Насловна / Свет / Хелм / На помолу нова криза у Северној Македонији?
На помолу нова криза у Северној Македонији? 1

На помолу нова криза у Северној Македонији?

Дан препун међусобних оптужби, највише између владиних коалиционих партнера Социјалдемократског савеза (СДСМ) македонског премијера Зорана Заева и Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Алија Ахметија, није много разјаснио ситуацију око тога шта се дешавало са процедуром одузимања имунитета посланицима опозиционе ВМРО ДПМНЕ Трајка Вељаноског, некадашњег председника парламента.

Посланици владајуће већине тврде да се ради о сарадњи између ВМРО ДПМНЕ и ДУИ, који су раније били партнери у влади. Упућени за сада наглашавају да је могуће неколико опција које би могле бити у позадини неуспеха Собрања да донесе одлуку по питању захтева суда о притвору Вељаноског у вези насиља у парламенту над политичким противницима од 27. априла 2017. године.

Политички аналитичар Алајдин Демири каже да се ради о испреплетеним интересима и позицијама партије ДУИ – и са ВМРО ДПМНЕ и са СДСМ. Ово је „провидни сценарио“ у коме се, додаје Демири, вештачки затежу односи између владиних партнера из два разлога.

Први, сматра он, је да се заборави на недостатке њиховог владања, а други је инсистирање ДУИ да не буде превремених парламентарних избора заједно са председничким у априлу, као што прижељкује СДСМ. Али, Демири не искључује могућност да се ради о спрези партије Ахметија са ранијим партнерима из ВМРО ДПМНЕ.

– У игри је и страх, да се направи да је очито да има претњи из ВМРО ДПМНЕ да се не чачкају досијеа и због тога се тактизира – истиче Демири.

Парламентарна комисија је у току викенда разматрала захтев суда да се одузме посланички имунитет некадашњем председнику Собрања Трајку Вељаноском због наводне умешаности у догађаје 27. априла 2017. године, али приликом гласања резултат је био 4 према 4.

Затим је и парламент расправљао о овом питању, али на крају после поноћи председник Собрања Талат Џафери прекинуо је седницу без донесене одлуке.

Понедељак и уторак протичу у оптужбама између партија и спекулацијама у јавности о могућим договорима и разлозима због којих би могло доћи до таквих договора.

РСЕ

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Како се Вучићу, упади шиптара вазда поклопе са твојим најавама да се спремају напади на Србе?! 11

Како се Вучићу, упади шиптара вазда поклопе са твојим најавама да се спремају напади на Србе?!

Како се, Александре Вучићу, упад шиптарских терориста вазда поклопи са твојим злокобним најавама да се …

Шиптари новцем из ЕУ купили опрему за трговину органима на Космету! 12

Шиптари новцем из ЕУ купили опрему за трговину органима на Космету!

КОСОВСКА полиција у петак по подне ухапсила је четири особе осумњичене за незакониту трансплантацију и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *