Србија

НАРОД БРАНИ планину Рудник: Нећемо дозволити еколошку катастрофу!

“Нећемо дозволити никаква геолошка истраживања која би нам уништила земљу, воду, ваздух и нашу планину”, поручио је вечерас организатор еколошког протеста на Руднику, Александар Недељковић, истичући да би то довело до еколошке катастрофе у овом крају.

НАРОД БРАНИ планину Рудник: Нећемо дозволити еколошку катастрофу!

ФОТО: Приватна архива

Према његовим речима, становништво овог места није ни информисано о чему се тачно ради, а председник општине Горњи Милановац, наводно, ништа не зна о томе.

„Претпоставаљамо да је у питању компанија „Рио Тинто“, а до сазнања смо дошли захваљујући пријатељима из локалне самоуправе Топола“, рекао је Недељковић.

Он је поновио да житељи Рудника никоме неће дозволити уништење земље коју су наследили од предака и која треба да остане њиховој деци. Према речима Кристине Милошевић, из горњомилановачког Удружења „Млади“, уместо да сазнају о истраживањима од председника општине, о њима су чули посредством друштвених мрежа.

 

„Стране фирме нам доводе појединци. Ово није политички скуп, али оне долазе захваљујући политичарима на власти.Да бисмо решили овај проблем, морамо утицати на сам узрок, односно на политички апарат. Захтевамо одговоре од надлежних да ли је урађена студија утицаја на животну околину. Ми немамо ништа против економског развоја и просперитета, али загађена животна средина значи и боловања, одсуства са посла и прерану смрт. Језиком економије то је мање зарађеноиг новца, а више трошкова“, навела је она.

Потенцијално копање руде би, како каже, допринело одласку младих и образованих људи из ове средине без којих нема напретка рудничког краја. Милошевић је подсетила да се дозвола за истраживање може издати на осам година уколико су решени имовински односи.

НАРОД БРАНИ планину Рудник: Нећемо дозволити еколошку катастрофу!

ФОТО: Приватна архива

„Зашто је ово важно? Са једне стране имамо фирме које могу стрпљиво да чекају решавање имовинских односа, а са друге стране грађане који су уморни, исцрпљени, економски изнурени и политички подељени. Зато желим да знам колико ће странака за осам година бити за експлоатацију и колико ће нових проблема настати и затрпати ову нашу основну тешкоћу“, запитала је она.

Милошевић је оценила даје проблем истраживања обојених метала животни и да никакву корист неће донети локалном становништву, већ страним компанијама и властодршцима.

„Најугроженији су Рудничани, биљни и животињски свет, а у документу, до кога смо дошли путем друштвених мрежа, наводи се да ће бити истраживања племенитих и обојених метала. И литијум је метал. За његово ископавање су неопходне огромне количине воде, а Рудник иначе има лети проблем са канализационом и водоводном мражом“, нагласила је она.

Такође, даље наводи, да би се из силикатне стене дошло до литијума, користе се токсично-хемијски коктели који би загадили воду. Према њеним речима, јаловина би правила аерозагађења у пречнику од 200 км од места ископавања.

„Шта би било са туризмом, јабукама, малинама, јагодама које се гаје овде? Шта би било са кредитима и субвенцијама препоручених од стране владе и ресорних министарстава који помажу пољопривреди? Зато морамо имати јасан став, морамо дићи глас и ово питање је неопходно да се нађе на седници Скупштине општине Горњи Милановац, која ће се бавити искључиво овом темом“, казала је она наглавсиши да ко буде ћутао, биће саучесник уништења свих богатстава Рудника.

Народ мора да се пита за све, а нарочито шта ће се ископавати у нашим двориштима, јер ми други дом сем овог немамо, закључила је она. Према речима већника општине Топола, Драгана Јовановића, да није било слободе у том месту од напредњачке власти Горњомилановчани и Рудничани не би ни знали шта им се спрема.

„Дозвола за истраживања обојених и племенитих метала подразумева копање хиљаде и хиљаде кубика ископане земље за територију од Љига, према Руднику и Мајдану која никада не може да се врати у првобитно стање“, истакао је он, подсетивши да је општина Топола суспендовала сва ископавања на три године.

Јовановић каже да уколико дође до истраживања ових метала на Руднику, никоме нема спаса. Он је замолио грађане да буду јединствени, те да и Љижани и Горњомилановчани смогну снаге и позову на одговорност председника Србије Александра Вучића и ресорну министарку Зорану Михаиловић.

„Они ће вероватно рећи да стране компаније не могу да уђу у приватне парцеле, али овде има на стотине хктара земљишта које припада ‘Србија Шумама’, где ће управо та истраживања да се раде. Ми смо 2016. године хтели да Топола и Рудник буду место сусретања, да овде долазе људи са децом како би уживали у ваздушној бањи, али то се неће десити ако се спроведу површинска копања литијума и никла“, истакао је он.

„Фирма ‘Дунав минералс’, која је добила дозволу за истраживања, заузела би површину 84 км2, а налази се у комшилуку Министарства рударства и енергетике“, казао је он. Међутим, како је истакао, представници власти нису рачунали да Шумадинци то неће дозволити.

Јовановић је казао да Зорана Михаиловић може своју дедовину дати страним компанијама, али њихову неће.

„Ово је почетак буђења. Рудник је устаничко место, једно од првих ослобођених у Карађорђевој револуцији и док је нас живих, ископавања неће бити!“, навео је он. Према Јовановићевим речима, у овој вароши је регистрован велики број људи оболелих од канцера.

„Да ли ћемо то спречити или дозволити епидемију малигних болести? Живимо у 21.веку и најважнија нам је вода и храна. У свету не постоји земља која је срећна, а има велико учешче рударства у БДП. То су само афричке земље и оне су опустошене. Зато нећемо дозволити пустош у Србији, и бићу са вама у добру и злу. Зато морамо сачувати нашу земљу јер ако дођу фирме као што је „Рио Тинто“ од ње неће остати ништа“, истакао је он.

Јовановић каже да је предузеће „Дунав минералс“ ћерка фирма привредног друштва са холандских Антила. Можда се иза њх крију и наши државни моћници или „Рио Тинто“, који је ставио шапу од Лознице ка Златибору, а сада су им одобрена истраживања у Рековцу, сматра Јовановић.

„Чујемо да су наши властодршци сада победили корону, заправо, прогласиће је, као и прошле године пред изборе. Може се, због предизборног поступка, десити да заборавимо на овај проблем, али не смемо. Већ смо чули да су представници овог предузећа били на овом терену ради испитивања, али ако нам узму земљу од нас нече остати ништа. Зато ширите овај глас, јер нећемо белосветске хохштаплере овде без обзира како се они звали“, закључио је он.

Истог става су и грађани који су били на протесту.

„Нећемо никоме дозволити да копа нашу земљу и црпи литијум. Ово је планина, а људи се, поред туризма, баве воћарством и сточарством. Не дамо нашу земљу“, рекао је за Нова.рс Борјан Гавриловић.

Иначе, на протесту против копања руде на Руднику је присуствовало неколико стотина људи.

Србин.инфо објављује и родољубиву песму, коју је написала Андријана поводом овог протеста, а кроз сваки стих  одјекује огромна љубав народа према свом Руднику и отпор који су спремни сви да пруже да би га одбранили.

~Рудничко васкрснуће~

Над шумадијском обалом
где Рудник светли
над Србијанском силом
где шума из облака лети.
Надвила се нека тама,
продаде нас држава.

Ој, Милоше родна главо,
над Таковом корове плету
и издајом дрвеће ти секу.
Храстовина у пролеће плаче,
не могу нам жирове
у заборав бацити
и лажним новцем
себе покривати.
Куд је храна толика обмана?

Нема села које
неће буну дићи
нема шумадијског сељака
што Рудник песмом
неће заштити.
Ко Зевс
што своје стадо чува,
Шумадијско светило
загрмеће истином.

Рудник свети,
срце Шумадијско
продадоше издајници
колонизатору белосветском.

Надвило се црно небо
надвила се тама
Острвица прогрмљава;
народ се подиже:
Не дамо те Рудниче
да и тебе униште!

Устанак се трећи диже
ко приђе Руднику
и помахнитало њиче.
Црнућа громовито вели
Острвице своју лаву пусти,
уз молитве Враћевшнице,
Благовештења, ил’ Вољавче,
Устаде Карађорђе и
Рувимово светло име.

Надвило се црно небо
издајице у систему
што државу воде
под вођством стране
и пиратске лађе,
чија весла
и лажна чета
скривеним змијама маме.
Продадоше нам земљу,
устај Србине.

Не дај роде,
земљу да копају,
литијумом се играју,
брда уништавају.
Да постанемо огуљена стена,
трансхумана бића,
ко зомбији
градовима лутамо,
док они извор отимају,
још се лажним
именима позивају.
Кад шуме посеку
слобода је нестала,
јер симбол у сунцу
и шуми наспрам њ,
једини је спас
у нашем
најстаријем народу.

Где ћеш своје лице умити,
и с породицом кућу скрити
па се на пропланку
шумом дичити
и ко муњу
истином
децу оплемењивати.

Не дамо те душо,
и срце Србијанско,
до последњег часа
твоје лице
биће осветљено.

Андријана Васиљевић (27. 05. 7530.)

Србин.инфо, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!