fbpx
Улоф Палме (Фотографије ЕПА)

Најављена оптужница за убиство Улофа Палмеа, решена мистерија из 1986. године?

3
(2)

Стокхолм – Један од најмистерознијх атентата, убиство шведског премијера Улофа Палмеа пре 34 године, можда ће ипак бити решено. Главни тужилац у том случају Кристер Петерсон изјавио је да је „уверен да може да изложи шта се догодило и ко је за то одговоран”.


Са увиђаја после атентата извршеног 1986. године

„Мој циљ је да изложим (оптужницу у вези са овим случајем) у првој половини 2020”, рекао је Петерсон за шведску СВТ. Он је истакао да је оптимистичан по том питању. „Напорно смо радили и имамо трагове у које прилично верујемо”, навео је Петерсон.

Упитан да ли је истрага ближа решавању случајева, Петерсон је одговорио:“По мом мишљењу, да”. Петерсон, који није именовао могућег осумњиченог, нити прецизирао када ће оптужница бити објављена, навео је да би, у супротном, случај био затворен, преноси Танјуг извештај агенције АП.


Осумњичени Кристер Петерсон

Палме је убијен у Стокхолму 28. фебруара 1986. године након што се са супругом Лизбет враћао из биоскопа. Лизбет Палме је повређена у нападу, а касније је као нападача идентификовала Кристера Петерсона, који је осуђен за Палмеово убиство.

Та пресуда је, међутим, касније поништена, првостепено осуђени је преминуо а атентат је остао нерешена мистерија. АП указује и на занимљиву случајност у сличности имена и презимена главног тужиоца и главног осумњиченог, са једином разликом што се презиме тужиоца пише Petersson а поменутог осумњиченог Petterson.


Обележје на месту атентата на Улофа Палмеа

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Изненадно загађење ваздуха у Београду – мистерија за стручњаке

4 (7) Београд ових дана није био само престоница Србије, већ и света – по …

Тужба породица гардиста суду у Стразбуру: Не тражимо надокнаду, већ да држава открије их је убио

5 (3) Због неспровођења ефикасне и делотворне истраге у случају погибије двојице гардиста Драгана Јаковљевића …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *