фото: bor030.net

НАРОД УДИШЕ СМРТ: У Бору је одржан масовни протест против загађења (видео)

5
(2)

Више хиљада људи окупило се у суботу 19. септембра на еколошком протесту у Бору како би изразили незадовољство прекомерним загађењем.

Окупљени грађани послали су поруку компанији Зиђин (Zijin Mining), већинском власнику некадашњег Рударско-топионичарског басена Бор, да ће наставити са протестима, који ће бити све радикалнији, уколико се настави са загађењем.

У масовну протестну шетњу главним градским улицама све до “Топионичке капије” Зиђина кренуло се са “четвртог километра”, односно платоа испред “Капије града.”

Колону су предводила деце која су скандирала “Нећемо дим” и носила транспаренте “Стоп злочину над борском децом” и истоветни на енглеском језику, док су учесници протеста носили транспаренте “Стоп загађењу”, “Хоћемо чист ваздух” и друге на српском и кинеском језику.

“Ово је мирна шетња са жељом да дамо јасну поруку да желимо чисто небо над главом, чист ваздух. Нема овде место политици, нити било чијем интересу. Интерес је чист ваздух, чисто небо и то је то”, рекао је медијима Далибор Јовић из организације “Борани за Бор”.

фото: bor030.net

Окупљени Борани поручили су да је овај протест “вапај за животом” и да од својих захтева и права на чист ваздух, неће одустати ни по коју цену.

Бор је и раније имао проблема са загађењем, али након приватизације су борске мерне станице скоро свакодневно бележиле прекорачење концентрација сумпор диоксида, ПМ 10 честица и других штетних честица било је и до 15 пута веће.

Живковић: Грађани Бора удишу смрт

Председница Иницијативног одбора Странке слободе и правде у Бору Ирена Живковић осврнула се на недавно одржан протест против загађења у Бору на којем јој је било ускраћено присуство од стране локалних кабадахија, иако се против загађења заједно са грађанима Бора, бори већ годинама.

Живковић је указала на главне узроке незапамћених загађења. Наиме, 2015. пуштена у рад нова топионица, вредна 350 милиона евра, коју је као председник Владе Србије одобрио Александар Вучић.

– Одмах смо имали загађење какво нисмо имали у протеклих 100 година. Ту је проблем Борана јер нова топионица није урађена по еколошким стандардима, а покрадене су десетине милиона евра. Реч је о велеиздаји државе, опране су десетине милиона евра, а поред Вучића потписници су и министар Александар Антић, и директор РТБ Бор Благоје Спасковски. Преузимањем од стране кинеског инвеститора наше власти су пристале да кинеска страна буде изузета од било какве па и кривичне одговорности, упозорава Ирена Живковић.

bor030.net, danas.rs

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У среду поново протест привредника и предузетника испред Министарства финансија у Београду

5 (1) Удружење „Заштитник предузетника и привредника Србије“ најављује нови протест и позива све домаће …

Србија се гуши: Бор и Ваљево критични, Београд у црвеном

5 (6) Упркос померању граничних вредности за оцењивање квалитета ваздуха, према званичним подацима Агенције за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend