fbpx

Напредњаци: Фрау Меркел ми ти се кунемо да са европског пута не скрећемо!

0
(0)

Министарка Јадранка Јоксимовић оценила је да одлука Европске уније да не отвори поглавља са Србијом и то у тренутку када се са Црном Гором и са Турском отварају нова поглавља, представља ширу политичку поруку која значи да се Србија успорава на европском путу.

Јоксимовић каже да је Београд указивао на могућност да поглавља не буду отворена, иако је, додаје, постојала нада до последњег дана да је отварање поглавља могуће до краја холандског председавања Унијом.

Она наглашšава да данашšња вест о неотварању поглавља 23 и 24 у приступним преговорима Србије са ЕУ не би била изненађење да се у међувремену није променио контекст, односто да ЕУ није одлучила да отвори нова поглавја са Црном Гором и Турском.

– Неотварње поглавља са Србијом тумачимо као једну шšиру политичку поруку успоравања Србије на путу евроинтеграција – каже Јоксомовићева и понавља да „бисмо разумели да постоји нека недовољна координација због свих дешавања у ЕУ у овом тренутку да је то урађено са свим земљама у процесу“.

Овако, додала је, ми се питамо због чега је доšшло до једне врсте политичког успоравања Србије на путу евроинтеграција.

Министарака задуžжена за евроинтеграције каžже и да оваква одлука неће скренути Србију са пута евроинтеграција, нити њеног реформског пута.

Она наглашšава да су Влада Србије, грађани који су је подржžали, као и сам премијер, показали изузетну доследност у остваривању стабилности, сарадње у региону, као и у реформским процесима у земљи.

– Ми нећемо скренути са европског пута, али се питамо шšта је то шšто Србија није урадила и шšта јоšш можžе у процедуралном смислу да се деси током словачког председавања да би се ствари промениле – изјавила је Јоксимовићева.

Она је у Бриселу је поновила да су евроинтеграције део унутрашšње развојне политике Србије, као и да је то инструмент који ће учинити да владавина права, реформе економије, инвестиције, буду у фокусу Владе Србије.

– Много се прича о стању владавине права, па и у Србији. О људским и мањинским правима, слободи медија. А када дође до отварања поглавља кроз која не само да можžете мерити шšта сте у тим областима урадили, већ кроз која дајете динамику напретку у том областима, онда дође до успоравања и та се поглавља не отварају – навела је Јоксимовићева.

Грађанима Србије она је поручила да треба да знају да је Србија стабилна и одговорна земља на путу евроинтеграција и да треба очекивати добру динамику у наставку њеног евроинтеграционог процеса.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Има да ги грађани у ЕУ изшприцају ки прасићи са 300 милиона вакцина!

3.6 (5) Европска комисија (ЕK) је саопштила да је постигла споразум са фармацеутском компанијом Санофи, …

Србија међу првих 20 земаља које ће платити вакцину за корона вирус

2 (4) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са …

2 Коментара

  1. Hehee, ta je dobra: Frau Merkel, mi ti se kunemo, da sa evropskog puta ne skrenemo
    #Srbija #Narodnjaci

  2. Mиша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија

    Све мој до мојега што би рек’о Радашин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *