fbpx
Насловна / Србија / Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани
Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани 1

Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани

БЕСПИЛОТНЕ летелице прекриле су небо над Србијом! Стручњаци процењују да између 3.000 до 4.000 ваздухоплова “крстари” у ваздуху, иако, према званичним подацима Директората цивилног ваздухопловства, дозволу за управљањем беспилотним летелицама има само 150 регистрованих корисника! Сваког месеца Директорат добије барем 50 захтева за лет дроном.

Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани 2Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани 3Намена им је различита, па их користе фотографи за снимање прослава и венчања, режисери за филмске кадрове, ТВ продукција за лако снимање из ваздуха. Употребљавају се у привреди, за термална и геодетска снимања, лакше сагледавање настале штете на објектима, за надгледање засада. Од сврхе зависи и квалитет летелице. Пошто могу бити играчка, али и оружје, њихова употреба прошле године стављена је под контролу доношењем Правилника о беспилотним ваздухопловима, Директората цивилног ваздухопловства (ДЦВ).

– Правилник који је крајем 2015. донео Директорат цивилног ваздухопловства умногоме је увео ред у ову област – каже Сима Марковић, председик Кластера беспилотних летелица. – Процена је да у земљи има и до 4.000 ових летелица, али мали број особа их користи у складу са правилима. Према правилнику Директората, пријављују се само летелице које су теже од 500 грама, па отуда велика разлика између пријављених и постојећих ваздухоплова.

У наредном периду, како кажу из Директората, требало би да правилник буде измењен, а обавезу да се региструју имаће сви ваздухоплови тежи од 250 грама.

– Елисе ових направа у ваздуху имају брзину и до 10.000 обртаја и могу да узрокују гадне повреде ако са висине падну на човека. Оне са већом тежином могу да узрокују и много озбиљније последице. Зато је важно да они који користе летелице науче како би то требало правилно да раде. Надамо се да ће ускоро, изменом правилника, за добијање дозволе бити потребна и практична обука. Иначе, од почетка године преко Кластерa је издато 100 дозвола – објашњава наш саговорник.

Стручњаци напомињу и да је све више ваздухоплова у земљи. Могу се набавити преко специјализованих сајтова, али и у продавницама беле технике, електрике и рачунара. Коштају од 400 до неколико хиљада евра.

– Цена им је доста спала. Зато се старији модели, попут “фантома”, могу наћи и за 400 евра. Ипак, док су се пре највише користили за снимање свадби, сада их употребљавају и друге институције. Све више се користе у пољопривреди за надгледање биљака, за управљање механизацијом. Користе се за надгледање шума, за преглед винограда. Ускоро ће моћи да се користе и за регулацију саобраћаја, као и за директан пренос неких догађаја – прича председник Кластера.

Ипак, за снимање из ваздуха неопходна је дозвола Министарства одбране, а и свако издизање изнад земље мора да се пријави Контроли летења два дана раније.

– Многи не знају да је неопходна и сагласност особа које снимате или чије објекте “надгледате”. Чак и ако подигнете дрон у близини неке важне установе, попут амбасаде, војног објекта или приватне школе, са намером да снимате неки други објекат, морате да их обавестите о томе и добијете њихову сагласност. У противном, свако може да покрене поступак против власника ваздухоплова, а казне нису мале. Тако је један Београђанин подигао летелицу у близини амбасаде не обавестивши их претходно о лету, па је кажњен са 70.000 динара – истиче Марковић.

Контролу ко мимо правилника користи беспилотне летелице спроводе инспектори ваздушног саобраћаја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова. На основу члана 260, Закона о ваздушном саобраћају, онај ко се оглуши о правила могао би да плати казну од 50.000 до 150.000 динара или да одлежи у затвору од 30 до 60 дана.

У Србију је недавно стигао и први уређај за пресретање беспилотних летелица које се нађу у ваздуху без дозволе и у близини битних институција. Први тестови су већ обављени, а уређај ће убудуће обарати непожељне дронове.

Над Србијом 4.000 дронова, они илегални биће обарани 4

ДОЗВОЛЕ НА ЕКРАНУ

СА усвајањем новог Правилника требало би да заживи и апликација уз помоћ које ће власници ваздухоплова моћи да провере колико је беспилотних летелица добило дозволу да лети у том тренутку. То значи да ће уколико, на пример, на Калемегдану виде три летелице, а на екрану је исписано да су две добиле дозволу за лет, а једне од њих нема, моћи да пријаве ту неправилност, објашњава Сима Марковић.

СНИМАЊЕ СВАДБЕ 120 ЕВРА

ЦЕНА изнајмљивања летилице која би снимала свадбу из ваздуха тренутно се креће око 120 евра. Ипак, за тај новац дрон може полетети у просеку само три пута, по десетак минута. Занимљиво је и то да се на локацијама у центру града дозвола за полетање не може добити.

ОБАВЕЗНА ПОЛИСА

ДА би добили дозволу, власници могу да приложе доказ о власништву, упутство произвођача за коришћење и одржавање ваздухоплова. Обавезна је и изјава о одржавању и полиса осигурања од одговорности према трећим лицима. Плаћа се и републичка административна такса од око 2.300 динара.

БЕЗ ИНЦИДЕНАТА

ДРОНОВИ не лете на великим висинама, па и не угрожавају ваздушни саобраћај. Ипак, веома је важно да буду под контролом, јер је у свету било ситуација да су ударали у авионе и да су пилоти пријављивали да их виде на небу. Тако је пре две године авион “Луфтханзе” једва избегао судар са дроном приликом слетања на аеродром у Варшави. Код нас, пак, оваквих инцидената није било.

Сузана Милошевић, Новости.рс

Фото: М. Лабудовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Русији почела велика међународна војна вежба „Центар 2019“ (видео) 14

У Русији почела велика међународна војна вежба „Центар 2019“ (видео)

У Русији су почеле стратешке војне вежбе „Центар 2019“. Војне вежбе ће трајати до суботе, …

О три породичне шетње које су јуче одржане у Шапцу, Белој цркви и Пироту на режимским медијима нећете видети ништа (фото, видео) 15

О три породичне шетње које су јуче одржане у Шапцу, Белој цркви и Пироту на режимским медијима нећете видети ништа (фото, видео)

На друштвеним мрежама покренута је иницијатива за организовање породичне шетње под слоганом „Породица и деца …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *