
  Mislim iz „strucnog“ vestacenja.

 3. Чауре нису покушај убиства, а шта је подметнут пожар, идиоти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *