fbpx

Напредна лоповска банда почела распродају српских бања!

0
(0)

ДУГО најављивана приватизација српских бања је почела, а Куршумлијска је прва у низу 30 пропалих лечилишта коју су Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање пре неколико дана огласили на продају. Бањски комплекс „Жубор“ у Куршумлијској бањи добиће новог власника, али не и извориште геотермалне воде – оно остаје државно.

Влада Србије донела је недавно одлуку о продаји, а будући купац ће начин коришћења и експлоатацију термалног извора регулисати у складу са условима и поступком прописаним одредбама Закона о рударству и геолошким истраживањима.

У првом пакету приватизације на списку су још и Специјална болница Бујановац, Бања Ковиљача, Нишка, Златибор, Сокобања, Рибарска, „Меркур“ у Врњачкој Бањи, „Гејзир“ у Сијаринској, као и Институт за лечење и рехабилитацију у Нишкој Бањи и „Термал“ у Врднику.

У Куршумлијској бањи је оглашен хотел „Жубор“, укупне површине око 16.000 квадратних метара, са пратећим објектима и 95.902 квадрата земљишта. Почетна цена за цео бањски комплекс је око 2,6 милиона евра. По истом моделу наставиће се и приватизација осталих бања.

Професор Божо Драшковић из Института економских наука сматра да проблем са продајом Куршумлијске бање лежи у томе што најпре није утврђен њен власник. По њему, не може држава да оглашава продају нечега што није у њеном власништву, већ је то имовина ПИО фонда.

Професор сматра да нека лечилишта уопште не треба продавати и да је немогуће да се сва продају по истом моделу. Добра ствар је, каже, што извори нису оглашени.

„ПЛАНИНКА“: ПРЕВИСОКА ЦЕНА

– МЕНАЏМЕНТ „Планинке“ прати дешавања у вези са Куршумлијском бањом. Заинтересовани смо, поготово јер се бавимо истом делатношћу. У овом тренутку, међутим, због тражене цене не видимо себе у овом послу, јер знамо да су у овој бањи неопходна велика улагања – каже Радован Раичевић, генерални директор куршумлијског предузећа „Планинка“, која управља садржајима у Пролом и Луковској бањи.

Д. З.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци најављују још оштрије мере – затварање Аде, Кошутњака и излетишта?

0 (0) Следећи сет мера када је реч о сузбијању коронавируса могао би да буде …

Миодраг Зарковић: Вучићеви батинаши тероришу север Косова усред пандемије! (видео)

5 (5) Гост друге епизоде емисије “Наши дани“, медијске куће „Здрава Генерација“ , на Јутјуб …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *