Највеће виногорје у Србији „Вршачки виногради“ престали да раде: Отпуштени сви радници

0
(0)

ВРШАЧКИ виногради, који се одлуком Привредног суда у Панчеву од 26. новембра налазе у стечају, у уторак (8. децембра) званично су престали да раде! Стечајни управник Душан Драгојловић, кога је на то место поставила Агенција за лиценцирање стечајних управника, донео је одлуку да се сви радници отпусте до даљег, па се сада поставља питање шта ће у међувремену бити са највећим виногорјем у Србији, које ова фирма обрађује, с обзиром на то да до сада није урађено неопходно орезивање и ђубрење лозе.

Наша редакција јуче није успела да ступи у контакт с Драгојловићем, како бисмо сазнали мотиве његове одлуке. С друге стране, дојучерашњи директор „Винограда“ Небојша Мишић нам је рекао да Привредни суд у Панчеву очигледно није имао добре намере када је ову фирму послао у стечај, упркос настојању руководства да се тај процес одложи бар на још месец дана, како би у том периоду обезбедили новац за неопходне пољопривредне радове и резидбу, као припрему за пролеће.

– По завршетку бербе грожђа суд нам је уз велике напоре продужио предстечајни поступак, али нам тада није донео мере заштите које тај поступак подразумева. Уместо да нам одблокирају рачун и заштите нас од принудне наплате поверилаца, због дуга од 479 милиона динара, они су га активирали и свих 60 милиона, колико је било на рачуну, пребацили пореској управи. Управо тим новцем смо планирали да спремимо винограде за наредну сезону – објашњава Мишић.

БОГАТСТВО

ПЛАНТАЖЕ грожђа „Вршачких винограда“ представљају највеће виногорје у Србији, које је позиционирано на једном месту. Имају око 2.000 хектара винограда, од којих је 1.360 у роду. Око 600 хектара је у власништву фирме, док остатак узимају у закуп од државе. Савремено опремљени подрум вина има капацитет 34,2 милиона литара, у ком тренутно има око седам милиона литара залиха.

„Виногради“ немају запослене раднике још од августа, када је панчевачки суд покренуо предстечајни поступак, а свих 240 радника самовољно прихватило социјални програм, који је обезбедила држава. Половина њих је, међутим, од тада била ангажована уговором о привременим и повременим пословима, па је фирма наставила нормално да ради.

– Када је држава избацила „Винограде“ из програма реструктурирања, једина могућа опција је била да се фирма пошаље у стечај, да се у том процесу оснажи, а затим прода као правно лице у стечају, јер би тада била неоптерећена старим дуговима и лакше би нашла купца. Верујем да ће надлежни имати разумевања за винограде, јер су они „жива ствар“ и не смеју да трпе због тренутне ситуације у фирми. С друге стране, била би штета да се изгуби тржиште и бренд, што „Вршачки виногради“ засигурно јесу – наглашава Мишић.

МЕЂУ КУПЦИМА НЕМЦИ И СЛОВАЦИ

ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ купаца за „Вршачке винограде“ има, јер је на адресу Агенције за приватизацију досад пристигло девет понуда потенцијалних инвеститора. Такође, представници две мултинационалне компаније из Немачке и Словачке били су Вршцу и видели чиме ова фирма располаже.

Јелена ЈОВАНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Веизовић: Вучић је са „новим“ министрима доказао да увек може горе, јаче и брже да уништава и понижава

4.9 (14) Кад год помислимо не може горе велики вођа нас удари по прстима и …

Београд на говнима: Једини град у Европи где се фекалије и даље испуштају директно у реке (видео)

5 (4) Иако је познато да српска престоница нема систем за пречишћавање отпадних вода, па …

4 Коментара

 1. Uzeće to vas ljubljeni vođa (u propast) i pokloniti njegovim zapadnim prijateljima!

 2. Isto kao i PIK Zemun !!! Slava im !!!

 3. koliko vidim u rezervoarima ima 7 milona litara
  sto bi po nasem starom obicaju znacilo da ce neko kupiti za 7 milona eura ovo preduzece
  i na taj nacin dobiti dzabe sve …oproban stari nacin demokrata nastavlja se sa SNS

 4. Tako vam i treba!
  Birali ste picoustog gubičara pa sad uživajte!
  Posle njega i njegove naguznjacke bande trava ne raste gde oni prođu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend