Фото: Д. Новковић

Напредни ИДИОТИ славе обнову симбола вишевековне Отоманске окупације и терора над Србима

3.4
(5)

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ – ЗА само 12 месеци завршена је обнова и Голубачке и Рамске тврђаве, два бисера Подунавља, с којима Европа и свет тек треба да се упознају. У нашем инвестиционом плану „Србија 2025“ планирамо улагање 375 милиона евра за градњу брзе саобраћајнице од ауто-пута Е-75 до Коридора 10, која ће пролазити кроз ово подручје и за коју се сада раде просторни план и студија изводљивости.

Ово је данасрекла председница Владе Ана Брнабић, на свечаном отварању Рамске тврђаве на Дунаву, код Великог Градишта. Свечаности у Раму присуствовали су и Танџу Билгич, амбасадор Турске у Београду, Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, као и Драган Милић, председник Општине Велико Градиште.

Подсећајући да је у прошлој години девизни прилив Србије од туризма износио 1,4 милијарде евра, министар Расим Љајић је казао:

– Сада нам предстоји да учинимо све што можемо како бисмо искористили потенцијале које нам пружа Дунав. Развојем туризма спречићемо исељавање људи и привући ћемо инвеститоре.

Обраћајући се присутнима, Танџу Билгич, амбасадор Турске у Београду, истакао је изузетну сарадњу коју његова земља има са Србијом.

– Сарађујемо одлично на политичком, економском и културном плану. Убудуће ћемо ову сарадњу унапредити још више – истакао је амбасадор Билгич.

Председник Општине Велико Градиште Драган Милић напоменуо је да је држава испунила све оно што је обећала.

– Сарађивао сам са многим владама, али овако добру сарадњу као у претходне четири године никад нисмо имали – рекао је Милић. – Развоју наше општине допринеће и гасификација која се ове године завршава, градња водовода од 28 километара, као и завршетак спортске хале.

Обнова Рамске тврђаве, коју је, као типично војно и артиљеријско утврђење крајем 15. века подигао туски султан Бајазит Други, почела је 2015. године. У њено уређење, које је спроведено у пет фаза, уложено је укупно два милиона евра. Више од половине ових средстава, око 1,3 милиона, уложила је Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИКА), а преостала средства обезбеђена су из буџета Србије и Општине Велико Градиште.

После отварања Рамске тврђаве, премијерка Ана Брнабић и председник Општине Драган Милић обишли су и Сребрно језеро, за чије ће планирано чишћење бити неопходна помоћ државе и фондова Европске уније.

ОБНОВЉЕНО 1.500 КВАДРАТА

РАДОВИ на обнови Рамске тврђаве одвијали су се на око 1.500 квадрата, од којих 850 заузима утврђење са пет кула. Обнова је обухватила реконструкцију и конзервацију саме тврђаве, хамама и караван-сараја, јединог сачуваног на подручју Србије.


ПРИСТАН ЗА МЕСЕЦ И ПО

ЗА развој туризма неопходна је градња инфраструктуре – казала је данаспремијерка Ана Брнабић. – За месец и по биће завршен пристан у Раму, за стране бродове. Осим тога, држава у Великом Градишту обнавља још два објекта: Дом здравља и Музичку школу.

NovostiOnline/Д.Новковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генетско порекло староседелаца Хелма – Балкана

4.4 (33) На писање наредне кратке анализе навео нас је велики број питања везаних за …

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

3 Коментара

  1. Милош Обилић

    А туристи ће сада да нагрну ко луди да виде отоманску тврђаву.
    Је ли то ових двоје хоће читавом свету да се хвале како смо били стотине година под Турцима?
    А његов пријатељ Ердоган наоружава Косово.

  2. Tvrđavu nije podigao Bajazit, već ju je porušio. Osnova tvrđave, prozori i naziv ukazuju na VIZANTIJSKO UTVRĐENJE!!! Samo me strah da te prozore kao dokaz toga, nisu uništili! To je Rašanska zaostavština! Nije li sam šeik Imran Husein došao u Srbiju da nam kaže – mi smo Ram! Brnaba i Turci uništavaju istorijske dokaze, slično kako se to radilo sa Vinčim, Žrnovom… Otkaz dati svima ANUS-ovcima.

  3. Taj kreten je lezbejka., Hrvatica koja istoriju Srbije zna samo od početka SNS vladavine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend