На удару Звечан и Зубин Поток

0
(0)

Неки медији у Србији најавили су, позивајући се на добро обавештене изворе у Влади Србије, да ће ускоро бити распуштене све скупштине општина на Косову и Метохији и да ће, јужно од Ибра „преживети“ само Пећ (Гораждевац) и Приштина (Грачаница), а на северу покрајине Лепосавић и Северна Косовска Митровица.

Наводно, општине планиране за распуштање немају легитимитет, јер им је истекао мандат, а нису одржани нови избори. Уместо одборника, којих је обично од 30 до 40, распуштеним скупштинама општина управљала би петочлана општинска већа која би формирала Влада Србије.

– Чули смо за овакве спекулације још пре неколико месеци и нимало нас не изненађују – каже Миодраг Андрић, члан најужег руководства општине Зубин Поток. – Ми и Звечан ћемо, ако смо потпуно легитимни, што су нам признали и многи из међународне заједнице, први бити на удару, јер смо трн у оку и Београду, и Приштини и Еулексу.

Андрић још додаје:
– У Звечану и Зубином Потоку на власти је Коштуничин ДСС, то је један разлог за распуштање, други је тај што смо пружали најжешћи отпор Кфору, Еулексу и другима који су силом хтели да инсталирају Тачијеву власт на северу Косова и Метохије. У Лепосавићу и Северној Косовској Митровици на власти су напредњаци и социјалисти, они се сматрају коперативнијим и због тога њих највероватније неће распуштати.

[quote]

Трепча и Газиводе

На подручју општине Звечан је Комбинат Трепча који, иако годинама не ради има огромну вредност, интересантну и за странце, а на територији Зубиног Потока брана, хидроцентрала и језеро Газиводе са кога се водом за пиће снабдева пола Косова. Без воде са Газивода не могу да раде термоелектране у Обилићу које струјом снабдевају цело Косово.

 

[/quote]

Он подсећа да су у Звечану и Зубином Потоку пре неколико месеци одржани потпуно валидни локални избори и да је општинска власт апсолутно легитимна.

Велики притисак на Београд да распусти све скупштине општина, а посебно Зубин Поток и Звечан врши и Брисел са циљем да се са севера уклоне „паралелне структуре власти“ (тако их у Приштини и Бриселу називају), да се формирају општинска већа или повереници који би признали власт у Приштини и припремили народ за одржавање нових локалних избора по законима независног Косова.
У свим општинама на северу Космета, па и у Зубином Потоку и Звечану, већ постоје припремни тимови везани за Канцеларију Владе Косова у Северној Косовској Митровици или директно за Приштину у којима су добро плаћени Срби чији је задатак да парама Хашима Тачија и Европске уније (у неким општинама планирају значајна улагања у инфраструктурне објекте) лобирају за Приштину и излазак на изборе које ће расписати Влада Косова. 

Вести 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КоССев: Грађани Албаније од јуче могу у Србију, и обрнуто, само са личном картом

5 (2) Грађани Албаније од среде могу да уђу на територију Србије само са личном …

Милов брат ојадио Србију за 6.500.000 евра!

5 (2) Брат од ујака Мила Ђукановића и син доскорашњег црногорског премијера Душка Марковића ојадили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend