fbpx

Након уласка Хрватске у ЕУ положај Срба се константно погоршава

0
(0)

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац сматра да се до уласка Хрватске у ЕУ положај Срба у тој земљи поправљао, али да се после уласка, пре свега због притиска опозиције и неких других снага, ситуација погоршава.

„Након уласка Хрватске у ЕУ ствари се погоршавају, пре свега захваљујући притиску опозиције и неких других ‘снага’ које су након уласка у ЕУ и ослобадајућих пресуда у Хагу дошле до става да је у Хрватској могуће спроводити антимањинску политику“, рекао је Пуповац за Н1.

Он је оценио да те снаге желе да створе концепт Хрватске у коме ће се редуковати толеранција и слобода мишљења и у којој ће се обновити антисрпско расположење.

Пуповац сматра да таква ситуација производи нестабилност и хаотичност у држави и дисфункционалност власти, јер су, како наводи, са дна друштвеног талога изашли људи који окупирају јавни простор, успостављају свој говор и правила и подстичу говор мржње.

Он је, представљајући билтен Српског националног већа „Говор мржње и насиље према Србима у 2015.“ у коме су набројани случајеви етнички мотивисаног насиља, претњи и говора мржње усмерених против Срба у Хрватској, рекао да је у Хрватској у порасту број слуцајева мржње и насиља, а да их институције толеришу.

„Власт не чини шта би требало да би се то санкционисало и онда ти облици насиља остају некажњени. Правосуђе не санкционише људе који нападају друге, само зато што су припадници друге вере или националности“, рекао је Пуповац и додао да се нападају ђаци који иду у школу, да се по градовима пишу графити мржње.

Нова власт видљиво вуче у нетолеранцију: Тихомир Орешковић, Томислав Карамарко и Божо Петров

Нова власт видљиво вуче у нетолеранцију: Тихомир Орешковић, Томислав Карамарко и Божо Петров

Говорећи о владајућој ХДЗ Томислава Карамарка, Пуповац је рекао да та странка сарађује са „усташофилским странкама“ и са онима који узвикују пароле „за дом спремни“ и антисрпске поруке, као и са онима који сматрају да Србима треба смањити број представника у Сабору.

„Карамарко се уместо партнерства са нама определио на проналажење послушних Срба. Нисмо то очекивали од Карамарка, покушали смо да нађемо модел сарадње, уместо да се ствари смире после избора, постало је тешко. С оваквим програмом влада неће моћи да функционише као демократске владе“, рекао је Пуповац.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку 1999.

5 (3) Чула сам да неко отвара капију и изашла напоље да видим ко је. …

Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена годишњица злочина и убиства 14 српских жетелаца 1999.

5 (2) Комеморацијом у Старом Грацку код Липљана, обележена је 21-годишњица убиства 14 српских жетелаца. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *