На небу су индијски мигови

На небу су индијски мигови

У Русији је почела модернизација МиГ-29 за РВ Индије. Првих шест машина биће усавршено у фабрици „Сокол“ у Нижњем Новгороду. После тога ће још 63 МиГ-29 бити модернизовано у индијским предузећима. Миг-29 који су купљени крајем 80-их и почетком 90-их година биће ангажовани у саставу РВ Индије минимум до краја наредне деценије.

Совјетско наслеђе

Преговори о испоруци тадашњих најновијих ловаца МиГ-29 за РВ Индије вођени су средином 80-их година. Индија је у периоду 1986-1995. године добила укупно 80 ловаца. Индијско руководство је овај посао сматрало врло значајним. Требало је да се захваљујући њему доведе у равнотежу то што је Пакистан од САД набавио авионе F-16A.

Међутим, крајем 90-их година МиГ-29 се нашао у сенци грандиозног програма испоруке авиона Су-30. Ове тешке вишенаменске машине данас представљају основу ударне моћи РВ Индије. Ипак, МиГ су и даље на служби. Међутим, уговор за испоруку МиГ-29КУБ је, како се сматра, дао импулс за програм модернизације двадесет деветке за индијске РВ. До сада су четири машине од испоручених изгубљене у авионским несрећама. Још неколико је отписано због истрошености. Одлучено је да се остале дораде.

Модернизација индијских ловаца МиГ-29 до верзије МиГ-29UPG врши се по уговору који је потписан 2009. године. Посао износи 900 милиона долара. С руске стране у програму учествује корпорација „МиГ“. Захваљујући модернизацији РВ Индије рачуна се да ће рок експлоатације борбених авиона продужити на 40 година. МиГ треба да добију нову радиоелектронску опрему и радиолокационе станице „Жук-М“.

Раније је саопштено да по споразуму између Индије и Русије треба да буде модернизовано првих десет авиона. Као један од услова програма навођено је обезбеђење компатибилности нове авионске опреме и палубних ловаца МиГ-29К/КУБ које Индија добија у оквиру споразума за модернизацију носача авиона „Викрамадитја“. Први лет модернизованог МиГ-29UPG обављен је у фебруару 2011. године.

Ново лице МиГ

Основни задатак стварања модификације МиГ-29UPG јесте довођење авиона до нивоа који одговара могућностима МиГ-29К и МиГ-29КУБ, који се и сад испоручују за РВ Индије. Основне модификације МиГ-29 су предвиђене само за освајање надмоћи у ваздуху, док ће модернизоване имати могућност да нападају бродове и надземне објекте – како непокретне, тако и оне који се налазе у покрету – у свако доба дана и ноћи, независно од временских услова.

Авион ће имати могућност да примени контролисано оружје „ваздух-земља“. Осим тога, повећавају се резерве горива и уграђује се опрема за додатно точење горива у ваздуху. Ово омогућава повећање радијуса дејства МиГ-29 до 1000-1500 километара.

Нова опрема ће омогућити да се МиГ-29 користи заједно с машинама ОКБ „Сухој“ које Индија већ има, повећавајући ефикасност дејстава РВ у целини.

Неки извори доводе у сумњу неопходност програма МиГ-29UPG. Они указују на планове за испоруку 126 ловца Rafale за РВ Индије. Међутим, прогнозиране потешкоће у вези с усвајањем склапања Rafale по лиценци и с његовом применом приморавају Индију да обрати велику пажњу на одржавање борбених могућности машина добијених 80-90-их година, укључујући МиГ-29 и Mirage-2000.

Илија Крамник,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немири у Казахстану - Коначан обрачун садашњег са бившим председником Назарбајевом

Немири у Казахстану – Коначан обрачун садашњег са бившим председником Назарбајевом

Иако је 2019. први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев након тродеценијске владавине препустио председнички положај Касиму-Жомарту …

Марков објаснио шта ће Русија тражити од Kазахстана после сламања обојене револуције

Марков објаснио шта ће Русија тражити од Kазахстана после сламања обојене револуције

У позадини догађаја који се дешавају у Kазахстану, Руска Федерација би требало да мало промени …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *