fbpx

НАЈЕБАСМО! Просечна плата у БиХ за 2.639 динара већа него у Србији

0
(0)

Дугогодишња прича да је просечна зарада у Србији већа од просечне зараде у Босни и Херцеговини више не стоји. Према најновијим званичним подацима из фебруара ове године просечна зарада у нашој земљи мања је за 2.639 динара од просечне нето зараде у БиХ.

Наиме, просечна нето плата у нашој земљи у фебруару ове године износила је 52.426 динара, а у БиХ 913 конвертибилних марака што у динарима износи 55.065 динара. У еврима, то је 466 евра у БиХ, односно 444,1 евро у Србији.

Просечна фебруарска плата у Србији пала је, додуше, у односу на јануарску, због тога што у другом месецу ове године није било бонуса карактеристичних за први месец, као и због тога што је у фебруару било мање радних сати. Тако је јануарска просечна зарада у нашој земљи износила 54.521 динар, али и поред тога она је била мања од просечне зараде у Босни и Херцеговини за исти период. Практично, просечна јануарска плата у БиХ износила је 913 КМ односно 55.065 динара.

Говорећи о зарадама у Србији и региону председник Александар Вучић рекао је средином прошле године да Србија разлику према другим земљама у региону смањује не само пропорционално већ и у апсолутним бројкама. Тада је и било тако.

„Бугарску смо претекли, БиХ, такође, а Албанија и Македонија су иза нас. Гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска, рекао је Вучић.

Занимљиво је приметити да су највеће плате заправо у земљама које се не налазе у Европској унији.

Швајцарци су апсолутни победници и имају плату 4.370 евра, на другом месту су Исланђани са 3.568 евра, а на трећем Норвежани са 3.309 евра.

Последња истраживања кажу да се међу земљама у оквиру Европске уније највећа примања имају Данци са 3.309 евра, затим Луксембург са 3.159 евра, а потом и Швеђани са 2.570 евра.

Немачка којој смо наклоњени и у којој живи око 450.000 Срба имају просечна примања око 2.270 евра.

Ко је иза нас?

Најнижу плату у Европи имају Молдавци са 212 евра месечно, нешто више имају Украјинци, 240 евра, следе Белоруси са платом од 337 евра месечно.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворени сви гранични прелази, улазак у Србију без ограничења

5 (3) Отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму од …

У Србију увезено 40 тона меда из Молдавије

4.3 (3) Савез пчеларских организација Србије (СПОС) упозорио је да је у Србију, крајем прошлог …

Један коментар

  1. Kako to da plate u Srbiji su među najnižim u Evropi, a priče Vučića je da su plate i penzije u Srbiji veće no ikada. Kome verovati statistici ili predsedniku? Predsednik ne sme da laže, sram ga bilo. Kako stvari stoje on ne može da priča istinu, već samo laži, laži i laži!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *