Напредна банда спрема терен да брише Косово из српског Устава

0
(0)

Већ данима траје препуцавање између Приштине која тражи избацивање Косова из Устава Србије и Београда који каже да је то недопустив захтев.

Косовска министарка Едита Тахири тврди да је Брисел тражио од Србије да одустане од уставне преамбуле у оквиру ЕУ услова везаних за добросуседске односе и Поглавље 35 који је Београд тек отворио. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одговорио је да би Приштина требало да „у покрајински Устав што пре унесе Србију“.

Устав мењати зарад грађана

– Што се тиче других области у Уставу (нпр. правосуђе, уставно судство, територијална децентрализација итд.), Устав треба мењати набоље: зарад Србије и њених грађана, а не зарад тзв. европског пута по сваку цену – наводи Српски правнички клуб.

Огласио се и Српски правнички клуб који сматра да је ова тема „наметнута у тренутку када, после парламентарних избора, Србија још нема владу.

– То није случајност. Непрекидно спомињање уставних промена служи обезвређивању Устава као највишег правног акта државе. Практично, грађане Србије као носиоце суверености треба учинити равнодушним ако се у једном моменту пред њих заиста изнесу најосетљивија питања да о њима одлучују на уставотворном референдуму. Србија је земља са богатом уставном традицијом. У њој треба чувати достојанство Устава избегавањем да се о уставним променама говори често и без основа – поручио је Српски правнички клуб.

Клуб подсећа да „треба градити правну и политичку културу у којој ће уставна стабилност бити врхунска вредност“, те да је то „одлика традиционалних европских демократија“.

– Насупрот томе, у једном броју медија, води се кампања која има само један циљ: не да Србију остави на тзв. европском путу, него да припреми терен за коначно, уставноправно одрицање од Косова и Метохије. Стога, када и ако дође до реформе Устава, прембула мора остати нетакнута. Она је државотворни завет, јер изражава непоколебљиву тежњу да Србија сачува КиМ и одбрани свој територијалну целовитост правним и демократским путем – додаје Српски правнички клуб.

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бизговчина преговара осам година и понуда коју ће Србија добити је да је признају шиптарске нарко и терористичке банде

5 (5) Београд је добио одговор на питање — шта добија уколико призна независност Косова? …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (55) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Један коментар

  1. menjanje ustav srbije, srbiju bi kostalo nesagledljivu stetu prvnog uredljenja srbije,svak promena ustav,u srbiju bi doslo do revoluciju srbija naj manje treba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend