fbpx
Фото Д. Јевремовић

Народ се масовно жали да их полиција разоружава и отима приватну имовину!

4.3
(9)

У медијима су се прошле недеље појавиле тврдње појединих љубитеља оружја да Министарство унутрашњих послова Србије спроводи процес разоружавања грађана који легално поседују оружје и да је под образложењем пререгистрације до сада одузето више хиљада пиштоља и револвера. Дарко Божић, уредник Дум Дум канала, који на мрежи Јутјуб прати више од 225.000 људи, каже за „Политику” да је према његовим незваничним информацијама само на простору западне Србије у последње време полиција од грађана одузела између 18.000 и 20.000 комада оружја. Божић истиче за наш лист да му се свакодневно јављају дугогодишњи власници пиштоља и револвера и да се жале да су одбијени приликом пререгистрације иако испуњавају све законске услове. Наш саговорник истиче да овај проблем имају власници оружја за личну безбедност. Ти људи, каже Божић, из МУП-а добијају образложење да им лична безбедност није угрожена и одузимају им пиштоље.

„Реч је о најдисциплинованијим грађанима са чистим досијеима, који никада нису учинили ниједно кривично дело или прекршај из области јавног реда и мира јер да јесу оружје би им већ било одузето. По мојим сазнањима, свако ко је поднео захтев за пререгистрацију пиштоља или револвера добио је негативно решење”, каже Божић, чији Јутјуб канал популаризује оружје, промовише стрељачке спортове и безбедно руковање оружјем.

Када је реч о пререгистрацији пушака и карабина, наш саговорник наводи да тај процес иде глатко и без проблема. Али, како истиче, не види ниједан логичан разлог зашто би грађани који већ дуго поседују дозволе за пиштоље и револвере сада морали да доказују да им је угрожена безбедност и како то доказати.

„Политика” је још у четвртак упутила питања МУП-у у вези с процесом пререгистрације као и да ли је тачно да се у последње време грађанима масовно одузима оружје. Из министарства нам је речено да није тачна тврдња да МУП разоружава грађане Србије и обећано нам је да ћемо прецизну статистику о току пререгистрације оружја добити данас. Како незванично сазнајемо, до сада је у току пререгистрације оружја одбијено пет одсто грађана који су поднели захтев и њима су одузети пиштољи и револвери.

Предвиђени рок за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе је 5. март 2020. На сајту МУП-а већ дуже време стоји обавештење о овој пререгистрацији, са свим детаљима. У том документу се наводи да се захтев за пререгистрацију оружја подноси лично, у организационој јединици овог министарства према месту пребивалишта подносиоца захтева. Том приликом се доноси оружје на увид, прилаже се уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја не старије од месец дана, као и доказ о оправданости разлога за поседовање оружја. „За оружје за личну безбедност неопходно је учинити вероватним да би лична безбедност могла бити угрожена због природе посла или других околности”, наводи се у документу. Управо је овај детаљ проблематичан за власнике оружја за личну безбедност и на основу њега у МУП-у најчешће одбијају власнике пиштоља и пушака.

За ловачко оружје неопходан је доказ о испуњености услова за поседовање ловне карте, а за спортско оружје неопходно је уверење о активном чланству у спортској стрељачкој организацији. У целом овом поступку надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност подносиоца захтева, прибавља уверење да се против подносиоца захтева не води кривични поступак. Уверење може подносилац захтева и сам прибавити како би се захтев решио у што краћем року.

Такође, у току спровођења поступка полицијски службеници месно надлежне полицијске управе, односно полицијске станице, утврђују да ли су испуњени услови за безбедан смештај и чување оружја. Ово значи да полиција проверава да ли у кући или стану власници оружја имају сеф у којем ће држати своје пушке и пиштоље. Сеф за безбедно држање оружја је обавезан.

Бранко Богдановић, публициста и познавалац оружја, каже за „Политику” да је овај нови закон о оружју компилација више закона ЕУ, али у суштини он ту не види ништа лоше.

„Када је реч о предаји оружја МУП-у, то је последица пореза. Људи немају новца да плаћају тај порез и више им се исплати да предају оружје полицији”, додаје Богдановић.

Иначе, порез на оружје уведен је на иницијативу Војислава Шешеља и његових радикала још у време Слободана Милошевића, а наредне власти само су наставиле наплату овог пореза.

Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије, истиче за „Политику” да полиција може грађанину да одузме оружје само по закону.

„Ако је, на пример, против неког поднета кривична пријава која се гони по службеној дужности, ако је било насиља у породици, приликом нарушавања јавног реда и мира, претњи… Може се десити да је против неке особе поднета кривична пријава, па је уследило одузимање оружја када су аплицирали за пререгистрацију. Само ако настану неке нове околности које нису биле у моменту када је особи издат први оружани лист. То је једини начин да полиција некоме одузме оружје. Све мора да буде утемељено у закону. У образложењу, које особа добије, мора јасно да пише зашто му је одузет пиштољ”, објашњава Мијаиловић и додаје да одузето оружје најчешће заврши на лицитацијама или уништењу.

Аутор: Александар Бојовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВО ЈЕ ДИKТАТУРА Вучић полицијом и сузавцем на народ! (видео)

5 (1) Неколико хиљада грађана спонтано се окупило испред Народне Скупштине како би се успротивили …

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *