fbpx

Од 1. јануара скупља регистрација возила

4.5
(2)

Возачи у Србији осетиће нови удар на џеп од 1. јануара наредне године, када ће поскупети регистрација због повећаних локалних такси.Наиме, Влада Србије објавила је усклађене највише износе локалне комуналне таксе за возила, које ће од јануара, приликом регистрације, бити повећане од 10 до 60 динара, у зависности од категорије возила.

Највеће повећање је за путничка возила са запремином мотора већом од 3.000 кубика и такса ће уместо 5.740 динара износити 5.800. Такса ће бити исто увећана за 60 динара за камионе преко 12 тона носивости, пошто ће уместо 5.740 динара бити 5.800 динара. Једино ће код аутобуса и комби-бусева остати такса од 50 динара по регистрованом седишту.

Kако преносе агенције, реч је локалним комуналним таксама за држање моторних друмских и прикључних возила, осим пољопривредних возила и машина, које је Влада донела 4. децембра, а биће примењени од наредног месеца, објављено је у Службеном гласнику. Те таксе утврђују локалне самоуправе, при чему се на основу Закона о финансирању локалне самоуправе може утврдити највиши износ таксе. Највиши износи локалне комуналне таксе за држање моторних друмских и прикључних возила, осим пољопривредних возила и машина, прописани Законом о финансирању локалне самоуправе, усклађују се с годишњим индексом потрошачких цена, који је објавио Републички завод за статистику, за период од 1. октобра 2018. године до 30. септембра 2019. године.

У Министарству финансија објашњено је да се заокруживање врши тако што се износ до пет динара не узима у обзир, док се износ већи од пет динара заокружује на 10 динара, пише “Kурир”.

Приликом усклађивања највиших износа локалне комуналне таксе као основица за усклађивање узети су последњи објављени усклађени динарски износи ове локалне комуналне таксе.

Према подацима Републичког завода за статистику, потрошачке цене у Србији су од 1. октобра 2018. до 30. септембра 2019. повећане за 1,1 одсто.

ВЛАСНИЦИ ВОЗИЛА ВЕЋ ОПЕЉЕШЕНИ

Директор Kомитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић каже да су возачи у Србији у претходних десет година имали доста намета.

– Мислим да нико у последњих десет година није имао толико трошкова као што су имали власници возила. Све је то оправдано са аспекта безбедности, али пак треба имати у виду – зимски пнеуматици, прслуци, прва помоћ, ужад за вучу, доста додатне опреме. Имали смо проблематику мењања саобраћајних дозвола због тога што негде није уписан прави број седишта, замену саобраћајних због “ч”,”ћ”,”ш”, замену саобраћајних због неких осовина… Било би лепо видети да се њима мало излази у сусрет и да се мало те неке таксе и намети смање – навео је Окановић.

Извор: Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Широм Аустрије цена дизела пала на испод 1 евра

4.5 (2) Рат око цене нафте измедју Саудијске Арабије и Русије, као и криза око …

Колапс глобалног тржишта енергентима: Русија узвраћа ударац!

4.6 (8) И док се европски и светски лидери са великом муком боре против короновируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *