Највећи извоз из Шумадије и западне Србије, Београд највећи увозник и расипник

Највећи извоз из Шумадије и западне Србије, Београд највећи увозник и расипник

Највеће учешће у извозу Србије у првих десет месеци ове године имао је регион Шумадије и западне Србије са 33,5 одсто, док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 42,1 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

У извозу следе Војводина са 32 одсто, Београдски регион – 21,4 одсто, Регион јужне и источне Србије – 12,8 одсто, а око 0,3 одсто извоза је неразврстано по територијама.

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина са 28,5 одсто, Регион Шумадије и западне Србије – 20,5 одсто, Регион јужне и источне Србије – 7,9 одсто, а око један одсто увоза је неразврстано по територијама.

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе.

Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима. На пример, увоз нафте и гаса, највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије, навео је РЗС.

У извозу највеће учешће имала су друмска возила са 1,82 милијарде долара, електричне машине и апарати – 926,4 милиона, обојени метали – 559,9 милиона, поврће и воће – 542,3 милиона и производи од метала – 510,1 милиона долара.

Првих пет одсека са највећим учешћем у увозу, такође, су друмска возила са 2,1 милијардом долара, нафта и нафтни деривати – 1,42 милијарде, природни гас – 736,7 милиона, електричне машине и апарати – 724,4 милиона и медицински и фармацеутски производи – 601,2 милиона.

Одсек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 7,7 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *