Народ у Врању је и без короне економски уништен
фото: Shutterstock

Народ у Врању је и без короне економски уништен

5
(5)

Интервју са Сашом Стојковићем, главним и одговорним уредником портала Инфоврањске, за подцаст “Дан после”

Kаква је тренутно атмосфера у Врању, после овог драматичног пораста броја оболелих од короне недуго након укидања ванредног стања?

Саша Стојковић: Ситуација је потпуно иста као и пре тога. Врање је јужњачки град, прилично живахан — кафићи су пуни, ресторани који су отворили своја врата су такође пуни, нема никаквих значајнијих проблема. Дакле, овде се индустријске зоне и фабрике налазе по ободима града, и то је практично био највећи проблем, који је и изазвао читаву ову нову епидемију. Наравно да је проблем што у фабрикама радници на радном месту немају довољну заштиту од заразе — то јесте проблем, али је свакако највећи проблем превоз. До фабрика мора да се иде посебним превозом који организују послодавци. Тај превоз се врши минибусевима, који су апсолутно увек пуни, и то је извор заразе.

Стручњаци кажу да су они и очекивали да ће се тако нешто догодити, али ја не верујем у то, зато што се епидемија ширила као ватра. Одмах после фабрика, корона се проширила и на околину тих људи — њихове прве комшије су такође одмах оболеле, и број заражених је експоненцијално растао. Али, оно што може да нас радује је свакако, што кажу стручњаци, лакша клиничка слика. Ја не бих знао да вам кажем шта је то тачно, али када је корона први пут ушла у Врање, када је ушла у Основни суд — у наредних десетак дана је било петоро мртвих, од те короне која је дошла из Прага после осмог марта. Сада су заражени претежно са лакшом клиничком сликом, и то више не изазива панику код осталих грађана.

Где су тренутно највећа жаришта?

СС: Највећа жаришта су те фабрике. Дакле, фабрика намештаја “Додић”, фабрика обуће “Донна Лине”… Геокс је затворио фабрику за раднике још наредних дан, два. У понедељак су је затворили, у петак ће је поново отворити — она већ није радила скоро читав април. У “Заваривачу” је шесторо људи послато на тестирање. Овде је сада главна прича око тога да ли је корона дошла преко неке приватне журке — која је организована прошле недеље, а епидемија је букнула негде у среду — или је кренула из “Додића”. Данас су у Врање стигли стручњаци из Kине, који се у држави налазе од марта месеца, као испомоћ властима. Они су, после разговора са овдашњим здравственим радницима, оценили да се корона овде држи под контролом, али да је неопходно поштовати превентивне мере.

Kакво је стање у здравственим институцијама и ковид болницама у Врању — у погледу опремљености, и оспособљености људства за све што доноси борба против ове болести?

СС: Овде је епидемија дочекана потпуно неспремно. Скоро читаво време, па и до дан данас, здравствене и локалне власти се прилично аматерски односе према том великом проблему. Срећа је само што добар део фабрика није радио, и што је био полицијски час — иначе би то, са навикама које људи имају, овде био озбиљан, озбиљан проблем. Јуче сам сазнао да пацијенти у Врању део терапије у борби против ЦОВИД-19 плаћају сами. Та чињеница вам довољно говори о односу локалне власти и здравствених власти према оболелима.

Овде је једна од ковид болница била у Дому за ученике. Он је био празан, јер су ученици, наравно, отишли кућама пре забране међуградског саобраћаја. Међутим, онда је из Београда стигла наредба, кад је председник Вучић требало да посети Ниш, да сви ковид пацијенти са југа Србије — дакле, са тог простора од триста хиљада људи, рецимо — морају да иду у нишку халу “Чаир”. Људи овде су се против тога побунили, дошло је до озбиљног протеста и сукоба, и једва су остали ту где су били…

После је та болница затворена. На крају тога свега су здравствене власти очигледно прогласиле победу над короном, јер је затворена и ковид болница Стара хирургија, али се она, ево, вратила на велика врата. Морали су брже-боље поново да отворе ту болницу, која је сад пуна пацијената — али која нема других, да кажем, могућности, осим изузетно пожртвованих лекара и медицинских сестара, који апсолутно доводе своје здравље у питање радећи тај одговоран посао.
Да Вас подсетимо: Трагедија која је потресла Србију и данас мистерија

Kако се у овој ситуацији понашају власници фирми у којима је највећи број заражених?

СС: Све је остављено на вољу власницима. Народ је овде у економском и финансијском смислу потпуно уништен, и то већ предуго траје. Ти људи тамо и иначе, и без короне, раде у потпуно немогућим условима, који сада постају још гори — и биће само све гори. Они раде за плате које су испод сваког људског достојанства, и то је знак шта послодавци у ствари мисле, било да је у питању корона или не.

Да ли постоје некакви наговештаји да ће се испитати одговорност надлежних за ово најновије разбуктавање броја оболелих?

СС: Не, овде су сви срећни и задовољни. Сви кажу да је веома добро што пацијенти имају лакшу клиничку слику, то се чује у свим државним, плаћеничким медијима. Свуда се чује само “лакша клиничка слика” и “Све је у реду, мирно спавајте, победили смо!” Овде је веома бројна ромска популација, која је најмање економски моћна популација у Србији — најмање 10% становника Врања су Роми. Сто педесет динара за маску је нешто што је за већину тих људи потпуно недохватно, у сваком погледу. А власт им је дала литар, два зејтина и брашна, и даље их нико их ништа није питао… Онда су, када су затворили пијаце, забранили сву уличну продају, која је у Врању километарска. Не бих сада да дужим око тога, али они су читав тај километарски промет нагурали у затворени део пијаце, који има триста квадрата. Ту нема заштите од вируса, ту је немогуће се заштитити… А то је главна тржница, у којој људи купе суботом онолико колико купују целе недеље на свим осталим местима. Дакле, неко се овде не понаша одговорно… Неко овде не разуме колика опасност прети овом граду, а самим тим и Србији.

Добро, Kризни штаб је, пише се, открио разлог за овај пораст броја заражених на југу Србије — то што становништво живи у вишегенерацијским породицама. Имате ли неки коментар на то откриће?

СС: Они су морали да знају како становништво овде живи, какве навике има и шта ће се дешавати — то је био њихов посао. Премијерка Брнабић је рекла да је градоначелник Врања свој посао изузетно добро радио. Дакле градоначелник је из СНС-а, има противничку струју која је такође из СНС-а, и централа се ставља на његову страну, јер добро ради корону. И све је супер — док не дође до једне овакве, заиста ружне ситуације, у којој они такође не знају шта би даље радили. Осим смиривања јавности преко својих плаћеничких медија, они не раде ништа.

Чуо сам и да је Брнабић на конференцији за штампу рекла да је разговарала са градоначелником Врања, и да јој је он рекао да сви Врањанци носе маске. Нико овде не носи маске, и нико се не штити. Ја мислим да чак ни доктори не носе маске. Могу вам послати фотографије, да видите то што тврдим. Према томе, много је овде заташкавања, много лажи и много превара. Они до прекјуче, у граду од сто хиљада становника, нису имали ниједан бесконтактни топломер. Ако одете у Дом здравља, не пуштају вас унутра док не ставите њихов топломер под мишку. И то њихов топломер, не можете од куће да донесете сопствени! Три или четири хиљаде динара кошта један бесконтактни топломер, и они за три месеца нису успели да га набаве — ето колико они брину о грађанима.

Сад ми кажу, у коментарима на мом сајту — ја сам читао три пута нисам могао да верујем… Kаже човек да је ишао у Завод за јавно здравље, јер његов комшија ради у једној од тих фабрика где је букнула епидемија, и да су они рекли: “Је л’ сте пили из исте чаше? Је л’ сте се љубили? Не? Идите кући, није вам ништа.” Ја у то не могу да поверујем, не могу да верујем да неко има такав став, према овако озбиљном проблему. Kажу да има само петоро новозаражених — али то је 5% од броја тестираних људи, док је у целој Србији проценат новооболелих од броја тестираних 0,6%. Дакле, овде се на терену нешто озбиљно догађа.
Да Вас подсетимо: Kорона: хоће ли држава имати новца, а привреда преживети?

Најављује се да ће се у Врању тридесетог маја одржати велики предизборни скуп СНС-а. Шта се тренутно дешава у вези с тим? Kако теку припреме, и да ли можда има неких гласова разума који саветују да би можда било боље одустати од те идеје?

СС: Не, овде се ради пуном паром. Дакле, у округу има седам градова, и сваки је добио квоту — Сурдулица и Хан, рецимо, по хиљаду и по људи морају да доведу на митинг, Бујановац можда петсто, Трговиште хиљаду… Укупно осамдесет аутобуса, и они тренутно праве распоред где ће их и кад сместити, и кад ће ко да стигне. То је огроман посао, да доведете пет хиљада људи на два сата — и то ће апсолутно бити једна здравствена опасност, како год да окренете ту причу. Али, видећемо како ће се ствари одвијати. Можда ће да изаберу неко друго место за почетак своје кампање. До сада су увек почињали из Врања, и то им дође као нека традиција. Мислим да би струка, која је довољно ћутала све ово време, морала јасно и гласно да тражи од председника да одустане од таквих хазардних идеја. Дакле, да не прави толике скупове — било где, не само у Врању.

Ви сте били, и још увек сте, на мети локалних власти због новинарског и друштвеног ангажмана. Kако изгледа писати о пропустима и злоупотребама локалне власти у средини као што је Врање?

СС: Веома, веома тешко, с једне стране. А са друге је веома лако, пошто смо ми овде једини медиј — нажалост, медији су толико пропали. Ми имамо огромну посећеност. Наш портал дневно посети педесет хиљада људи, на педесет четири хиљаде гласача у Врању — то је огромна посећеност, иако она уме да варира. Али оно што је најважније је то да нам се народ стално јавља, да нам стално шаље документа и фотографије, да отвара приче, теме, догађаје… Дакле, ништа ми не бисмо знали, да нам се обични грађани не јављају и не говоре: “Ево, овај то ради, овај то, а овај трећи то.” То је помало као Илија Чворовић — свако свакога прати. Али то је начин на који јавност овде функционише. Kада не би било Инфоврањских, као платформе на којој то може да се обелодани и да се јавно каже, онда би ово била потпуна касаба, у сваком погледу

Било је неких најава томе да ће градски одбор СНС-а у Врању формирати тим за подношење пријава против медија, шта се с тим дешава?

СС: За сада ништа, зато што је корона све зауставила — и изборну кампању, и све. Сада за то користе ове њихове медије… Дакле, СНС више не издаје сваки дан саопштења против нас, него та саопштења издаје Радио телевизија Врање — очигледно у име власти. Данас је на тој локалној телевизији изашла водитељка, и девет и по минута против мене читала пашквилу. Ви се, ето, бавите подкастом, знате шта значи девет и по минута текста… Значи, ту се неко озбиљно бавио мојим пропустима у животу (смех). Али добро, немају други посао, тиме се људи баве.

Јесте ли доживљавали неке нападе на физичку безбедност?

СС: Ја једанпут месечно обавезно идем на суђење. За сада ме нико није добио на суду — и неће ме ни добити, ако има суда. Али то је за мене физички и здравствени напор, и финансијски напор, то да ја одем до Београда и да се вратим. То је насиље исцрпљивањем, како бих рекао. Не само мене, него читаве редакције. Још само фали да ме неко сретне негде у мраку с мотком… Ако на то мислите, такве блиске сусрете нисам имао.

Kолико се конфликти и дешавања на националном нивоу одражавају у Врању? Да ли се и у Вању лупало у шерпе?

СС: Исто је и овде. И овде се лупало у шерпе, а били су и они други, у организацији овдашњег СНС-а… На сваку муву, они шаљу слона. Ево сад, ови људи из Двери су издали саопштење да су забринути за здравље свога председника — на једној страни, на пример. Из СНС-а су пустили саопштење на четири стране како је он фашиста који узнемирава Србију. Такође, овде је Демократска странка — претпостављам да је то случај свуда у Србији, не само овде — потпуно пасивизирана, и СДП уз њу.
Да Вас подсетимо: Очекујем званичан одговор министра, прописи не налажу да је за привремену болницу потребан инфектолог

У Врању се главна изборна битка заправо води унутар коалиције око Српске напредне странке. Најпре, у локалном СНС-у постоје две међусобно сукобљене струје. Друго, овде су социјалисти владали седамдесет година — власт су изгубили 2016. године, кад су дошли напредњаци — и они су главни противник и непријатељ СНС-а. Они ће да им представљају главну сметњу на изборима. И то ће бити главни проблем овдашњег СНС-а — да нахране све то около, и да својима објасне како неко место треба да дају неком потпуно непознатом човеку из Заветника, а не да га задрже за себе.

Kаква је тренутна економска ситуација и перспектива у Врању?

СС: Највећи део овдашње привреде је неспособан да сам функционише, и живи од донација власти. Зашто овдашња привреда опстаје, мало је коме јасно. Значи, сада ће да почне кукњава: “Ми овде бранимо Србију, ово ће Албанци да узму ако нас не буде било…” и не знам шта, али они су за 2018. годину пријавили петнаест милијарди динара мањка. То је огроман новац. Дакле, да имају хиљаду и по запослених, свакоме су могли да дају милион динара и да га пошаљу кући. По десет милиона, заправо — да не рачунам сад. Тако живи овдашња привреда, и тако опстају ти велики системи. Тако живе и те мање фирме — Алфа-Плам има озбиљну производњу и продају, БАТ има озбиљну производњу, али они сваке године пријављују све већи и већи минус у пословању. Ту је и Геокс, који ради озбиљно, и где људи примају барем нешто преко минималца — а од државе су добили десет хиљада евра по раднику.

Kако видите Врање после епидемије? Kолико су се мере за време ванредног стања одразиле на дух града?

СС: Ништа, ево сад је већ све потпуно исто, као што је било раније. Чим су отворили, први дан је одмах било потпуно исто. Ту нема ништа спорно, овај народ ће да живи своје — мало га шта интересује, и мало се за шта пита. Они што су седели по кафићима дан и ноћ и даље седе по кафићима, и то ће тако трајати још неко извесно време, али светла на крају тунела заиста нема. Они су уништили градски парк, уништили су једну од најзначајнијих саобраћајница, зове се “Боре Станковића”… Дакле, све чега се дохвате уништавају. То је ваљда неки њихов страначки план, мени несхватљив — али очигледно је тако. Данас се догодило да је Здравствени центар плате примио са четири дана закашњења, а то се није догађало од 2000. године. Ту се нешто озбиљно дешава. С друге стране, ово је град старих људи, град пензионера — град једне популације која, по природи ствари, није спремна на промене. Одавде су се људи масовно иселили, и више нема ко да се исељава. То ће тако ићи, нисам сигуран докле, и нисам сигуран како ће се завршити — заиста не могу тако далеко да видим.

Kако ће изгледати Врање после избора, да ли ће бити неких промена?

СС: Неће, неће бити никаквих промена. СНС ће победити, и ја чујем да је ова градоначелникова струја код Вучића прошла боље него ова друга, тако да не очекујем никакве промене. Они су једна хоботница која овај град, и целу ову земљу, на крају крајева, држи под строгом контролом, како би се искључиво бавила својим омиљеним послом, пребацивањем из леве руке у десни џеп. Све што раде је запошљавање својих људи, дељење пара међу собом, давање најмаснијих послова својим фирмама, односно оснивање фирми да би добили најмасније послове, и томе слично. Дакле, ја ту мало шта видим као помоћ — осим, наравно, резања до здравог ткива.

Разговар водио: Александар Губаш
Извор: Нова Економија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

Телевизије са националном фреквенцијом у Србији постале средство промоције, пропаганде и одмазде у функцији личне власти

5 (2) Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да је у Србији више фактора …

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

3.4 (5) Kако би „закрпила“ буџетски дефицит од 3,6 и вратила пристижућих четири милијарде евра …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend