Насловна / Србија / Економија / НАЈЕБАСМО! Просечна плата у БиХ за 2.639 динара већа него у Србији
НАЈЕБАСМО! Просечна плата у БиХ за 2.639 динара већа него у Србији 1

НАЈЕБАСМО! Просечна плата у БиХ за 2.639 динара већа него у Србији

Дугогодишња прича да је просечна зарада у Србији већа од просечне зараде у Босни и Херцеговини више не стоји. Према најновијим званичним подацима из фебруара ове године просечна зарада у нашој земљи мања је за 2.639 динара од просечне нето зараде у БиХ.

Наиме, просечна нето плата у нашој земљи у фебруару ове године износила је 52.426 динара, а у БиХ 913 конвертибилних марака што у динарима износи 55.065 динара. У еврима, то је 466 евра у БиХ, односно 444,1 евро у Србији.

Просечна фебруарска плата у Србији пала је, додуше, у односу на јануарску, због тога што у другом месецу ове године није било бонуса карактеристичних за први месец, као и због тога што је у фебруару било мање радних сати. Тако је јануарска просечна зарада у нашој земљи износила 54.521 динар, али и поред тога она је била мања од просечне зараде у Босни и Херцеговини за исти период. Практично, просечна јануарска плата у БиХ износила је 913 КМ односно 55.065 динара.

Говорећи о зарадама у Србији и региону председник Александар Вучић рекао је средином прошле године да Србија разлику према другим земљама у региону смањује не само пропорционално већ и у апсолутним бројкама. Тада је и било тако.

„Бугарску смо претекли, БиХ, такође, а Албанија и Македонија су иза нас. Гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска, рекао је Вучић.

Занимљиво је приметити да су највеће плате заправо у земљама које се не налазе у Европској унији.

Швајцарци су апсолутни победници и имају плату 4.370 евра, на другом месту су Исланђани са 3.568 евра, а на трећем Норвежани са 3.309 евра.

Последња истраживања кажу да се међу земљама у оквиру Европске уније највећа примања имају Данци са 3.309 евра, затим Луксембург са 3.159 евра, а потом и Швеђани са 2.570 евра.

Немачка којој смо наклоњени и у којој живи око 450.000 Срба имају просечна примања око 2.270 евра.

Ко је иза нас?

Најнижу плату у Европи имају Молдавци са 212 евра месечно, нешто више имају Украјинци, 240 евра, следе Белоруси са платом од 337 евра месечно.

Блиц.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Распад 11

Распад

Реч распад се дефинише као распад целовитог система и појављивање нових, мањих и једноставних. Србија …

Мило Ђукановић уз помоћ Вучића и Дачића пиша по Србији и српској цркви! 12

Мило Ђукановић уз помоћ Вучића и Дачића пиша по Србији и српској цркви!

Амбасадор Србије у Подгорици Зоран Бингулац позван је у четвртак на разговор у Министарство спољних …

Један коментар

  1. Kako to da plate u Srbiji su među najnižim u Evropi, a priče Vučića je da su plate i penzije u Srbiji veće no ikada. Kome verovati statistici ili predsedniku? Predsednik ne sme da laže, sram ga bilo. Kako stvari stoje on ne može da priča istinu, već samo laži, laži i laži!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *