Највећи извоз из Шумадије и западне Србије, Београд највећи увозник и расипник

Највећи извоз из Шумадије и западне Србије, Београд највећи увозник и расипник

Највеће учешће у извозу Србије у првих десет месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,5 одсто, док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 42,1 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следе Војводина са 32 одсто, Београдски регион – 21,4 одсто, Регион јужне и источне Србије – 12,8 одсто, а око 0,3 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина са 28,5 одсто, Регион Шумадије и западне Србије – 20,5 одсто, Регион јужне и источне Србије – 7,9 одсто, а око један одсто увоза је неразврстано по територијама.

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе.

Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима. На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије, навео је РЗС.

У извозу највеће учешће имала су друмска возила са 1,82 милијарде долара, електричне машине и апарати – 926,4 милиона, обојени метали – 559,9 милиона, поврће и воће – 542,3 милиона и производи од метала – 510,1 милиона долара.

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу, такође, су друмска возила са 2,1 милијардом долара, нафта и нафтни деривати – 1,42 милијарде, природни гас – 736,7 милиона, електричне машине и апарати – 724,4 милиона и медицински и фармацеутски производи – 601,2 милиона.

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 7,7 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ти "паметни" да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Ти “паметни” да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Вучић толико јако жели да преузме функцију Републичке изборне комисије, да резултате референдума и избора …

ДЈБ: Kривична пријава због фалсификовања резултата на 3.932 бирачка места!

ДЈБ: Kривична пријава због фалсификовања резултата на 3.932 бирачка места!

Председник Доста је било Саша Радуловић саопштио је да је тај покрет, након анализе резултата …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *