fbpx

Напредна лоповска фукара тера младе са села!

0
(0)

Млади пољопривредник Срђан Мунић (27) из села Куцура у општини Врбас тражио је од покрајинског секретара за пољопривреду Вука Радојевића објашњење како су дељени бодови на конкурсу за суфинансирање набавке пољопривредних машина, односно трактора.

 

Срђан, који има само 27 година и обрађује око 140 јутара, на конкурсу није прошао, али су новац зато добили Маријан Ристичевић, народни посланик са листе Српске напредне странке и Мирко Пушара, у јавности упамћен по томе што је својевремено као председник општине Бач самом себи доделио 673 хектара државне земље.

– Знало се да је конкурс намештен. Један човек, којем не бих да помињем име, а много је утицајан, рекао ми је да не предајем узалуд папире, али сам се ја негде 50-60 одсто надао да ћу да прођем. Имао сам сву неопходну документацију, на основу својих година добио сам и додатних 15 бодова, али ми није додељено 20 бодова по основу одрживости инвестиције – додаје Срђан.

Народни посланик Марјан Ристичевић није осећао потребу да објашњава зашто је он добио близу 1,4 милиона динара (око 11.750 евра) за набавку пољопривредне машине. Чак је био бахат према новинарки Војвођанског истраживачко-аналитичког центра када је покушала да добије одговоре од њега.

– На шта ти ја личим, на ДС, да сам намонтирао конкурс? – узвратио је нападом, а потом разговор завршио псовком: „Марш у пи… материну безобразну!“ – одбрусио је посланик.

Срђан одговор од покрајинског секретара још није добио, а како се у јавности дигла прашина, реаговао је председник покрајинске владе Игор Мировић, тврдњом да „конкурс није био намештен“.
Држава стално истиче да је пољопривреда развојна шанса Србије и да је неопходно задржати младе на селу. Упитан да ли ће га овакав исход конкурса обесхрабрити да настави да се бави пољопривредом, Срђан Мунић одговара негативно.

Други се боје

Срђан је преко Фејсбук групе Добра земља која окупља пољопривреднике покушао да анимира колеге да се окупе и поставе питање надлежнима како су додељивана средства.
– Људи се нису придружили. Вероватно се боје. Ја ћу можда сносити последице због мог иступа, али знам да сам у праву.
Своје уверење да је конкурс намештен није крио ни у писму покрајинском секретару, где је навео да се младим пољопривредницима обраћају само пред изборе, али да они не пролазе конкурсе зато „што немају везу која кошта пола пара од добијене субвенције“.

– Порука овог и сличних конкурса јесте да треба да се учланим у странку, али ја то нећу. Бавим се пољоприведом такорећи од пелена, још док ме је деда возио у трактору, и то је мој живот. Неће ме обесхрабрити овакав исход, не само овог конкурса, већ и оног за субвенцију биљне производње, где такође пролазе они који раде у државној служби, а пољопривредом се баве успут, али не и они којима је то искључиво занимање.

Срђан каже да неће напустити земљу, и у преносном и у буквалном значењу, али није сигуран у своје вршњаке који немају његову упорност.

– Десетак мојих другара из села је после Нове године отишло преко границе, углавном у западну Европу, у потрази за послом.

Гомила папира за четири дана

Конкурс је почетком децембра био отворен свега четири дана, а захтевао је гомилу документације, па су опозиционе партије поставиле питање како је могуће приложити сву документацију на време и да ли су одабрани кандидати имали спремну документацију.
„Ово је најкраћи намештени конкурс у историји конкурсног финансирања“, саопштила је Лига социјалдемократа Војводине.
Укупни износ бесповратних средстава који се додељивао био је нешто већи од 156 милиона динара, а максимални износ бесповратних средстава по једној пријави износио је два милиона динара.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШТРАЈК ГЛАЂУ превозника из Нове Вароши: Не дају нам дозволе јер нисмо за СНС!

1 (1) Група од око 20 превозника туриста на Увачком језеру, ступила је у штрајк …

Бугарски министар објаснио шта је уништило бугарску пољопривреду

5 (1) У Бугарској су због кризе највише штете претрпели туризам и пољопривреда, који чине …

3 Коментара

  1. Не знам што се овај момак чуди.
    Па зар не види да нема ни једног конкурса (ако га уопште има) који није намештен за њихове ботове и чланове?То је постала пракса.Тако шаљу поруку како се долази до посла и не морају да наглашавају да је обавезна СНС књижица.
    Ако постоји било какво солидно радно место на којем је неко ко није њихов, они човеку направе аферу, истерају га и поставе свог.
    Највише ту иритира чињеница што то они уопште и не крију, већ се још спрдају, пркосе и церекају се колико су моћни и показују како им нико ништа не може.

  2. VALJDA CE DOCI VREME DA DOBIJU I NESTO DRUGO BEZ KONKURSA

  3. Balašević je najbolje odgovorio ovoj vlasti u najnovijem hitu…“Dno dna“ ima u pesmi stih o Marjanu Rističeviću poslušahte na Youtubu ODLIČNA JE i poletna baš kakva treba da bude… pesma mi trebalo da postane himna ali je spevana sa nadom, kao i obično Balaševićeva pesma stigne na kraj jedne epohe. Da se molimo Bogu da i ovi odu kao prethodni što pre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *