Милан Јовановић: Чуди ме да је Симоновић још на слободи

5
(2)

Суђење окривљенима за паљење куће и целокупне животне имовине новинара Милана Јовановића, после паузе због епидемије и више од годину дана од почетка овог процеса, наставља се 3. јуна.

Сви окривљени, осим непосредног извршиоца који је у бекству, променили су своје исказе, а одржана рочишта била су и платформа за нове претње новинарима и тужиоцу, у чему је учествовао и осумњичени за наручивање овог злочина, функционер СНС-а и бивши председник београдске општине Гроцка Драгољуб Симоновић.

Новинар Милан Јовановић је уз помоћ грађана, новинарских организација и удружења успео да делимично обнови кућу, али није добио никакву помоћ нити подршку од стране државе. Живи под сталном претњом и са полицијском пратњом, док Симоновић несметано ужива у слободи. До сада државни органи нису покренули истрагу о томе како је Симоновић трошио општински новац и ресурсе, тачније о свему ономе о чему је писао и због чега је нападнут новинар портала Жиг инфо. У међувремену је Симоновић добио и своју улицу у Гроцкој.

„Чудно ми је да је Драгољуб Симоновић и даље на слободи. Чуди ме да није ухапшен за кривична дела која је урадио и која су наведена у извештају буџетске инспекције. То су жестоке крађе, милиони су у питању и то само за 2018. годину. Не знамо ништа о томе – да ли су поднете кривичне пријаве, да ли је саслушан, шта је предузето у вези с тим. Имам код куће тај извештај у коме се као одговоран под број један наводи Драгољуб Симоновић. Ускоро ће годину дана како је била буџетска инспекција, а они су сви још на слободи. Зашто није приведен – мени то није јасно“, каже за Цензоловку Милан Јовановић.

У извештају буџетске инспекције, додаје Јовановић, наведене су злоупотребе о којима је писао портал Жиг инфо. Аутор већине тих текстова о малверзацијама општинске управе под руководством Драгољуба Симоновића управо је Јовановић. Он сматра да су ти текстови од њега начинили мету.
Иначе, извештај буџетске инспекције, у који је Цензоловка имала увид, написан је на око 200 страна. На свакој се наводи нека неправилност, почев од исплате разних хонорара до наплате бензина за коришћење приватних кола у службене сврхе, за које је, како се тамо наводи, Драгољуб Симоновић узео из буџета око 6.000 евра као да је за годину дана прешао 60.000 километара…

„Буџетска инспекција је у свом извештају потврдила све наше текстове“, каже Јовановић, који, и поред напада на њега у децембру 2018. године, кад му је спаљена кућа а он са супругом једва извукао живу главу, наставља да пише о оним случајевима које је инспекција навела у извештају.

Kаже да му у међувремену нико није претио, али да се не осећа безбедно због свих околности у којима живи.

„Нису ми даље претили, јер још сам под полицијском заштитом – око мене је нон-стоп полиција и у цивилу и униформисана. Али не можете никад да се осећате безбедно. Да будем искрен, на то не обраћам велику пажњу. Настављам да радим као и до сада. Сигурно нећу стати. Данас новинар мора да буде и храбар, није довољно само да буде новинар. Kад буде слободна земља, биће овде и слободно новинарство“, каже Милан Јовановић.

ОПТУЖНИЦА: СИМОНОВИЋ ПОДСТРЕKИВАО МИХАИЛОВИЋА

За паљење куће и угрожавање опште сигурности оптужним актом тражи се да се окривљеном Драгољубу Симоновићу изрекне казна затвора у трајању од осам година, окривљеном Владимиру Михаиловићу у трајању од пет година, као и окривљеном Игору Новаковићу, а да се за Александра Маринковића, који је у бекству и који је окривљен као непосредни извршилац, изрекне казна затвора у трајању од шест година.

Тужилаштво је током истражног поступка утврдило да је Симоновић подстрекивао Михаиловића да пронађе лице које ће Јовановића опоменути тако што ће му запалити аутомобил, нудећи новчану награду за то. Према оптужници, Михаиловић је то рекао Новаковићу, који је ангажовао Маринковића, који је пристао.

До сада је кажњена само певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је раније признала да је помогла у паљењу куће новинара, а после закључивања споразума о признању кривичног дела са Другим основним тужилаштвом у Београду осуђена је на шест месеци кућног затвора са електронским надзором и новчану казну од 50.000 динара.

Јовановић је од почетка тврдио да је нападнут искључиво због свог писања о аферама председника Општине Гроцка и члана Главног одбора СНС-а.

Нелогичности у промењеним изјавама окривљених

Он верује да ће Драгољуб Симоновић бити осуђен.

„Не верујем да ће судија прогутати лажи које су му окривљени сервирали“, каже Јовановић упркос томе што су исказе променила двојица окривљених који сада тврде да их Симоновић није ангажовао и да су га лажно оптужили. На основу нових исказа датих на последња два одржана рочишта, Симоновића ништа не повезује са паљењем куће новинара.

Адвокатица Ана Матић Алимпијевић такође верује да ће судија пре поверовати сведочењима окривљених датих пре него што је Драгољуб Симоновић пуштен из притвора, у коме је држан да не би утицао на сведоке.

„Има много нелогичности у промењеним исказима окривљених. Било је очекивано да ће они променити исказе након што је Симоновић пуштен на слободу. Међутим, кривица се гледа као комплетан животни догађај и суд оцењује мотиве и све околности који су довели до тога. Зашто би неко из чиста мира ишао да лупа и пали кола новинара?!“, каже Матић Алимпијевић за Цензоловку.

На наредном рочишту пред Другим општинским судом, заказаном за 3. јун, очекује се сведочење Јеле Дељанин, супруге Милана Јовановића. Очекује се да она опише све што је видела и чула у ноћи када им је спаљена кућа.

На рочиште су позвани и вештаци који ће сведочити о вредности имовине коју је новинар изгубио у пожару 12. децембра 2018. године, јер је захтев за одштету део оптужнице против Драгољуба Симоновића и осталих.
Да Вас подсетимо: Тужилаштво одбацило кривичну пријаву против Марића због вређања професора Синанија

У извештајима вештака за грађевинску и електричарску делатност детаљно су наведене све вредности нестале у пожару, као и детаљан списак покретне имовине која је уништена и аутомобил мерцедес А170. Само грађевинска штета процењена је на 29.000 евра.

„Очекујем да ће адвокати одбране инсистирати на небитним ситницама и на релативизацији кривице. Да ће се бавити вредношћу гоблена, да ли је спаљено пет или шест гоблена. Ми смо овде ипак на терену кривице за коју је запрећена казна од осам година затвора, и то је суштина“, каже Ана Матић Алимпијевић за Цензоловку.

Она очекује да се судски процес оконча најкасније до краја ове године. До сада је одбрана врло успешно успевала да одложи готово половину заказаних рочишта. Претпоставља се да рачунају с тим да ће, што више времена протекне од догађаја, притисак јавности бити мањи, а политичке и друштвене околности наклоњеније окривљенима.

Да овај случај остане у врху интересовања и домаће и међународне јавности допринео је и недавни извештај о стању медијских слобода у Србији Репортера без граница. Србија је на ранг-листи слободе медија за 2020. годину пала за три места, а разлог за пад је управо паљење куће и угрожавање живота Милана Јовановића и Јеле Дељанин. Тим поводом се огласио и Александар Вучић, председник Србије, обећавајући да ће поступак брзо бити завршен:

„Биће ускоро пресуда за случај Милана Јовановића. Морамо да га решимо што пре. Наше правосуђе има свој посао и оно зна како треба да ураде то – ја не могу да им се мешам. Сад знамо о чему је реч. Реч је о малом паду и реч је појединачном случају“, казао је Вучић приликом обиласка радова на брзој прузи Београд – Нови Сад.

Тамара Спаић
Извор: ЦЕНЗОЛОВKА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Младића који је из протеста улетео у обреновачку касарну са мигрантима осудили на осам месеци затвора!

5 (2) ФИЛИП Радовановић (23) који је почетком маја ухапшен у Обреновцу, данас је, након …

Био једном један клан: Живи клани, недоклани, у затвор стрпани

4.8 (9) Србија је земља чуда, овде је све могуће. Све, осим две ствари: да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend