fbpx

На улаз у Србију чека 175.000 миграната!

0
(0)

МИГРАНТСКА криза на Балкану налази се пред врхунцем. Према подацима Међународне организације за миграције, у протекла четири дана број избеглица који су пристигли у Грчку и који су намерни да наставе пут Европе премашио је 175.000. Како јавља дописник „Новости“ из Скопља Младен Станчић, на „јужним вратима“ Македоније у протеклих неколико дана улази до 8.000 мигранта за 24 сата и у овој држави се озбиљно осећа недостатак хране, одеће, хигијенских пакета који су потребни овим људима.

Отпремање избеглица из непрегледне реке која надире из Грчке, преко територије Македоније, од Ђевђелије до Табановца на граници са Србијом, организује се са најмање пет специјалних композиција путничких возова и више од 50 аутобуса, и исто толико стално ангажованих такси аутомобила. И превозни капацитети су, међутим, на максимуму.

Мигранти који стижу из Грчке добро су обавештени да у Мађарској 15. септембра ступа на снагу нови закон о преласку државне границе, који има за циљ да ову земљу херметички затвори за њихов прелаз. У току је, чини се, трка са временом.

У Прешеву је у суботу било 2.000 миграната, а њима се до закључења овог броја прикључило још око 1.000 који су се из кампа у Миратовцу упутили ка прихватном центру.

– У петак је, иначе, кроз Прешево прошло око 4.500 људи, жена и деце. У Прихватном центру било је 500 особа, а на улици око 1.500 миграната – извештава Миша Ристовић, дописник нашег листа.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић упозорио је да се на подручје Прешева из Македоније током ове седмице очекује долазак око 23.000 миграната.

МАЂАРИ РАСПОРЕЂУЈУ 4.300 ВОЈНИКА

Дуж мађарске границе са Србијом биће током викенда распоређено 4.300 војника, који ће помагати у подизању ограде, саопштио је нови министар одбране Иштван Шимичко. Шимичко је у интервјуу за дневник „Мађар идок“ рекао да ће главни задатак војске бити брже подизање ограде на граници. Други задатак војника биће подршка полицијским снагама у спровођењу строжих мера заштите границе од прилива избеглица, које ступају на снагу 15. септембра, пренела је мађарска агенција МТИ.
– Толики број људи, жена и деце се очекује јер Македонија и Грчка буквално пропуштају све који су код њих, јер ће ускоро Мађари пооштрити закон – појаснио је он.

Са севера Србије у камп Реске у Мађарској стигло је 5.000 људи. Према извештају новинара „Новости“ Јелене Лемајић, само током петка око 30 тамноплавих, зглобних аутобуса превезло је избеглице и дупке напунило прихватне центре. Током дана аутобуси нису могли да крену, јер није било места за нове људе у прихватном центру.

Мађари су за то време наставили градњу капије на прузи Суботица-Сегедин, која ће спојити два краја бодљикаве жице и практично физички затворити границу са Србијом.

Шта ће се догодити када Мађари за два дана затворе границу и како ће се то одразити на ситуацију у Србији засад се само нагађа. Мађарски премијер Милош Орбан у „Билду“ је поновио да ће јужна граница Мађарске са Србијом бити затворена од 15. септембра високом оградом и додао да, „пошто то буде учињено, избеглице треба да буду враћене одакле су дошле“.

– Ти мигранти не долазе код нас из ратних зона већ из кампова у државама које су суседи Сирије, попут Либана, Јордана и Турске. Тамо су били безбедни – навео је Орбан.

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је у суботу жене избеглице, које стижу у њену земљу, да науче немачки језик и успоставе нове контакте. Меркелова је у својој недељној видео-поруци рекла да би избеглице требало да размотре могућност да уче језик заједно са својом децом, која можда говоре немачки боље од њих захваљујући томе што иду у школу.

За разлику од немачке канцеларке, која има пријатељски став према избеглицама, немачка штампа са дозом панике извештава да је само у суботу око 3.600 избеглица стигло у Минхен.

У француским медијима је у вези са питањем судбине миграната доминирао скандал откривен у Бодруму у Турској, пошто је екипа „ТВ Франце 2“ навела како је почасни конзул Париза у овој земљи Францис Олсеј продавала гумене чамце и појасеве за спасавање избеглицама које су се запутиле ка грчким острвима. Олсејева, која је у суботу „изгубила ту част“, хладнокрвно је говорила пред камерама „како је то ствар бизниса, јер да им она није лиферовала чамце, то би учинио неко други“.

У БЕОГРАДУ „ИСТИ ТЕМПО“

У ЦЕНТРУ за заштиту и помоћ тражиоцима азила у Београду кажу да немају податак колико је миграната са југа Србије у суботу пристигло у српску престоницу, али да је темпо од 800 до 1.000 људи дневно.

– Оно што се зна јесте да онолико колико их уђе, толико и изађе – објашњава Радош Ђуровић, извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

НЕМА ПОМОЋИ ВИКЕНДОМ

ЗВАНИЧНЕ информације о броју пристиглих миграната у Београд у суботу нисмо успели да добијемо у Инфо-центру за азил, јер ова организација ради само радним данима од 9 до 17 часова.

Иначе, Инфо-центар за азил отворен је 24. августа и у њему избеглице и тражиоци азила могу да добију информације које су од значаја за њихов боравак у Србији.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хиљаде миграната на улазу у Велику Кладушу

5 (2) САРАЈЕВО – Улаз у велику Кладушу у БиХ преплавили су мигранти, а према …

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

Један коментар

  1. Како,ће нам се ово..обити о главу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *