fbpx

Напредна велеиздајничка банда узела 100 милиона евра кредита да гради аутопут Велике Албаније

4.2
(6)

Београд — Потписан је финансијски уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш-Мердаре у вредности од 100 милиона евра.

Параф на документ су ставили министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестицоне банке (ЕИБ) Мигел Моргадо.

У Влади Србије данас је потписан још један уговор о инвестиционом гранту у вредности од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника ЕИБ Моргада, потписали и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и помоћник директора „Коридора Србије“ Душан Пурић.

Министарка Михајловић најавила је да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети у трећем кварталу следеће године.

„Радили смо три године на овом пројекту. Данас смо потписали два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовања за изградњу тог ауто-пута“, рекла је Михајловићева на конференцији за медије.

Истиче да ауто-пут Ниш-Мердаре није само важан за развој привреде и повезивање округа, већ је, каже, важан и са политичког асекта, јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом.

Михајловићева је навела да ће овај пут омогућити Србији да изађе на море.

Према њеним речима, то је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године.

„Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и која је политички стабилна“, рекла је Михајловић.

Представник ЕИБ Моргадо је изјавио да је кључни допринос Еворопске комисије у овом пројекту повезивање региона и казао да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у железничком, друмском и водном саобраћају.

Каже да је потписивање тих уговора пример плодне сарадње националих институција и Европске комисије и најавио да ће и даље наставити да подржавају Србију с обзиром на најављени инвестициони програм.

„Данас смо имали састанке са представницима Владе Србије, са којима смо разговарали о могућој групи пројеката које бисмо можда могли да подржимо како бисмо допринели расту и просперитету Србије“, рекао је Моргадо.

Комесарка Европске комисије за транспорт Виолета Булц каже да је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре важна за повезивање у региону, додајући да повезивање значи мир и наду.

„Осим овог ауто-пута, који се зове и ‘Ауто-пут мира’, такође планирамо да тај део буде повезан и водним саобраћајем”, рекла је комесарка Булц.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *